Nå er det på tide å planlegge nyttårsaftens store festmeny

Vi serverer deg en komplett festmeny med 13 oppskrifter å velge blant, og som alltid får du gode drikkeforslag til.

Årets største festdag fortjener feststemte retter - nedenfor finner du mange lekre oppskrifter å velge mellom.

Lekre oppskrifter for hele høytiden finner du her

God mat fortjener så klart godt drikke, og alle rettene nedenfor kommer selvfølgelig med drikkeforslag.

Slik får du en pangavslutning på 2014.

Hva med en pangstart på 2015? Et fristende nyttårsforsett er våre spennende og lettlagete middagstips. Motta  dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Amuse bouche (appetittvekker):

Liten ertesuppe med lutefisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 sjalottløk, i skiver
1 ss smør
2 dl tørr hvitvin
200 g erter, frosne grønne
2 dl fløte
Salt
300 g lutefisk
Grovsalt
200 g persillerot
1 ½ dl melk
1 ss smør
1 ts salt

Eventuelt trøffeolje

Fremgangsmåte

Fres sjalottløk i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til halvparten.

Tilsett erter og kok opp. Kjør i en mikser med fløte. Smak til med salt. Varmes opp ved servering.

Om du ikke bruker rester:

Strø godt med salt på lutefisken. La fisken stå i romtemperatur i 30-40 min. Saltet trekker væske ut av fisken og gjør den fastere.

Bak i ovnen på 180 grader i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hvis du bruker vifte bør den være ferdig etter 10-12 min. Avkjøl noe og plukk fisken fra hverandre. Fjern skinn og bein.

Skrell persillerot og kutt i biter. Kok helt mør i vann. Sil av vannet og kjør til puré med melk og smør. Smak til med salt.

Ha en skje med persillerotpuré i fire dype skåler. Legg på noen biter med lutefisk og hell over den varme ertesuppa.

Drypp eventuelt over noen dråper trøffelolje.

Flere lutefiskoppskrifter

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Råmarinerte østers med bringebær og marinert pære

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

20 østers

4 ss limeskall, revet
2 ss appelsinskall, revet
4 ss limesaft
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Ca 30 bringebær
2 pærer, i terninger
4 ss frisk mynte, hakket
1 ss honning

Mynte til pynt

Fremgangsmåte

Bland sammen limeskall, appelsinskall, limesaft og olje. Smak til med salt og pepper. Ta noen bringebær og knus dem i marinaden.

Bland sammen pæreterninger med mynte og honning.

Åpne østersen og ta dem ut. Legg dem i marinaden i 3 min.

Ha litt pæreterninger i østersskallene med 1-2 østers oppi hver. Pynt med bringbær og mynte. Servér med en gang.

Kast østers som ikke lukter av friskt hav.

Oppskrifter med skalldyr

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forretter:

Pepperristet kongekrabbe på hvitløkstoast med avokadopuré, mango og laksekaviar

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g kongekrabbe, renset
1 ss smør
1 ss sort pepper, knust

4 skiver lyst brød
1 hvitløksfedd
1 ss olje

1 avokado, moden
3 ss crème fraîche
1 ts sitronsaft
1 mango
20 g lakserogn

Fremgangsmåte

Rist krabbekjøttet i smør, krydre med pepper.

Kutt fine biter av brødet og gni inn med hvitløk. Stek i olje.

Rens avokadoen og miks med crème fraîche og sitronsaft til en puré. Kutt mangoen i terninger. Servér med lakserogn.

Flere deilige skalldyrretter

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lakseconfit med rødvinskokt småløk og safrankrem

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g laksfilet i 4 biter
Salt og pepper
4 dl andefett eller olje
2 laurbærblad
4 kvister timian, frisk

12 småløk uten skall
2 dl rødvin
1 dl sukker
4 stjerneanis

Litt safran
3 ss sitronsaft
1 dl crème fraîche
Urter til pynt

Fremgangsmåte

Ha løk, vin, sukker og anis i en kjele og kok sakte under lokk i 20 min. Ta av lokket og kok inn væsken.

Ha salt og pepper på laksen. Varm opp fettet og legg i laurbærblad og timian. Legg i laksen og kok forsiktig på maks 80 grader til laksen har en temperatur på 55 grader. Steketermometer anbefales.

Bland safran med sitronsaft. Pisk crème fraîche luftig og ha i safransaften. Pynt retten med friske urter.

De beste oppskriftene med laks

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gravet reinsdyrkjøtt med skogsbærkrem og pickles

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g reinsdyr indrefilet
2 ss salt
2 ss sukker
1 ts pepper, grovmalt
1 ts timian

1 beger skogsbæryoghurt
4 ss skogsbær

1 glass pickles
2 never urtesalat

Fremgangsmåte

Renskjær kjøttet for fett og hinner. Bland salt, sukker og krydder og vend kjøttet i blandingen.

Legg kjøttet på fat med kant og dekk det med folie og plast. Sett det kaldt i 4-5 døgn. Vend det et par ganger i døgnet.

Servering:
Skrap bort krydderet og skjær fileten i tynne skiver før den serveres.

Bland sammen yoghurt og skogsbær.

Servér med pickles, urtesalat og skogsbærkrem. Pynt gjerne med skogsbær.

Bruk gjerne annet viltkjøtt. Prøv å smaksette kjøttet med einebær o.l.

Flere lekre oppskrifter med vilt

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedretter:

Bakt kveite med løk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g kveitefilet
200 g små fennikel
4 ss olivenolje
1 ss limesaft
1 ss grov sennep
1 ss finhakket rødløk
1 ss finhakket dill
2 ss søt soyasaus
2 dl nedkokt kalve-/oksekraft
1 dl hvitvin
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Del fisken i serveringsstykker og bak dem i smurt form (200 grader ca 8 minutter).

Kutt fennikel i grove biter og kok disse møre i lettsaltet vann (8-10 minutter).

Kok inn hvitvin, kraft og soyasaus til en ganske fyldig saus. Smak til med salt og pepper.

Bland rødløk, sennep, dill, limesaft og olje. Hell over fisken før servering.

Del små tomater i to og bak dem i ovnen sammen med fisken.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rosastekt reinsdyr med røde plommer

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g reinsdyrfilet
Smør til steking
Salt og pepper

4 røde plommer
2 ss sukker
2 ss bringebæreddik
1 stjerneanis
1 kanelstang
2 dl rødvin.
2 dl viltkraft
1 ss smør
Salt

4 persillerøtter
2 ss smør
1 ss sukker
Salt og pepper
1 sitron

Fremgangsmåte

Ha salt og pepper på kjøttet. Stek det helt brunt på alle sider i en panne med smør. Stek ferdig i ovn på 180 grader, 3-4 min. La kjøttet hvile i 10 min før det serveres.

Del plommer i to og fjern steinen. Lag noen snitt i skinnet på hver halvdel.

Kok opp en kjele med sukker og eddik. Legg i plommene med skinnet ned til det løsner - ta dette av. Ha i stjerneanis og kanelstang, samt rødvin. Kok opp og la det småkoke til plommene er møre.

Ta ut plommene og tilsett viltkraft. Rør inn smør og smak til med salt. Varm plommene i sausen ved servering.

Skrell persillerøtter og del i fire. Stek dem helt myke i smør. Ha i sukker mot slutten, slik at de blir glasert. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Servér med potetmos eller kokte poteter vendt i vårløk.

De beste oppskriftene med reinsdyr

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Andebryst med stekte poteter og søtpotetpuré

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g andebryst
800 g nypoteter, små
Olje
Salt og pepper
300 g søtpoteter
2 ss smør
Salt og pepper
3 dl portvin
3 liter kylling- eller andekraft
4 kumquat

Fremgangsmåte

Rut andebrystet i fettet med en skarp kniv og brun kjøttet på alle sider i en tørr stekepanne. Stek i ovn ved 78 grader til kjernetemperaturen er 56 grader (bruk steketermometer).

Vask nypotetene godt og del dem i to med skallet på. Ha litt olje, salt og pepper i en langpanne og stek potetene ved 200 grader i ca 30 min.

Skrell søtpotetene og kok dem møre i vann. Hell av vannet, mos potetene, tilsett smør og kjør alt til purè med en mikser. Smak til med salt og pepper.

Kok inn portvinen til det halve. Tilsett kraften og kok inn til ca 5 dl ferdig saus. Kumquaten finhakkes og has i sausen umiddelbart før servering.
 
Får du ikke tak i nypoteter kan du også benyttet mandelpoteter eller gourmetpoteter.

Flere gode retter med and

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ost:

Fritert ridderost med aprikos og valnøtter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

12 biter ridderost à 20 g
4 ss mel
1 egg
4 ss griljermel
3 dl frityrolje

½ dl sukker
1 dl vann
20 aprikoser, tørkede

20 valnøtter
1 dl rødbetespirer
1 ss rosepepper

Fremgangsmåte

Vend ost først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel. Varm opp oljen til 180 grader og fritér osten til den er gyllen.

Kok opp sukker og vann og ha i aprikoser. Kok til det begynner å tykne.

Servér ostebiter med aprikos, valnøtter og rødbetespirer. Dryss over litt rosepepper.

Prøv gjerne denne serveringsmetoden med andre oster også.

Flere osteretter

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blåskimmelost med druekompott og butterdeigstenger

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 gode skiver Bleu d'Auvergne (blåkimmelost)

1 plate butterdeig
1 egg
1 ts chilipulver
1 ts paprikapulver

1 dl sabaeddik
1 dl portvin
1 dl sukker
100 g blå druer, stenfrie
50 g pinjekjerner, ristet

Fremgangsmåte

Kjevl ut butterdeig til den er dobbel så stor. Del i 1 cm tynne strimler. Pensle med egg. Strø over chili og paprikapulver. Stek 6 min i ovn på 180 grader.

Kok saba, portvin og sukker til sirupkonsistens. Del druer i to. Ha druer og pinjekjerner i sirupen rett før den serveres.

Servér osten romtemperert med lun druekompott og stengene ved siden av.
 
Tips: Saba er en sirup som lages av druemost, og som kan kjøpes i velassorterte forretninger.

Flere gode osteretter

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Desserter:

Vingelé med skogsbær og mandelkaker

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Vingelé:
5 gelatinplater
5 dl søt hvitvin av muscatdruen
3 ss sukker
400 g friske bær, gjerne skogsbær

Mandelkaker:
200 g mandelmasse
1 ss eggehvite
1 sitron, revet skall
50 g mandel, skrelt og hakket

Fremgangsmåte

Vingelé:
Legg gelatinplatene i kaldt vann til de er myke. Ha 1 dl av vinen i en kjele sammen med sukker. Press vannet fra gelatinplatene og ha i kjelen. La smelte på svak varme.
 
Ta kjelen fra platen og ha i resten av vinen. Fordel bærene i fire glass eller i en stor skål. Hell over vinen og sett kaldt i 2-3 timer.

Mandelkaker:
Bland mandelmasse med eggehvite og sitronskall. Lag en rull og del i 12 biter. Rull bitene til kuler og rull dem i hakket mandel.
 
Stek midt i ovn på 200 grader i ca 10 min til de har fått pen farge. De skal være litt myke i midten.

Servér gjerne med vaniljekrem smaksatt med likør.

Flere gode desserter finner du her

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Multemuffins med råkrem og granskuddgelé

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Granskuddgelé:
1 dl granskudd, blansjerte
1 pk Freia stikkelsbærgelé

Multemuffins:
2 egg
1 ½ dl sukker
75 g smør, smeltet
3 dl mel
1 ts bakepulver
½ dl melk
2 dl multer

Råkrem:
3 eggeplommer
3 ss sukker
2 ½ dl kremfløte, pisket

Fremgangsmåte

Granskuddgelé:
Kok opp 3 dl vann. Ha i granskuddene og kok i 10 min. Miks og sil.

Ha i gelépulver, rør godt om og sett kaldt. Kutt geleen i biter ved servering.

Multemuffins:
Sett ovnen på 225 grader. Visp egg og sukker til eggedosis.

Tilsett smør, mel og bakepulver vekselvis med melk. Ha i multer. Fordel røren i muffinsformer og stek midt i ovnen 12-15 min.

Råkrem:
Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem.

Dryss litt kanel over ved servering. Ha gjerne bærsaus og syltetøy til.

Tips: Hvis du ikke finner granskudd går det fint å bruke rosmarin, eller du kan bruke granskuddsirup som du får kjøpt i enkelte velassorterte butikker.

De beste kakeoppskriftene finner du her

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sjokoladetrøffelkake med pinjekjerner

Antall porsjoner

8

Ingredienser

150 g smør
3 dl sukker
1 dl kakao
2 ts vaniljesukker
2 egg
2 dl mel

Trøffel:
1 ½ dl kremfløte
2 ss smør
200 g mørk sjokolade, hakket
½ dl pinjekjerner, ristede

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen fra platen og rør i sukker, kakao og vaniljesukker.Rør i ett og ett egg. Ha til slutt i melet.

Ha røren i en smurt form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stek kaken nederst i ovnen i ca 20 min (kaken skal være litt løs i midten).

Kok opp fløte og smør i en kjele. Ta kjelen fra platen. Ha i sjokoladen og rør til det er helt smeltet.

Sett sjokoladetrøffelen i kjøleskapet i ca 1 time til den er halvstiv.

Ha sjokoladetrøffelen over kaken, strø over pinjekjerner og sett kaldt, gjerne 1 time før den skal serveres.

Servér gjerne med  noe syrlig, f.eks. bringebær eller pasjonsfrukt.

De beste kakene med sjokolade finner du her

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen