Julemat

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med hele familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

"Når en pepperkakebaker baker pepperbakerkaker..." begynner pepperkakeoppskirften til den syngende Bakermester Harepus i Torbjørn Egners Hakkebakkeskogen. Det hele avsluttes med en teskje pepper.

Bakergutten er ikke like beskjeden. I hans versjon av oppskriften har en teskje pepper blitt til en kilo, mens sukkermengden er redusert tilsvarende.

Vi våger oss ikke på bakerguttens oppskrift, men har en mengde andre velprøvde pepperkakeoppskirfter.

Heldigvis er det både hyggelig og smakfullt å bake pepperkaker. Hvorfor ikke invitere venner og familie til kakebakeverksted?

Slipp fantasien løs

Det finnes en rekke forskjellige pepperkakeoppskrifter - lyse og mørke, mer eller mindre krydret og søte eller ikke fullt så søte. De fleste familier har vel sin egen versjon.

Nedenfor har vi samlet oppskrifter for enhver smak. Og når du først er i gang, hvorfor ikke lage en hel pepperkakeby? Det er forresten ingen regler for hvordan pepperkakene skal se ut. Det er fritt frem å bake både pepperkakedyr, pepperkakebiler og arkitekttegnede pepperkakehus.

Gode tips for bakingen og maler til pepperkakehus finner du på våre sider:

Slik baker du perfekte pepperkakehus

Pepperkaker

Ingredienser

150 g sukker
150 g smør
1 egg
250 g mørk sirup
1 ts ingefær
½ ts malt nellik
1 ts malt kardemomme
1 ts pepper
2 ts natron
400 - 500 g hvetemel

Glasur:
2 eggehviter
500 g melis
saft fra ½ sitron

Fremgangsmåte

Bland sukker og romtemperert smør godt sammen. Rør inn egget.

Tilsett mørk sirup, krydder og natron. Bland til slutt inn mel til deigen blir passe fast.

Dekk deigen med plast og la den stå i kjøleskapet over natten.

Sett ovnen på 170 grader.

Ha mel eller bakepapir på et bord og kjevle ut deigen til en ca. 5 mm tykk leiv.

Stikk ut pepperkakefigurer eller del opp til pepperkakehus.

Stek pepperkakene midt i ovnen ved 170 grader i ca. 10-12 minutter. Avkjøl og pynt med glasur og annen pynt.

 
Glasur:
Bland sammen eggehvite, melis og sitrondråper til en melisglasur. Rør til den er klumpfri, glatt og fast.
 
Fyll glasuren i en konditorpose eller en tykk frysepose og knyt igjen. Hvis du bruker en frysepose klipper du et lite hull i et av hjørnene.
 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pepperkaker

Antall porsjoner

ca. 25 pepperkaker

Ingredienser

150 g smør
1 dl lys sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
450 g hvetemel
½ ts malt ingefær
½ ts malt nellik
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver

Fremgangsmåte

Ha smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet.

Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør i fløten.

Bland det meste av melet sammen med krydderet og bakepulver, og sikt dette i blandingen. Rør alt sammen til en jevn deig.

La deigen stå kaldt til neste dag.

Sett ovnen på 175 grader.

Strø litt mel på bordet, og elt og kjevl ut deigen til den er ca 3 mm tykk.

Stikk ut forskjellige figurer, og stek dem gyllenbrune ved 175 grader i ca. 10 minutter.

Avkjøl kakene på rist og pynt med glasur.
 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ingrids pepperkakeoppskrift til figurer og hus

Ingredienser

100 g smør
2 dl lys sirup
3 dl sukker
3 dl helmelk

ca 1 kg hvetemel
½ ts malt kardemomme
½ ts malt hvit pepper
½ ts malt nellik
½ ts malt anis
½ ts malt ingefær
3 ts malt kanel

3 ts natron
3 ss vann
 
1 ½ dl sukker (til sammensettingen av huset)
 
Melisglasur:
4 dl melis
1 eggehvite
sitronsaft (noen dråper)

Fremgangsmåte

Tips: Pepperkakedeigen bør ligge kaldt et døgn før den bakes ut.

Dag 1:
Varm smør, sirup og sukker til det blir flytende. Det må ikke koke. Tilsett melken og rør godt.

Bland halvparten av melet med krydderet og rør dette inn i væsken. Rør natron ut i vannet og bland det i deigen.

Elt så i resten av melet til deigen blir jevn og smidig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin til denne jobben.

Dekk deigen med plast og la den hvile kaldt i ca. 1 døgn.

Dag 2:
Mønsteret til huset bør lages i kartong i den størrelsen man ønsker, bruk en mal .

Deigen kjevles ut til den er ca. 3 mm tykk. Legg den kjevlede deigen på bakepapir og skjær ut vegger, tak og pipe etter kartongen, med en kniv som er dyppet i mel. Husk hull for dør og vinduer.

Legg bakepapiet med husdelene over på en bakeplate. Stek delene i forvarmet ovn ved 160 grader i ca 10 minutter. Legg de over på kakerist til avkjøling.

Restene av deigen er fin å lage figurer av som kan henges opp til pynt. Pynting av delene kan skje før eller etter sammensettingen.

Gode tips og maler for pepperkakehus

Sammensettingen av huset:
Smelt sukkeret i en stor stekepanne over middels høy varme slik at det blir lysebrunt (karamellisering). OBS! Veldig varmt!

Dypp de enkelte delene av huset i det karamelliserte sukkeret og sett dem nøyaktig sammen.

Hvis kantene på delene ikke er helt rette, kan man bruke et fint rivjern og rette dem forsiktig opp.

Tips: Du kan også lime sammen huset med melisglasur. Mange synes det er enklere og det er i hvert fall mindre farlig.

Pyntingen av delene:
Bland sammen ingrediensene til melisglasuren for hånd eller med en mikser. Hell glasuren i en sprøytepose eller lag et kremerhus av matpapir.

Pynt delene etter eget ønske.
 

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Smakfulle pepperkaker med mandler

Ingredienser

250 g meierismør
125 g lys sirup
1½ dl kremfløte
250 g melis
ca. 500 g hvetemel
2 ts natron
2 ts malt nellik
1 ts malt kanel
1 ts nykvernet pepper
100 g finhakkede mandler

Fremgangsmåte

Tips: Husk at pepperkakedeigen trenger å ligge kaldt en stund før du skjærer den i skiver. Det aller beste er å lage deigen dagen før kakene bakes ut.

Dag 1:
Skold mandlene og la dem tørke på kjøkkenpapir før du hakker dem fint.

Kok opp smør, sirup, fløte og melis i en kjele. Avkjøl blandingen og rør inn resten av ingrediensene.

Arbeid deigen sammen, trill pølser ca. 3 cm i diameter og pakk dem i plastfolie.

Sett deigen kjølig til neste dag.

Dag 2:
Sett stekeovnen på 175 grader og dekk en stekeplate med bakepapir.

Skjær tynne skiver av deigen og legg dem på stekeplaten. Stek kakene midt i ovnen i ca. 10 minutter til de får en fin og gyllen farge.

Avkjøl kakene på bakeplatene en stund før de legges på rist.

Pepperkakeoppskrifter i lange baner

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hvite kakemenn og kakedamer

Antall porsjoner

ca 25 stk

Ingredienser

100 g meierismør, smeltet
3 dl sukker
2 dl helmelk
1 ts hornsalt
1 l hvetemel

Fremgangsmåte

Tips: Kakemennene og kakedamene blir enda bedre om deigen står kaldt en stund før du baker dem ut, gjerne over natten.

Bland hornsaltet med halvparten av melet.

Rør sammen avkjølt smør, sukker, melk og den halvparten av hvetemelet som er tilsatt hornsalt.

Tilsett mer mel til deigen har passe konsistens. Dekk deigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.

Sett ovnen på 175 grader.

Kjevle deigen til en leiv, ca ½ cm tykk. Trykk ut figurer og stek figurene ved 175 grader i ca. 7 minutter, de skal ikke bli gylne.

La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge eller glasur.

Flere oppskrifter på pepperkaker finner du her

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen