Markedslederen - Domaine Boyar

Stadig flere tidligere kooperativer overtas av privatpersoner. Foreløpig har interessen fra vestlig kapital vært heller laber. En av de første investeringene kom fra PepsiCo som sendte over noen californiske vinmakere. Som takk fikk de enedistribusjon for
Redaksjonen
12 Oktober 1997 - 01:44

Andre artikler om bulgarsk vin:
Kort om landets spennende historie
og et besøk hos Vini SLiven
Vinis Yambol med Domaine Boyar
Suhindol - Bulgarias Bordeaux
Bulgarsk hvitvin - mye godt
Kart over Bulgaria og vinområdene
Stor test av bulgarsk vin
Bulgarsk kjøkken og matoppskrifter
Bulgarsk eik
 
At privat initiativ er ensbetydende med markedsorientering, er Vinis Yambol et bevis på. Det tidligere kooperativet ble privatisert i 1995, som det andre bulgarske noensinne. Ledelsen kjøpte ut staten uten hjelp. Domaine Boyar som har eksklusivitet for distribusjon til de fleste markeder, bidrar likevel med finansiell støtte for å sikre de vitale drueinnkjøpene som representerer store verdier når målet er å produsere 10 millioner flasker. Yambol eier foreløpig ingen vinmarker selv, og kjøper fra 40 ulike bondekooperativer og enkeltstående druedyrkere, men venter på den store landreformen som vil gjøre oppkjøp mulig.
 

 
Dynamiske Krassimir Avramov, sjefsvinmakeren, og hans kolleger, øker til 16-17 millioner i 1998, ikke fordi kapasiteten er der, som hos de fleste andre kooperativer, men fordi markedet etterspør vinene herfra. Russland var det eneste eksportmarkedet inntil for fire år siden. Og Yambol var pålagt å lage 50/50 rødt og hvitt, selv om området primært er kjent for og egner seg for rødviner av cabernet og merlot. Sistnevnte drue representert ved Iambol Merlot Reserve 1994 er en hederlig vin, ren og vellaget, med saftig fylde. I dag er andelen rødt 85 prosent, og økende.
Norge står for en anselig del av Yambols volum. Nesten halvannen million fordelt på markedslederen Domaine Boyar Cabernet Sauvignon og Iambol Cabernet Sauvignon, en rimeligere, yngre og enda saftigere vin enn den vanlige Boyar''en, men likevel med bra fylde og bitt. Markedslederen som tidligere var en blandingsvin er nå 100 prosent Yambol. Og hvis du nå lurer på hvorfor Yambol skrives med både I og Y, kan det opplyses om at begge deler er riktig og at en tredje måte også er OK, nemlig med J.
Kjøttfull merlot
Selv om de to nevnte storselgere, er rene tankviner, bruker også Yambol mye ressurser på fat-eksperimentering. Sist høst ble noen partier cabernet sauvignon overført til tre ulike typer nye fat: Franske, amerikanske med medium toast og amerikanske uten toast. Og resultatet er overbevisende. Med franske fat oppnår du en langt mer elegant vin enn med de amerikanske hvor fatkrydderet tar overhånd. Riktignok har Yambol australske viner som forbilde, men Avramov er tydelig stolt av resultatet med 96-utgaven av cabernet. I dette relativt varme hjørne av Bulgaria, er det i utgangspunktet liten forskjell på årgangene. Men fremskrittene er store fra år til år. Og Avramov knytter til seg stadig flere dyktige ønologer. Yambol står foran en investering på $ 1 million det nærmeste året, hovedsakelig i presser og annet vinifikasjonsutstyr.
 

Lenger sørøst, ved Svartehavskysten, ligger Burgas, Bulgarias fjerde største by. Det mest sjarmerende trekket, ved siden av Operaen, er vinområdet med samme navn som omkranser byen. Hos Vincom Bourgas lages blant annet kjøttfulle merloter og caberneter under Nacho Radevs ledelse. Druene i området er svært ettertraktet. - Produksjonskooperativer fra hele landet kommer hit for å kjøpe druer. Vi har bare kapital nok til å kjøpe halvparten av det anlegget har kapasitet til, beklager Radev og fortsetter:
- Men vi får førstevalget og plukker derfor ut det aller beste.
Burgas-vinene har fått svært god mottakelse i Norge, ikke ufortjent. Cabernet sauvignon finnes i både standard- og reserveutgaver som begge er noe av det beste i sin prisklasse. Merlot Reserve 1994 er et meget godt eksempel på hva druen kan prestere på disse breddegrader: Nesten svart farge, tiltalende bærduft med animalsk innslag, fin fylde, mørke bær og bløte tanniner med mokka i ettersmaken. Utmerket til rødt kjøtt og annet grillet kjøtt. Merlot Reserve er en blanding av Vincom Bourgas'' tre stiler hva angår fatlagring: Medium, kraftig og ingen toasting av eikefatene som i all hovedsak er amerikanske.
Ren og pene viner uten påtrengende fatpreg, men med personlighet er merkelappen for Vincom Bourgas. Et resultat av høy teknologisk og hygienisk standard. Så er også ingeniøren Radev synlig stolt når han viser fram de blankskurte, klorinduftende produksjonslokalene og utstyr med tysk og italiensk design.  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her