Marinér det deilige hvite kjøttet

En god marinade gjør godt kjøtt enda bedre. Hvitt kjøtt er spesielt velegnet fordi det er nøytralt i smak, og dermed ideelt til å smakssettes i alle retninger. Få med deg de deilige oppskriftene du kan benytte deg av når sommerens grillmiddager skal tilbe
Redaksjonen
03 Mai 2004 - 15:20

På kryss og tvers av religioner og kulturer, har folk funnet fram til sine spesielle måter å tilberede hvitt kjøtt på, og marinering er selve basisen i mange retter.

Hva inneholder en marinade?
En marinade må først og fremst inneholde ett eller flere kryddere (eller noe annet som setter smak på kjøttet). For å fordele denne smaken godt i kjøttet og fremheve kryddersmaken er det også nødvendig med litt olje. Det bør også være noe syrlig, som for eksempel eddik, vin, sitronsaft, kefir eller yoghurt. Disse tingene gir en frisk smak, og kan være med på å forlenge holdbarheten noe. Men først og fremst marinerer man hvitt kjøtt for variasjonens skyld. Det finnes også mange ferdige marinader å få kjøpt, men det er morsommere, og ganske sikkert rimeligere å lage den selv.

Hvordan få det beste resultatet?
Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever mindre marinade og er lettest å håndtere. Legg kjøttet i plastposen, hell over marinaden og knyt igjen. Legg posen i kjøleskap. Vender du på kjøttet av og til, blir det jevnere marinert. Hvor lang tid kjøttet skal ligge, avhenger av marinaden og selvsagt - hvor mye smak du vil ha. Av og til holder det med en times tid, men marinering i 2-4 timer eller over natten er det mest vanlige. Hvitt kjøtt skal alltid marineres i kjøleskap.

Hva kan egentlig marineres?
Alt som skal på grillen, i stekeovn, panne eller wok kan marineres. Skal du grille - husk å tørke av kjøttet før du legger det på, og bruk gjerne resten av marinaden til å pensle med underveis.

Dårlig tid?
Har du ikke tid eller tålmodighet til å vente mens kjøttet godgjør seg i flere timer, er "hurtigmarinering" av typen grillsauser og dip'er en svært god nummer to.

Lykke til!

Grillspyd med marinert kalkunfilet

Grillspyd med marinert kalkunfilet

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marianden. Ha hvitt kjøtt og marinaden i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap.

Bland sammen like deler soyasaus, søt chilisaus og tørr sherry eller eplejus til den søte chilidippen.

Træ biter av kalkunfilet, ananas, kalkunpølse og chilipepper på spyd. Legg spydet på grillen og la det steke til kjøttet er stekt igjennom. Server grillspydet med søt chilidip ved siden av.

Lekre oppskrifter med kalkun

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillspyd med marinert kyllingfilet og scampi

Grillspyd med marinert kyllingfilet og scampi

Fremgangsmåte

  1. Skjær kyllingfilet i passe store terninger. Bland alle ingrediensene til marianden.
  2. Ha ternet kyllingkjøtt, scampi og marinade i dobbel plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap og mariner fra ½ time til natten over.
  3. Ta kjøtt og scampi opp fra marinaden og træ det på spyd sammen med limebåter.
  4. Legg spydet på grillen og la det steke til kjøttet er gjennomstekt.

Kylling er godt på grillen

Og her finner du veldig mange deilige grillretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kyllingrulade-symfoni

Kyllingrulade-symfoni

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden. Ha hvitt kjøtt og marinaden i en plastpose. Knyt posen og bland godt. Legg posen i kjøleskap.

Legg 3 av kyllingfiletene mellom to lag plastfolie og bank dem lett ut, ca. ½ cm tynne. Den siste fileten skjæres i 4 tynne strimler. Legg filetene i urtemarinade og la dem marinere 1 time eller så lenge du har tid.

Kok opp en liten kjele med vann. Lag et kryss i skinnet på toppen av hver tomat. Legg tomatene i kokende vann ca.10 sekunder. Ha dem over i en bolle med iskaldt vann og ta av skinnet. Del tomatene og skrap ut frøene med en teskje. Skjær tomatene i små biter. Ha i oliven i ringer og bland inn chilisaus.

Ta opp de utbankede kyllingfiletene fra marinaden og tørk dem litt. Dryss på litt urter, fetaostterninger delt i to og noen av tomatbitene fra tomatsalsaen (ikke så mye av sausen). Ha på krydder. Rull sammen og fest med to ostepinner. Stek ruladene i en panne med litt olje og etterstek i ovn ved 200 °C i ca. 10 minutter.

Skrell den nederste delen av aspargesene og tvinn en kyllingstrimmel rundt. Fest med to ostepinner. Stek dem i panne med litt olje. Server kyllingsymfonien med tomatsalsa og for eksempel urtestekte poteter.

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Og her finner du veldig mange andre spennende oppskrifter med kylling

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kyllingklubber på urterisotto

Kyllingklubber på urterisotto

Fremgangsmåte

  1. Lag noen snitt i kyllingklubbene og pensle dem med olje tilsatt salt og pepper. Stek i stekeovn ved 200 °C i 20-25 minutter.
  2. Pensle med grillsausen mot slutten av steketiden eller legg ferdig stekte kyllingklubber på grillen og pensle med grillsausen.
  3. Bland alle ingrediensene til sausen. Pensle over kjøttet mot slutten av steketiden.
  4. Fres løk og hvitløk i olje i en kjele til løken er myk. Tilsett ris og spe med vin og 1 dl buljong. La det hele småkoke under omrøring til all væske er absorbert.
  5. Fortsett med å helle på buljong i fire omganger. All væske skal vare absorbert før neste omgang blir tilsatt. Koketiden til sammen er ca. 20 minutter.
  6. Riskornene skal være myke, men faste (al dente). Risottoen skal være kremaktig. Ha i smør, finhakkede urter og parmesan til slutt.
  7. Server med grillede eller wokkede grønnsaker, som for eksempel squash, løk og sherrytomater.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kyllingspyd med cæsarsalat

Kyllingspyd med cæsarsalat

Fremgangsmåte

  1. Kyllingen:
    Finhakk hvitløk og chilipepper og fres det i litt olje i en stekepanne. Tilsett resten av ingrediensene til grillsausen.
  2. La det koke litt inn til en kraftig saus.
  3. Sausen kan gjerne lages ferdig på forhånd og oppbevares på glass i kjøleskap. Den kan også kjøpes ferdig i velassorterte supermarkeder eller asiatiske dagligvareforretninger.
  4. Skjær kyllingfiletene i biter og træ dem inn på grillspyd. Pensle med litt av hoi-sin-sausen. Har du tid, kan du la kyllingbitene marinere en stund i sausen før du griller eller steker dem.
  5. Pass på at varmen ikke er for sterk slik at kjøttet blir brent. Stek spydene i panne eller på grill noen minutter på hver side. Pensle med mer saus under steking.
  6. Cæsarsalat:
    Bland hvitløk, eggeplommer, pepper, sennep og limejus i en food-processor. Tilsett 1 dl av olivenoljen i en tynn stråle, som når du lager majones.
  7. Vask, tørk og riv salaten i biter. La noen blader være hele. Ha salaten i en salatbolle, eventuelt i porsjonsboller, og hell over dressingen. Pynt med tynne skiver parmesanost.
  8. Server kyllingspydene med cæsarsalat og gjerne ristet brød med hvitløkpasta.
  9. Hvitløkspasta:
    Sett ovnen på 225 grader.
  10. Legg hele hvitløk med skall i en liten ildfast form. Hell over litt olivenolje og legg eventuelt på noen timiankvister.
  11. Bak i ovn i ca 15 minutter eller til hvitløkfeddene kjennes myke.
  12. Skjær et snitt i hvitløkfeddene og klem ut innholdet. Mos det med en gaffel og spe med litt olje. Smak til med salt og pepper.

Kylling er godt på grillen

Og her finner du veldig mange deilige grillretter

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kreolske kyllingspyd

Kreolske kyllingspyd

Fremgangsmåte

  1. Marinade til scampi:
    Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle. Ha i scampi og mariner i minst 30 min.
  2. Kreolsk tomatsaus:
    Fres grønnsakene raskt i en panne med olje.
  3. Ha i tomater, salsa/chilisaus og buljong. La det surre noen minutter.
  4. Tilsett hakket persille, basilikum og vårløk.
  5. Smak til med kajenne, tabasco, sennep, salt og pepper. Rund av smaken med litt sukker.
  6. Kyllingfilet: Skjær kyllingfiletene i 3 cm tykke skiver.
  7. Tre skivene på langs på spydene og pensle dem med marinaden fra scampiene. Krydre evt. litt ekstra.
  8. Stek/grill spydene noen minutter på hver side.
  9. Ta opp scampiene fra marinaden og tre dem på spyd med en liten limebåt mellom hver.
  10. Stek/grill raskt på hver side.
  11. Anrett spydene på tallerken med ris og kreolsk tomatsaus.

Flere lekre retter med kyllingspyd

De beste oppskriftene med kylling finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her