Dagens rett

Meny til Sankthansfesten

På denne sommerens festdag er det klart at du må servere det beste av norske råvarer, og her får du en rekke gode oppskrifter. God Sankthans.

Endelig ser det ut til at sommeren har meldt sin anmarsj, og i dag feirer vi Sankthansaften med brask og bram. Nedenfor finner du noen forslag til hva du kan servere til kveldens fest.
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Vi ønsker alle våre lesere en riktig god Sankthans!
 
Forrett:

Pannestekte blåskjell med sitron og smør

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 blåskjelltallerken (se oppskrift nedenfor)
1 sitron i båter
3 ss mel
2 ss smør
salt og pepper
1 ts frisk, hakket persille
Blåskjelltallerken:
500 g blåskjell, renset
1 dl hvitvin (tørr)
1 dl vann

Fremgangsmåte

Skyll blåskjellene i kaldt vann, kontroller at alle er lukket. Friske skjell lukker seg straks de dunkes på skallet. Åpne skjell skal kastes.
 
Legg blåskjellene i en kasserolle, hell over hvitvinen og vannet. Sett den over sterk varme, bring til kokepunktet, kok blåskjellene i noen få minutter til alle har åpnet seg. Rør jevnlig. Hell kokekraften gjennom en sil, ta vare på den til senere bruk.

Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg. Legg blåskjellene i en stor bolle med masse isbiter i, fyll på med kaldt vann for å kjøle dem ned så hurtig som mulig.

Ta blåskjellene opp av vanet og ta ut skjellmaten, behold skjellene til å servere i.
 
Ta vare på en sitronbåt til pynt og press saften av resten av sitronen, sett til side.
 
Legg blåskjellmusklene i mel, sørg for at alle er jevnt dekket, rist av alt overskudd. Brun smøret lysebrunt over middels varme i en stekepanne, tilsett musklene og stek de i 2-3 minutter til de er gyldenbrune. Legg musklene tilbake i skjellene.
 
Sitronjuice, krydder og persille tilsettes smøret i pannen, røres sammen, og helles over skjellene. Server umiddelbart, med sitronbåter og brød ved siden av.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet sjøkreps med pesto

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Beregn 2-3 rå sjøkreps per person

Pesto:
blad av 1 potte basilikum
1-2 fedd hvitløk
50 g pinjekjerner
50 g parmesanost
ca. 1 dl mild olivenolje
salt og pepper

Fremgangsmåte

Hakk basilikum, hvitløk, pinjekjerner og parmesanost i en food-processor. Spe med oljen mens maskinen går til en fyldig saus.

Smak til med salt og pepper.

Del sjøkrepsene på langs og ta ut tarmen.

Smør pesto på kjøttsiden. Legg dem krepsene med skallsiden ned på grillen og stek dem i 2-3 minutter til det dufter god.

Server varme med brød til.

Pestoen kan lages i god tid og tas med i et glass eller plastboks med tett lokk.

Tips: Ferdigkokte sjøkreps kan stekes raskt på grillen så de blir lune og smaken kommer ekstra godt frem.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Hovedrett:

Grillet gravlaks med potetsalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

ca. 750 g gravlaks i ett stykke

Potetsalat:
500 g nypoteter
150 g aspargesbønner
150 g voksbønner
1 liten rødløk, i tynne ringer
1 liten boks ansjosfileter, godt avrent
1 ss grov sennep
2 ss friskpresset sitronsaft
2 ss olivenolje
salt, pepper

Fremgangsmåte

Start med potetsalaten. Kok poteter og bønner møre hver for seg, sil kokevannet fra og avkjøl poteter og bønner.

Skjær potetene i to eller tykke skiver, del bønnene i to. Legg poteter, bønner og rødløk lagvis i salatbolle.

Hakk ansjosfiletene og bland dem med de øvrige ingrediensene til dressingen. Smak den til med salt og pepper og hell den over potetsalaten.

Skjær gravlaksen i åtte jevnstore stykker. Legg dem på grillen eller i en grillpanne med skinnsiden ned og stek dem i 2--3 minutter, til skinnet er sprøtt og brunt. Laksen skal kun få varmebehandling på en side.

Server laksen nygrillet med potetsalaten til. Du kan også ha en herlig sennepssaus som tilbehør.
 
Tips: Gravlaks er en av våre store tradisjonsretter, og den er heller ikke vanskelig å lage selv - se bare denne oppskriften.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Festbiff med Hasselbackpoteter

Antall porsjoner

2

Ingredienser

400 g svin indrefilet
4 skiver bacon
½ frisk chili
1 sjalottløk
½ rød paprika
1 ss olje til pensling

Fremgangsmåte

Skjær indrefileten opp i ca 4 cm tykke skiver. Beregn to små biffer per person.

Finhakk chili, sjalottløk og paprika og rull biffene i blandingen. Surr en baconstrimle rundt hver biff, og fest denne med en tannpirker.

Pensle biffen med olje på hver side, krydre med salt og pepper.

Grill biffene på middels varme til de er gjennomstekt, ca 8 min.

Server med grønn salat og nypoteter eller brød. For de virkelig festlige anledninger er hasselbackpoteter perfekt følge til denne retten.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Dessert:

Melonspyd

Antall porsjoner

4-6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

100 g sukker
1 dl vann
1 ss frisk ingefær
½ ss frisk mynte
400 g vannmelon
200 g cantaloupemelon eller annen melon

Fremgangsmåte

Kok opp sukker og vann til sukkeret er oppløst. Tilsett finrevet fersk ingefær, skru ned varmen. Kok i ca 7 minutter og avkjøl. Tilsett finhakket mynte rett før servering.

Del ulik type melon som rød og gul vannmelon, cantaloupemelon, honningmelon, galiamelon i store terninger.

Bland melonterningene forsiktig sammen med den kalde ingefærsirupen, tre det på spyd og server.

Dette spydet kan du servere som en forfriskning eller som forrett eller dessert. Det finnes mange forskjellige typer melon på markedet, så det er bare å velge og vrake. Server gjerne sammen med spekeskinke som en smårett.

Les mer om vannmelon her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rabarbrasuppe

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

250 g rabarbra
1 l vann
200 g sukker
1 ½ ss potetmel

Fremgangsmåte

Vask og skrell rabarbraen. Kok rabarbra i biter, vann og sukker til rabarbraen begynner å gå i stykker, ca. 5-10 minutter.

Rør potetmelet ut i litt kaldt vann til en jevn grøt og hell det i væsken i en tynn stråle, mens du rører godt. Kok opp. Avkjøles i kjøleskapet.

Tips: Hvis du har mye rabarbra i hagen, kan du lage opp en del rabarbrasuppe og fryse det ned. Smaker like godt varm om vinteren som kald om sommeren.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen