Dagens rett

Mer klassisk enn dette blir knapt en søndagsmiddag

Vi kan nesten ikke vente til det blir søndag med en slik rett på menyen. Følg denne enkle oppskriften, og du er garantert suksess.

Å opppholde seg i et hus hvor det står en oksesteik og godgjør seg i ovnen er en nytelse i seg selv. Lag en ekstra stor steik og inviter hele slekta. Da blir du populær.

Her finner du flere gode oppsrkfiter med den samme hovedråvaren

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Oksestek med rødvinssaus

Antall porsjoner

6-8 porsjoner

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

ca 1½ kg surret stek
2 ts salt
1 ts pepper
1 løk
2 gulrøtter
5 dl vann
 
Rødvinssaus:
3 ss smør/margarin
1 sjalottløk eller 1 liten løk
1 hvitløk
2 ss hvetemel
3 dl kraft/buljong
3½ dl rødvin
1 ts salt
½ ts timian
¼ ts grovmalt pepper

Fremgangsmåte

Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen. Skrell løk og gulrøttene og del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt.
Sett den i forvarmet stekeovn på 175°C. Etter ca ½ time helles vann i formen. Etterfyll vann i løpet av steketiden dersom det er nødvendig.
Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Når termometeret viser 65°C er steken rosa inni. Ved 70°C er snittflaten grå.
 
Ta steken ut av ovnen  litt før den når ønsket kjernetemperatur, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver.
 
Rødvinssaus:
Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør over middels høy varme til det blir blankt og mykt, men uten at det tar farge. Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 min.
Sil sausen. Kok opp, tilsett resten av vinen og rør i ripsgeleen. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank
 
Servér med fløtegratinerte poteter, de bakte grønnsakene og rødvinssausen.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fløtegratinerte poteter

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 poteter
2 fedd hvitløk
1 ts salt
½ ts pepper
2 - 2½ dl fløte eller melk
reven gul ost

Fremgangsmåte

Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver før de legges over i en smurt ildfast form, gjerne taksteinslagt. Dryss så over finhakket hvitløk, salt og pepper. Hell over fløten. Formen settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 °C. Beregn steketiden til vel 1 time. Ca. 20 minutter før formen skal tas ut, drysses det over et lag med reven ost.

Gratinerte poteter kan varieres mye. Finhakket løk, tynne purreringer, finhakket paprika og ev. litt chili kan med fordel nyttes. Sopp i skiver kan også være et alternativ.

Dersom potetskivene gis et oppkok først, forkortes tiden i stekeovnen.

Fløtestuede poteter kan serveres til så mye, eksempelvis til roastbiff, kylling, kalkun og kokt skinke for å nevne noe. En grønn salatbolle ved siden av er meget godt.

NB. Lag store porsjoner med gratinerte poteter, da erfaringen tilsier at det "går mye", mens "tilbehøret" drøyes!

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen