Mye svart i Oslo

En lang rekke restauranter i Oslo serverer svart viser tall for 2007.

Så mange som fire av ti ansatte i restaurantbransjen i Oslo jobber svart. Det er skattemyndighetenes kontroller som viser dette. Men det kan være mørketall, samtidig som tallene kan være noe bedre.
 
Ikke forbedring
- Etter mange år med tiltak og kontroller kan vi ikke registrere forbedring blant restaurantene, sier kemner Astri Marija Rosenqvist til Aftenposten.
 
I 2007 ble en av tre restauranter i Oslo kontrollert. Skatteetaten understreker imidlertid at tallene neppe er dekkende for restaurantbransjen sett under ett.
 
Skatteetaten leter nemlig etter bedrifter med noen karakteristiske trekk.
 
Plukker ut
- Vi plukker ut restauranter der det er størst sannsynlighet for å finne brudd på reglene, sier Rosenqvist til avisen.
 
Dette er nyetablerte steder med få ansatte og lav egenkapital.
 
NHO Reiseliv tror det er store summer som blir unndratt i restaurantbransjen.
 
Mer kontroll
- Tapte skatte- og avgiftsinntekter er rundt 400 millioner kroner i og rundt Oslo, sier styreleder Espen Holm til Aftenposten.
 
Han er også kjededirektør for den amerikanske restaurantkjeden TGI Friday's. Holm oppfordrer myndighetene til å kontrollere mer og slå til raskere. Han etterlyser også mer stabile rammebetingelser over tid.

Forsiden akkurat nå

Det beste krydderet er salt

Ørjan Dahl Olafsen lager «gull av gråstein» på Kvarøy Saltsyderi. Av så å si helt gratis råvarer dukket ideen om Polarsalt opp, og resultatet er et fingersalt i verdensklasse. Kritthvitt og et uttrykk for det rene vannet i havet her ved Polarsirkelen. Les hele saken

Til toppen