Mørk og fyldig seier

De rene kaffetypene vinner over de mer klassiske kaffeblandingene i denne testen av i alt 32 ulike kaffetyper. Og best av alle er en mørk og fyldig Bali Arabica fra Pals. Som også stikker av med toppskår blant de blandete kaffetypene. Pals Selskapskaffe e
Redaksjonen
14 Mai 2000 - 20:53

Testen, som ble gjennomført 19. oktober -99 i Norsk Kaffeinformasjons lokaler, omfatter et utvalg av kaffetypene tilgjengelig i Norge ferdig filtermalt, gjennom grossist faghandel og dagligvarebutkker. Tilberedningen av traktekaffen ble utført av Ida Byrkjeland ved Norsk Kaffeinformasjon. Traktingen ble gjort på Moccamaster-traktere. Det ble brukt 1 liter kaldt, friskt vann og 60 g kaffe, samt hvite oksygenblekte filtre. Kontakttiden under traktingen var ca 4,5 minutter. Kaffen ble servert i glass à 207 ml (7oz).

Smakingen ble foretatt blindt etter type. Først ble blandingskaffen testet og deretter de rene typene i grupper. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Kaffen ble skjenket anonymt i glass, slik at paneldeltakerne ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad og Christer Berens, restaurantsjef, Bølgen & Moi.

Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet*****
God kvalitet****
Middels kvalitet***
Under middels kvalitet**
Bør unngås*

Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.
(ramme slutt)

Ferdig filtermalt rene typer

****+
Bali Arabica

Pals
Smak: Mørke, kraftige aromaer i anslaget. Stort brentpreg. Svært fyldig. Søtlig bitterhet i midten. Tørr finish. Utrolig lang ettersmak.
Vurdering: En meget kraftig og fyldig kaffe som må komme etter måltidet, gjerne sammen med en tilsvarende sigar.

****
Kenya
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Rikt og kraftig anslag. God balanse med behagelig brentpreg, korrekt syrlighet og bra bitterhet i ettersmaken.
Vurdering: Kaffe med frisk avslutning. En skikkelig start på dagen.

****-
Kenya Highland
Kaffehuset Friele
Smak: Godt og kraftig anslag. Nesten elegant. Lett bitterhet i finishen. Frisk syrlighet.
Vurdering: Ørlite trekk for manglende fylde. Men likevel en relativt harmonisk og ikke minst frisk kaffe.

Guatemala Antigua
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Elegant og godt anslag. Fint brentpreg. Dempet syrlighet og bitterhet.
Vurdering: En harmonisk og ikke for kraftig kaffe som mange vil like.

***+
Colombia
Kaffehuset Friele
Mørk, rik, kraftig og god smak. OK fylde. Behagelig finish med fin syrlighet.
Vurdering: En harmonisk men likevel litt enkel kaffe.

Colombia Finca Baru
NKLs Kaffeavdeling
Smak: Rundt smaksanslag. Middels smaksrikdom. Dempet syrlighet. Fin bitterhet i finishen.
Vurdering: En god kaffe i den lette stilen.

Colombia Exelso
Pals
Smak: Fint, rundt smaksanslag. Harmonisk, men litt lett likevel. En del bitterhet i ettersmaken.
Vurdering: En kaffe som passer etter maten, gjerne til mørk sjokolade eller sjokoladedesserter.

Kenya Blue Mountain
Pals
Lett smaksanslag. Frisk syrlighet. Og fin bitterhet og lang ettersmak. Kanskje litt for tørt brentpreg i finishen.
Vurdering: En slank kaffe rent smaksmessig.

Brasil Golden Santos
Pals
Rundt og harmonisk smaksanslag. Fint avstemt bitterhet og syre. Brentpreget er til stede gjennom hele smakskurven, men det føles behagelig. Bra fylde.
Vurdering: En OK kaffe som mange vil like.

Blue Java
Kaffehuset Friele
Rent og elegant brentpreg. Balansert bitterhet og syrlighet. Brentpreget dominerer litt vel mye i finishen.
Vurdering: Valget for den som liker de brente aromaene i kaffen.

Mexico Altura
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Smak: Fint bløtt og samtidig friskt smaksanslag. Dempet brentpreg. God bitter-syrlig ettersmak.
Vurdering: En behagelig kaffe.

Nicaragua Hacienda La Illucion
NKLs Kaffeavdeling
Smak: Ganske elegant og bløtt anslag. Lett stil med fin bitterhet. God lengde.
Vurdering: Enkel men likevel god.

***
Colombia Exelso
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Smak: Ganske kraftig og rik. Bra syrlighet og brentpreg. Litt tam finish trekker ned.
Vurdering: En enkel og ren kaffe.

Mocca Etiopia
Pals
Mildt og rundt anslag med dempet syrlighet. Lett fylde. Litt brentpreg og tørrhet i ettersmaken.
Vurdering: En rund og relativt harmonisk kaffe. Passer for de som helst drikker te.

Costa Rica Tarazzu
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Fin og fyldig anslag, dempet brentpreg og syrlighet, veldig bløt bitterhet.
Vurdering: En avdempet kaffe for den som ikke liker for mye av noe.

***-
Brasil Santos
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Smak: Svært bittert og "grønt" anslag. Dette tørre preget dominerer hele smakskurven. Ettersmaken er kraftig.
Vurdering: En enkel kaffe. Brentpreget er dessuten så uttalt at du må like den stilen for å like kaffen.

**+
Mocca Yirgacheffe (Etiopia)
NKLs Kaffeavdeling
Smak: Mildt anslag. Enkelt smaksspekter med buljonglignende aromaer. Smaken blir noe borte. Litt brentpreg i finishen.
Vurdering: En dempet kaffe med litt spesielle aromaer som ikke falt i smak hos deler av panelet.
 
Ferdig filtermalt blandingskaffe

****
Pals selskapskaffe

Pals
Smak: Krydret anslag. God og balansert smak med fin syrlighet og middels bitterhet, krydderaromaene følger med gjennom hele smakskurven.
Vurdering: Veldig anvendelig kaffe, også til å serveres etter maten.

French Roast

Kaffehuset Friele
Smak: Mørk farge. Kraftig og rikt smaksanslag. Fin bitterhet, sjokoladepreg og syrlighet i smaken som også byr på et behagelig brent- og krydderpreg.
Vurdering: En fyldig og balansert kaffe, en utmerket avslutning på et godt måltid.

****-
Rød Coop
NKLs Kaffeavdeling
Smak: Rikt, fint anslag, fruktig og rund i smaken med godt brentpreg og avdempet bitterhet, fin fylde og syrlighet. En del sødme i finishen.
Vurdering: En rik og kraftig kaffe for de som setter pris på en kaffe med mye smak.

***+
Blå Coop
NKLs Kaffeavdeling
Smak: Fyldig og litt sødmefylt duft. Bløtt anslag. Lett og ren i smaken med fin syrlighet og bitterhet.
Vurdering: Behagelig kaffe å nyte gjennom hele dagen. Eller som ettermiddagskaffe for nybegynneren.

Maxwell
Kraft Freia Marabou
Smak: Relativt kraftig anslag med noe sjokolade. Fint brentpreg og mild syrlighet. Avdempet bitterhet i ettersmaken.
Vurdering: En god ettermiddagskaffe.

***
Gevalia
Kraft Freia Marabou
Smak: Rent og lett smaksanslag. OK syrlighet gjennom hele smakskurven. Avstemt bitterhet.
Vurdering: Frisk stil. Helt middels. Men OK for de som drikker kaffe relativt sjelden.

Pals Max Havelaar
Pals
Smak: Bløtt anslag med fin syrlighet og krydderaromaer. Noe brentpreg i finishen.
Vurdering: En helt grei kaffe å servere til gjester med ulik smak siden denne treffer midt mellom.

***-
Friele Frokostkaffe
Kaffehuset Friele
Smak: Bløt i anslaget, mild i smaken, middels syrlighet med et litt brentpreg fra midten og utover.
Vurdering: Litt kjedelig.

Kjeldsberg
Kjeldsberg
Smak: Bløt og ren, dempet syrlighet og brentpreg, men den er litt tynn i smaken.
Vurdering: Nesten amerikansk i stilen, for kommersiell.

**+
Ali
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Smak: Lett anslag. Mye syre og svak bitterhet.
Vurdering: Tynn kaffesmak.

**
Evergood
AS Kaffeindustri/Joh. Johannson
Smak: Enkel smak med frisk syrlighet. Et tydelig brentpreg og lett bitterhet i finishen.
Vurdering: Litt karakterløs.

Hvit Coop (koffeinfri)
NKLs Kaffeavdeling
Smak: Lett anslag, frisk syrlighet, brentpreg mot slutten.
Vurdering: Veldig enkel.

**-
Krone Kaffe
Kaffehuset Friele
Smak: Enkelt smaksanslag. Mye bitterhet. Noe brentpreg mot slutten. Liten fylde.
Vurdering: Uharmonisk og aromasvak.

Gevalia Catering 55 g
Kraft Freia Marabou
Smak: Veldig lys brun. Litt bitterhet i anslaget, lite sødme, spinkel og vassen smak.
Vurdering: Lite karakter.

Gul Coop
NKLs Kaffeavdeling
Smak: Bittert anslag, treaktig tørrhet, brentpreg, emmen og ikke spesielt tiltalende.
Vurdering: Karskkaffe!

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her