Godbiter i pollisten
Nærmere Burgund kommer du ikke

Nærmere Burgund kommer du ikke

I hvert fall ikke når du er i Italia og druen er en helt annen. Disse to Soave-klassikerne smaker helt fantastisk i siste årgang.
Aase E. Jacobsen
04 September 2015 - 20:00

 

 

2013 ble et gledens år for italiensk hvitvin. De fleste hvite italienere har allerede skiftet til 2014, men noen av de beste holdes igjen. Som Pieropans hvite flaggskip, Pieropan Calvarinho 2013 og Pieropan La Rocca 2013. Begge har gjennom fire tiår dokumentert Soaves potensial til å gi viner med både uttalt mineralkarakter og godt lagringspotensial.

To ulike, men like mineralske stiler

Selv om de kommer fra vinmarker som ligger ganske nær hverandre og med relativt likt terroir, er de forskjellige. Calvarinho er laget av garganega og trebbiano, men det er mer vinmarkens egenskaper som gjør denne forskjellig fra «storebror».

Calvarinho er en bratt skråning med jordsmonn av vulkansk opprinnelse og med innslag av leire. Den nordvestlige eksponeringen gir en kjøligere stil med mindre soleksponering. Vinen er alltid svært mineralsk, men gjerne litt slankere enn La Rocca.

Disse enkeltvinmarkssoavene er også verd å snuse på

Denne er som navnet antyder en steinete vinmark med en del kalkstein og leire. Den er sørvestvendt og bader i sol, i tillegg plukkes druene i oktober. Det resulterer i en svært rik vin, men som aldri er plump. For syrene er alltid friske. Og i 2013 er den helt fantastisk.

Rødvin på samme nivå

Du reagerer kanskje på at en soave koster mer enn 300 kroner.Men det er ikke rettferdig å sammenligne viner på dette nivået med billig boks-soave. De har bare adressen til felles, ingen ting annet.

Fra de høyereliggende vinmarkene ser du ned på flatlandet som produserer de enklere soavene.

 

Soave har mye av den samme utfordringen som Valpolicella ved at viner av virkelig slett kvalitet selges med samme navn som viner som er i verdenstoppen. Dette har vært en utfordring for regionen i flere tiår, men er faktisk blitt forverret i de senere år.

Valpolicellas renomme er i ferd med å vannes ut

Pieropan lager også en valpolicella som er i en klasse for seg, Pieropan Ruberpan 2011. Også den gir assosiasjoner til Burgund. Og et veldig godt valg nå som lammesesongen er i gang.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her