Nå skal grønnsaker og frukt på grillen

Lei av å grille kjøtt? Da skal du prøve en av de 10 lekre oppskriftene med grønnsaker og frukt i hovedrollen.

Du behøver ikke være vegetarianer for å sette pris på en rett dominert av grønnsaker. Det er tvert om den hotteste trenden akkurat nå, å bytte ut animalske proteiner med grønnsaker.

Fremhever smaken

Og med det fantastiske utvalget av friske grønnsaker som er i butikkene nå midtsommers, ja, da er valget enkelt.

Å grille grønnsakene fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige. Skiver av grønnsaker pensles med olje og legges på grillen. Grill gjerne skiver av mange forskjellige grønnsaker. Det blir festlig på sommerbuffeten. Grillete grønnsaker kan serveres varme, lune og kalde.

Prøv denne oppskriften på grillet aubergin

De aller fleste grønnsaker kan grilles. Prøv for eksempel skiver av squash, blomkål, auberginer, søtpotet, sopp, halve fennikler og hel asparges direkte på grillen. Litt olje, sitron, salt og pepper er alt som skal til.

Frukt kan også grilles

Om du ønsker kan grønnsakene marineres først, men det er absolutt ikke nødvendig.

Les mer om marinering

Sågar vannmelon kan grilles, men bare til den har fått kledelige striper. Og den kan serveres som en salt eller søt rett. En rekke andre frukttyper egner seg veldig godt til grilling som ananas, mango og fersken, men også pærer og epler.
Pass imidlertid på at fruktene ikke er for modne, men har litt motstand igjen. Og skal du bruke frukten til dessert, er det viktig at du har rengjort grillen veldig godt først. Rester av grillolje og hvitløk smaker ikke godt sammen med iskrem.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Småretter og tilbehør med grillete grønnsaker

Grillet fennikel med pinjekjerner og appelsin

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 stk fennikel

1 ss salt i kokevannet
olje til pensling
2 ss pinjekjerner
50 g fetaost
1 stk appelsin i fileter
1 ss finhakket frisk kjørvel
¼ ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Forvell de halve fenniklene i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Dette kan gjøres i god tid før grillingen. Tørk av og avkjøl.

Pensle de halve fenniklene med olje.

Grill fenniklene til de har fått fin grillriller. Bak dem videre på indirekte varme til de er møre og fine.

Serveres med pinjekjerner, fetaost, appelsinfileter og bakte tomater.

Dryss over finhakket kjørvel.

Grillet fennikel er nydelig som en egen grillrett eller som tilbehør, særlig til lam og fisk.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Søtpotet og asparges på grillen

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 stk søtpotet

1 bunt grønn frisk asparges
1 dl quinoa
2 ss olje til pensling
salt og pepper etter smak

Fremgangsmåte

Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Vask og skjær søtpoteter i båter eller skiver. Pensle med olje og strø på salt og pepper.

Vask aspargesen og skjær/knekk bort det nederste grove på stilken. Pensle med olje og strø på salt og pepper.

Legg søtpotetene først på grillen, for de tar lengre tid enn aspargesen. Grill potetbåtene/skivene til de er møre og har fått fin farge - 6-8 minutter. Vend dem ofte.

Legg aspargesen på grillen og grill dem til de såvidt er møre, i 3-4 minutter, gjerne på et stykke aluminiumsfolie.

Legg søtpotetbåter og asparges over på et serveringsfat eller på tallerkner. Dryss over kokt quinoa og smak til med salt og pepper.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet vannmelon med sesamfrø og balsamico

Antall porsjoner

4

Ingredienser

½ stk vannmelon

2 ss sesamfrø
50 g fetaost
½ dl balsamicokrem eller etter smak
små blader fra sitronmelisse som pynt

Fremgangsmåte

Skjær vannmelonen opp i passe store skiver - ca. 1 cm. tykke.

Legg vannmelonskivene på grillen og la de ligge til de har fått tydelige grillriller (4-5 minutter på hver side). Pass på at de ikke ligger så lenge at fruktkjøttet "faller sammen" og blir grått.

Anrett skivene på et serveringsfat og strø over smuler av fetaost og sesamfrø.

Sprøyt over balsamicokrem til slutt.

Sødmen i melonen og den litt syrlig-søte balsamicokremen passer utrolig godt sammen.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet blomkål med ertepuré

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 stk blomkål

litt salt til kokevannet
2 ss olje til pensling
 
Ertepuré:
300 g dypfryste erter
1 dl vann
1 ss smør
1 båt hvitløk
smak til med salt og pepper
saften av ½ stk sitron
 
2 ss hakket koriander

Fremgangsmåte

Del blomkålen i passe og jevnt store buketter.

Forvell bukettene i lettsaltet vann i 2-3 minutter. La dem renne av og tørke godt. Avkjøl. Dette kan gjøres i god tid i forveien. Du må ikke forvelle bukettene, men det forkorter grilltiden.

Pensle blomkålen med olje og grill til bukettene har fått fine riller og farge.

Ertepuré:

Ertene forvellet et par minutter i kokende vann.

Tilsett smør og hvitløk og kjør til puré med en stavmikser e.l.

Smak til med salt og pepper.

Server ertepuréen til den grillete blomkålen som en nydelig smårett eller som tilbehør til sommermiddagen.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillete grønnsaker med hummus og tzatziki

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 stk gul squash i skiver på langs

1 stk grønn squash i skiver på langs

1 stk aubergine i skiver på langs

1 stk snackpaprika (spiss paprika)

½ d valnøttolje

salt og pepper etter smak

50g fetaost

Fremgangsmåte

Skjær grønnsakene i skiver på langs og pensle med olje. Krydre med salt og pepper etter smak.

Grill grønnsaksskivene på direkte varme til de er møre. Snu ofte.

Legg de ferdig grillede grønnsakene over på et fat.

Lag ruller med fetaost og grønnsaker. Fest rullene med en cocktailpinne eller tannpirker.

Server grillede grønnsaker med tzatziki og hummus og gjerne noen hakkede valnøttkjerner om du ønsker.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sliders med grillet portobellosopp og squash

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 stk sliders (små hamburgerbrød)
4 stk portobellosopp - store
1 ss olje til pensling
4 skive gul squash
4 stk grønn frisk asparges
¼ boks alfalfaspirer
nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Fjern stilken på soppen og pensle den med olje. Dryss på nykvernet pepper.

Grill soppen på begge sider til den er mør. Snu ofte.

Pensle squashskivene og aspargesen og grill dem møre.

Smør tzatziki på slidersene og legg i soppen og grønnsakene. Ha på litt spirer eller finhakket salat.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet hel fersk hvitløk

Ingredienser

4 stk ferske hvitløk

olje til pensling

½ ts flaksalt

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte
Skjær av stilken på hvitløken. Den kan du ta vare på og bruke i salater og andre retter siden.

Forvell hvitløken i fosskokende vann i et minutt. Tørk og avkjøl.

Del de hele forvellede hvitløkene i to og pensle med olje. Grill til den har fått fin farge og fine grillriller.

Dryss litt salt over før servering.

Du kan også pakke hel hvitløk i folie og bake den på indirekte varme til den er mør. Skjær da av toppen før servering.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Desserter med grillet frukt

Grillet fersken med vaniljeis

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 stk fersken
2 ss valnøttolje
½ l vaniljeis
sitronmelisse til pynt

Fremgangsmåte

Del modne ferskener i to på langs. Fjern steinen.

Smør snittflaten med valnøttolje og legg på grillen med snittflaten ned et par minutter.

Server med vaniljeis og sitronmelisse.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet ananas med bringebær

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 stk frisk ananas
2 ss flytende honning
1 kurv bringebær

Fremgangsmåte

Skrell ananasen og skjær bort "øynene" som gjerne sitter igjen etter skrelling. Skjær den i 1 cm tykke skiver. Fjern stilken/margen.

Pensle ananasskivene med flytende honning og legg dem på en varm grill. Grill på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. La skivene "hvile" på indirekte varme til de skal serveres.

Nydelig med friske bringebær til.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet fruktsalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 stk fast pære
1 stk mango
½ stk frisk ananas
½ stk cantaloupemelon
3 ss kokosmasse
3 ss flytende honning

Fremgangsmåte

Skjær frukten i litt tykke skiver. Du kan gjerne beholde skallet på. Det vil se litt rustikt og lekkert ut ved servering. Stek fruktskivene på rist over grillen eller i en grillpanne med litt smør i til fruktskivene har fått et fint grillmønster på begge sider.

Server fruktskivene varme eller lune med kokosmasse og flytende honning over.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen