Nå er det på tide å teste ut nye hvaloppskrifter

Årets hvalkjøtt er på plass i fiskedisken og det utkonkurrerer det meste av annet kjøtt. Mørt, saftig, supersunt og kjempegodt.

Våg en hval på tallerkenen i sommer! Endelig er årets ferske hval i butikkene og hvalkjøtt har mye mer å tilby enn den tradisjonelle hvalgryten.

Har du for eksempel smakt grillet hvalkjøtt? Eller hva med hval i wok eller en hvalwrap? Prøv noe nytt og spennende med havets viltdelikatesse.  

Lynraskt

På varme sommerdager er vi nordmenn glade i å grille den maten vi spiser. Pølser, grillskiver og sommerkoteletter kjenner de fleste til, men særlig spennende er det ikke.

Les om hvalfangsten her

Heldigvis er det stadig flere som er blitt oppmerksom på de mulighetene sjømat på grillen gir oss, og hvalkjøtt er ekstra spennende tilberedt på denne måten. Det eneste du må passe på er å ikke grille kjøttet for lenge, da kan det blir tørt og seigt.

Sunt som bare det

Hvalkjøtt er veldig mørt og trenger derfor kort tilberedningstid. Med god varme på grillen skal kjøttet kun grilles i 2-3 minutter på hver side. Og husk; bruk grillklype når du skal snu kjøttet slik at ikke kjøttsaften renner ut.

Hvalkjøtt er en delikatesse med helsemessige fortrinn. Kjøttet har et lavt fettinnhold, og det lille fettet som finnes er av det gode, enumettede slaget, som blant annet er med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kjøttet er ellers rikt på B-vitaminer, og inneholder noe jern og vitamin A.

Ren vare

Det hvalkjøtt du kjøper i butikken er et renskåret kjøtt, fritt for hinner, spekk, synlig fett og sener. Alt kan brukes og det er garantert fritt for tilsetningsstoffer.

Flere hvaloppskrifter finner du her

I dag kan vi trygt si at smaken på hvalkjøtt er god - helt igjennom. Tidligere kunne det forekomme en liten bismak i den ytterste delen av kjøttet. Problemet skyldtes gammeldagse behandlings- og transportformer.

Ypperste klasse

I dag behandles og transporteres hvalkjøttet under strenge hygieniske forhold, slik at kvaliteten dermed skal være av ypperste klasse.

Du kan med andre ord trygt prøve noen av de herlige oppskriftene du finner nedenfor.  
 

Hvalwrap

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g hvalkjøtt i strimler
1 rød løk i tynne skiver
1 rød eller grønn paprika i strimler
1 feltsalat
litt lollo salat eller crispie
4 ss bønneskudd
2-3 ss smør til steking
salt og pepper
tacokrydder
4-6 tortilla wrap
1 dl rømme
1-2 ss chilisaus

Fremgangsmåte

Stek hvalstrimlene i smør og dryss over tacokrydder, salt og pepper.

Bland sammen rømme og chilisaus og smak den til. Varm tortillaen etter anvisning.

Bland sammen grønnsakene. Bland hvalen forsiktig med salaten og legg en passelig mengde på hver wrap.

Legg 1 skje dressing og bønneskudd på toppen og brett sammen.

Lekre oppskrifter på hval finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grov burger a la Lindstrøm

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g hvalkjøtt
2 kokte potet i terninger
1 ts salt
½ ts pepper
1-2 dl vann
3 ss hakket sylteagurk
3 ss hakket syltet rødbete
2 ss kapers
 
Serveres med pasta, sylteagurk, rødbeter og sjysaus.

Fremgangsmåte

Skjær hvalen i tynne skiver mens kjøttet ennå er halvfrossent.

Ha kjøttet sammen med salt, pepper og kokt potet i en food processor og kjør raskt noen sekunder til en jevn masse. Spe med vann og tilsett de øvrige ingredienser.

Lag store kaker som stekes i smør i en panne på middels høy varme.

Server med pasta, sylteagurk og rødbeter. Sjy fra pannen brukes som saus.

Her finner du flere oppskrifter med hval

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hval i wok

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

600 g hval i strimler
1 rød paprika i strimler
3 stilker stangselleri i biter
10 sjampinjong i skiver
1 liten boks bambusskudd i biter
1 løk i skiver
3-4 ss soyaolje
1 ts revet ingefær
½ dl soyasaus
½ ts maisennamel
1 dl grønnsakbuljong
salt og pepper

Ferdigkokte nudler

Fremgangsmåte

Varm oljen i en wok eller stekepanne med høye kanter.

Ha i kjøttet og stek det raskt til det er brunt. Dryss over litt salt og pepper. Ta det ut av pannen og hold det varmt.

Stek grønnsakene raskt på god varme til de har tatt farge, tilsett de ferdigkokte nudlene.

Rør sammen ingefær, soyasaus, buljong og maisennamel. Ha blandingen opp i pannen og la det hele koke opp. Smak til med salt og pepper.

Legg i det ferdigstekte kjøttet og server umiddelbart.

Lekre hvaloppskrifter finner du her

Tips: Ha gjerne litt ristede sesamfrø over retten.

Les mer om hval her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Burgundergryte med hval

Antall porsjoner

4

Ingredienser

500 g hvalkjøtt
Olje eller margarin til steking.
1 løk i ringer evt. 5-6 sjalottløk
1 gulrot i biter
2 dl rødvin
4 dl storfekraft/buljong
1 ss hvetemel
salt
pepper
1 purre i ringer

Fremgangsmåte

Skjær hvalkjøttet i terninger på 3x3 cm og tørk godt av det.

Ha litt olje/margarin i stekpanna, og stek kjøttet i 2 minutter. Tilsett løk og gulrot, og la det steke 2 minutter til.

Dryss over melet og rør det inn i kjøtt/grønnsakblandingen. Tilsett kraft og rødvin og salt og pepper og kok opp. La det trekke i 15 minutter under lokk.

Tilsett purren skåret i skiver og knust/hakket hvitløk og la det hele stå og trekke i 20 minutter til.

Servér med kokte poteter.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvalbiff på tradisjonelt vis

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 hvalbiffer à 200 g
salt og pepper
(evt. annet krydder etter smak)
smør til steking

1 rødløk i skiver
100 g squash i skiver
1 gul paprika i strimler

Fremgangsmåte

Ta ut hvalbiffen av kjøleskapet og la den temperers litt før du steker den.

Del opp grønnsakene og stek dem i smør til de blir blanke men uten at de blir brune. Krydre med salt og nykvernet pepper.

Ta grønnsakene ut av pannen og hold dem varme.

Varm smøret i en stekepannet til det blir gyldenbrunt før du legger i hvalbiffene.

Stek ca 3 minutter på hver side og ha på salt og pepper etter steking.

Legg hvalbiffene over på grønnsakblandingen og server med bakt potet.

Prøv noen av disse gode potetrettene til hvalbiffen

Tips: Du kan godt smakssette hvalbiffen med et annet krydder hvis du ønsker det. Prøv for eksempel tacokrydder eller en sterk garam masala blanding.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet hvalbiff med wokede grønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

800 g hval i ca 2 cm tykke skiver

1 rødløk
½ squash
1 gul paprika
2 tomater
olje til pensling

Fremgangsmåte

Ta ut kjøttet i god tid før du skal grille det slik at det blir temperert.

Skjær kjøttet i 2-3 cm tykke skiver, salte og pepre godt.

Pensle med litt nøytral olje og grill kjøttet på høy varme i 2-3 minutter på hver side. Bruk klype for å snu kjøttet.

Bruk fingrene og kjenn etter om det er stekt. Rått kjøtt gir etter, medium litt fastere og godt stekt er fast.

Hvalbiffen tar du av grillen mens det ennå gir etter, det ettersteker noe og er saftig og mørt mens det ennå er rødt i midten.

Hval blir lett tørt dersom det steker for lenge. Derfor er det viktig med god varme, og kort tid.

Server hvalen med grønnsakene som du deler opp og woker raskt eller griller sammen med hvalen. Gode poteter og brød ved siden av smaker godt.

De beste hvaloppskriftene finner du her

Les mer om hval her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Carpaccio av hval

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

400 g renskåret hvalbiff
40 g god parmesanost i tynne skiver
3 ss ekstra fin olivenolje
litt vasket og renset ruccolasalat
salt og pepper

Fremgangsmåte

Legg hvalbiffen i fryseren slik at den blir fast, men ikke hardfrossen.

Skjær den i syltynne skiver med en skarp kniv eller på en påleggsmaskin. Fordel skivene på 4 tallerkener.

Pensle olivenoljen over hvalbiffskivene. Strø litt salt og nykvernet pepper over.

Riv noen salatblader og dryss det over hvalkjøttet. Bruk en potetskreller og riv 6-8 tynne flak av parmesanost over hvalkjøttet.

Server straks som forrett eller smårett.

Tips: Bytt gjerne ut parmesanen med en god norsk ost som minner om parmesan, som for eksempel Eiker Holtefjell, Advem Fjelldronning, eller en fersk hvit geitost.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rødvinsmarinert hvalbiff

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

1,3 kg hvalbiff, hel
salt og pepper
2 tomater
6 sjampinjong
8 småløk

Rødvinsmarinade:
3 dl rødvin
½ gulrot i skiver
2-3 småløk som deles
½ purre i biter
1 skive sellerirot i biter
4-5 pepperkorn
1 ss einerbær
1 kvast timian

Saus:
2 grovhakkede rød løk
2 ss smør
3 dl rødvin inkl. rester fra marinaden
5 dl viltkraft, inkl. stekesjy
100 g usaltet smør
1 ss gressløk
1 ts frisk timian

Fremgangsmåte

Bland sammen ingrediensene til marinaden. Legg kjøttet i en dobbelt plastpose og hell over marinaden. Knyt godt igjen og legg posen i et fat.

La kjøttet marinere 2 dager i kjøleskap. Snu det av og til.

Ta kjøttet opp og tørk det. Brun smør i en panne og stek hvalbiffen brun på alle kanter. Legg i en langpanne eller ildfast form. Dryss på salt.

Sett formen i stekeovn ved 170 grader og stek ca 1 time. Bruk steketermometer og ta steken ut når dette viser 60 grader. Drypp steken med marinaden 2-3 ganger under stekingen.

Legg halve tomater, sjampinjong i skiver og småløk i formen etter ca 40 minutter steking.

Kokte bønner og poteter passer som tilbehør. Ikke ha salt i marinaden det trekker vann ut av kjøttet. Resten av marinaden og stekesjyen siles og brukes til sausen.

Sausen:
Surr finhakket løk i smør til det er blankt. Ha i rødvin, kok opp og kok inn til det halve.

Ha på kraften fra steken og resten av marinaden og småkok 10 minutter. Sil sausen og rør inn usaltet smør.

Ha i finkuttet gressløk og frisk timian ved servering.

Flere deilige hvalretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvalgryte med sambal og karri

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g hvalbiff
2 grovhakkede løk
¾ dl søt soyasaus
¾ ts salt
½ ts revet muskatnøtt
3 ts karri
3 ts sambal oelek eller sambal badjak (knust chili)
3 pressede hvitløksfedd
½ dl tørr sherry
1 ss hvetemel
¾ dl vann

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i strimler og ha det i en gryte.

Ha i løken, soyasaus, salt, muskat, karri og sambal og rør godt om. Bland inn hvitløk og hell over sherry.

Rør godt og la kjøttet marinere kaldt i minst 12 timer.

Rør sammen vann og hvetemel, tilsett dette til hvalgryten og kok opp gryten.

La gryten småkoke i ca 40 minutter og spe med vann om nødvendig. Smak til med salt og sambal.

Server hvalgryten med kokt ris ved siden av.

Her finner du flere oppskrifter med hval

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen