Meget godt spansk kjøp

Mens salget av Rioja-viner fortsetter å synke på grunn av uvettig prispolitikk gjennom en lang periode, vendes interessen i økende grad til alternative kilder. Mest vin for pengene får du utvilsomt i form av vinene fra La Mancha som er Spanias nye vineldo
Aase E. Jacobsen
14 Mars 2002 - 09:30

La Mancha er Spanias svar på Puglia, et vineldorado som har samme effekten på investorer som fluepapir på fluer. Bodegas Faustino tør være kjent for alle som er noenlunde bevandret i pollistens oversikt over Rioja. Faktisk er dette Spanias største produsent av reserva og gran reserva-viner. Rioja er begrenset og de siste års fall i etterspørselen har nok rammet også Faustino hardt. De er nok glade for at de i 1994 investerte i en vingård i La Mancha, dette enorme høysletteområdet sørøst for Madrid.

Frem til da var La Mancha befolket av kooperativer, og er det fortsatt. Med nærmere 200.000 hektar vinmarker innen DO La Mancha er det forståelig at kooperativene ikke forsvinner over natten. Men trenden går i retning av uavhengige bodegaer som lager vin av egne druer. Bodegas Condesa de Leganza heter Faustinos satsing på 492 hektar er ikke akkurat liten men betraktelig mindre enn det et enkelt kooperativ disponerer.

Dessuten  har bodegaen full kontroll over vinmarkene, et nødvendig forhold i dette området som har hatt volum som primærmål siden siste verdenskrig. Druene er stort sett de samme som i Rioja. Tempranillo dominerer samt noe cabernet sauvignon og viura (til hvitvin).

Av dette råmaterialet lages fire ulike viner hvorav en er tilgjengelig i Norge: Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734) som er et meget godt kjøp i likhet med mange andre moderne viner fra denne delen av Spania. Duften er ungdommelig og byr på friske røde og mørke bær, krydder og en god del fat (den har 12 måneder i nye amerikanske fat bak seg). Smaken er saftig med veldig gode syrer som holder seg langt utover og deilig preg av røde bær, den har også litt tanniner og noe fat i finishen. Svært harmonisk og en utmerket matvin til lam, svin og annet lyst kjøtt, men også gryter med en del fedme noe som er veldig typisk for det lokale kjøkken i La Mancha.

Og selvsagt til tapas. La Mancha har dessuten gitt navnet til Spanias mest berømte ost, manchego som lages av sauemelk. Og det er forståelig for rett som det er treffer du på saueflokker som klarer å utnytte den sparsommelige vegetasjonen i dette nærmest ørkenlignende landskapet!

I begynnelsen av mai kommer vi tilbake med fyldige reportasjer fra denne spennende vinregionen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Condesa de Leganza Crianza 2001 (45734). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her