Mesterkokk på hjemmebane

Kykkeli-couscous ga Joran Tveterås fra Oslo seier i årets NM for amatørkokk.
Aase E. Jacobsen
13 Juni 2007 - 11:21

Det var en meget lykkelig og en smule vantro 54-åring som tok mot juryens dom under årets NM for amatørkokk under Matstreif på Universitetsplassen i Oslo lørdag 9. juni.

Joran Tveterås, AD i Aftenposten og billedkunstner med god kontroll også på kjøkkenet, seiret foran den 32 år gamle sivilingeniøren fra Tretten, Jon Prestegården.

Juryen som bestod av ansvarlig redaktør Aase E. Jacobsen i Apéritif, matfaglig konsulent Oda Christensen fra Melk.no og Harald Berger fra Gastronomisk Institutt, berømmet begge for fin presentasjon, men Kykkeli-couscousen til Tveterås bød i tillegg på perfekt stekt kylling, godt balanserte smaker og bare trekk for litt tørr couscous. Så da var seieren klar.

Reiser til Cognac
Begge finalistene måtte lage retten på 30 minutter, og det var på håret at de klarte å holde tiden.

Med seg hadde de hver sin durkdrevne konkurransekokk som håndlanger eller såkalt commis - på samme måte som i alle store kokkekonkurranser.

Tina Jakobsen, kjøkkensjef på Oro, hjalp Tveterås og Stian Bøsterud fra Restaurant Klosteret bistod Prestgården.

Commisene møttes dermed for andre gang i konkurransesammenheng. Første gang var nemlig under Young Chef i 2003 hvor Jakobsen vant foran Bøsterud.

Nå kan Tveterås ta med seg sin like lykkelige ektefelle og sette kursen mot Cognac siden et weekendopphold hos Bache-Gabrielsen - med innlagt besøk hos en osteprodusent - er premien til norgesmesteren.

Prestgården dro ikke tomhendt hjem fra konkurransen da han kan trene på revansj neste år med hjelp av et flott sett med eksklusive gryter fra Lagostina - en premie som ikke bare finalistene men også konkurransedeltakerne med 3. og 4. beste oppskrift fikk.

Vinn komfyr
Alle andre matglade kan også vinne siden Electrolux stiller med én av komfyrene som ble brukt i NM'et som premie i en spørrekonkurranse som du finner her (klikk)

Oslo Sommerfestival og Matstreif dannet en fantastisk om enn glovarm ramme rundt norgesmesterskapet. Og konferansier Olav Viksmo Slettan, kjent fra blant annet frokost-tv, Nitimen og snart Sommeråpent, sørget for å holde temperaturen ytterligere høy under den intense halvtimen konkurransen varte.
 
Foto: Roger Kolbu
 
Klikk på matbildene for oppskrift
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her