Brennevin
New Yorks tempel for tequila

New Yorks tempel for tequila

Alt New Yorks mestermiksolog Phil Ward rører ved blir til gull, og den nye tequilabaren Mayahuel er intet unntak. Her hylles de gylne dråpene som seg hør og bør, til ære for aztekergudinnen som har gitt navn til baren og uten en frozen margarita eller som
Redaksjonen
06 Mars 2013 - 16:45

For Phil Ward ble de læreboksperfekte cocktailene han skapte på suksessrestauranten Death & Co ikke lenger tilstrekkelig utfordrende. Det uoppdagete, uutforskete og misforståtte var mer hans stil, og nå bryter han helt ny mark med New Yorks første rene tequilabar Mayahuel. Her gjenoppfinner han cocktailen ved hjelp av tequila og mezcal.

I et rufsete kvartal i hjertet av East Village, tidligere mest kjent for billige indiske «gatekjøkken» med overivrige innkastere og hvor folk drakk blinkende drinker, løfter Mayahuel tequilaen til et nærmest spirituelt nivå. Phil ønsker å gi denne noe beryktete drikken en velfortjent make-over ved å vise verden dens sanne potensial. Mulighetene synes uendelige, han bruker de smaksrike dråpene i punch, sangria, te og et dusin andre cocktails.

Spirituell atmosfære

– Shots er for amatører, tequilaen skal nippes til med den respekten den fortjener. Ideen til Mayahuel oppstod da vi diskuterte vår cocktailmeny på Death & Co. Til Death & Co kom de virkelige kjennerne, folk som kunne sine cocktails. De fleste kveldene var en firedel av drinkene som ble bestilt tequilabaserte, men i menyen utgjorde de bare 5-10 prosent. Vi syntes derfor at det skulle være interessant å gjøre en rendyrket tequilabar, forklarer Phil.

Les mer om tequila

Om Death & Co var en øvelse i hvordan man gjør klassiske cocktails enda mer perfekte, så er Mayahuel en oppvisning i seriøs brennevinsspiritualitet, der fokuset ligger på tequila. Lokalet føles nesten som et tempel med kirkebenker, bekjennelsesbåser og fargete glassvinduer, alt badet i det varme skinnet av levende lys.

Lokalet består av to deler, en bar i den underetasjen som er proppet med detaljer og mer intim, mens loungen i etasjen over er mørk og fantasieggende med romslige lærlenestoler og røde lamper.

Mayahuel kan rett og slett sies å være et alter til tequilaens ære og til dens lillesøster, mezcal (som betyr agavebrennevin). Mezcal lages ofte på andre agavesorter enn tequila og har en litt røffere smak, med tydelig brent karakter.
– Mezcal har lenge slitt med et dårlig rykte og mange assosierer den med flaskene som inneholder en mark. Men det er bare en myte, i følge Phil. – Det er det reneste nonsens og skal stamme fra en amerikansk markedsføringskampanje fra 1940-tallet. Det hender imidlertid at en og annen produsent tilsetter en larve i flaskene sine.

Magiske resultater

Phil mener imidlertid at mezcal har en kompleksitet man ikke finner i tequila.
– Mezcal er litt saltere, tequila er litt søtere. Mezcalen er dessuten litt mer trepreget, man kjenner igjen årene av fatlagring. Og ikke minst jordsmonnet, påpeker Phil.

Men den røykaktige karakteren kan være vanskelig for enkelte å venne seg til.

– Det er noe man må lære folk å drikke. Som med mange andre alkoholsorter er den beste måten å lære folk å drikke mezcal på gjennom cocktails. Slik får du bare en hint av den, forklarer han.

– Hvilke er de mest populære cocktailene?

– To av favorittene er La Vida Rosa, en jordbærtequila med smak av rose, og Watermelon Sugar, laget av frisk vannmelon og lime. Årsaken til at de er så populære, er nok at de er fruktbaserte eller i alle fall oppleves som mer fruktige, og dermed er de mer lettilgjengelige. Men en cocktail som er kompleks og likevel selger mye er Slight Detour, basert på jalepeño-smakssatt tequila, mezcal, reposado tequila og mole-bitters. Den er definitivt med på vår topp fem-liste, sier Phil.

For 13 dollar per cocktail tilbyr Mayahuel agavebrennevin slik du aldri har smakt den før, med eplesider, kanelbark, sitron og Peychaud bitters, blandet med granateple, melasse og lime (Whoopsy Daisy) eller rørt med jordbær og hylleblomst til en sangria.

Det Phil får til med sin tequila er den reneste magi, fra myk sødme i Whoopsy Daisy som får deg til å drømme om late feriedager på stranden i Cancun, til kryddersterk smaksfylde i Slight Detour.

Et eksperiment

Men den mest overraskende kreasjonen er nok Loop Tonic, et lykkelig ekteskap mellom blanco tequila, grønn chartreuse, vermut og selleribitters. Den er skarp og oppfriskende og et utmerket eksempel på det uventete tilbudet hos Mayahuel.

Cocktailmenyen er et friskt pust på en barscene som i stor grad har gått på en whiskydiett de siste årene. På Mayahuel har til og med de mer fruktige drinkene en tøff twist. For å drikke den forførende rosa og sukkersøte Watermelon Sugar må du presse leppene dine mot en rand av salt og cayenne på glasset. Et coolt grønt innslag med navn Pilot Punch er et oppfriskende glass med lime, agurk og blanco tequila med mynte. Den starter uskyldig nok, helt til den begynner å «brenne» i munnen og du forstår at den også inneholder litt jalapeño.

Phil er glad i de grønnsaksaktige agavebrennevinssmakene og pakker dem inn i lag av røyk, krydder og bitterhet. Tequilaen i den fantastiske drinken Git Ur Lapsang Souchong er infusert med røykt te og toppet av tamarind-soda.

– Jeg ser på Mayahuel som et eksperiment der jeg kan ta cocktailkulturen i en helt ny retning, forklarer han entusiastisk og legger til:

– Jeg lærte meg hvordan man laget drinker fra de klassiske cocktailbøkene. Der finner du ingen tequilaoppskrifter ettersom de fleste bøkene ble laget før forbudstiden og tequila først kom til USA på 1950-tallet. Det heter seg at med whisky og gin er alt allerede gjort, og det finnes en del sannhet i det. Som bartender føles det veldig inspirerende å eksperimentere med tequiladrinker.

Vil vise sannheten

– Tequilaen er innovativ og ….fantastisk god. Dessuten er det bare de siste tiårene at tequila er blitt et gjennomført kvalitetsbrennevin. De første sortene som kom på markedet på 1950-tallet var søppel siden importørene visste at man kunne selge hva som helst på et marked som ikke kunne få nok sprit. Frem til ganske nylig har José Cuervo dominert markedet, og den er ikke en gang en 100 prosent blå agave tequila. Så det er ikke rart at tequila er et misforstått brennevin. Jeg tenkte en stund på å kalle baren La Verdad – sannheten, ettersom tequila og mezcal er så underkjent, og at vi er her for å lære folk.

Se Apéritifs test av tequila

Men det ble ikke La Verdad, derimot fikk Manhattans hotteste barkonsept navn etter den aztekiske gudinnen Mayahuel. På hennes grav vokste den første agaveplanten i følge legenden. Formodentlig kunne ikke en gang «tequilagudinnen» forutse hva Phil Ward skulle komme til å gjøre med hennes gylne dråper.

Foto: Mayahuel

Se tequiladrinker i Apéritifs bartender

Mayahuel

304 E. Sixth St., New York
(212) 253-5888
Prisnivå: 13 USD/cocktail

Greta Garbo

Greta Garbo

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker halvveis opp med is.

Tilsett tequilaen, Cherry Heering, mezcal, limejuicen, agavenektaren og bitters.

Shake hardt i 30 sekunder, hell over i martiniglass.

Sendt inn av Mayahuel, New York

Vurder oppskriften

Enkel Sangrita

Enkel Sangrita

Fremgangsmåte

Bland alt utenom tequilaen og sett kaldt.

Ved servering helles tequilaen i ett glass og sangritaen i et annet.

Sangrita betyr «lite blod» og denne klassikeren har akkurat denne fargen. Den fungerer som en såkalt chaser.

Du tar en slurk tequila, deretter en slurk sangrita og så lar du den søt-sure smaken rense smaksløkene slik at du er klar for neste runde.

Flere drinker med tequila

Rør godt og topp med soda. Server i vinglass. 

Sendt inn av Mayahuel

Vurder oppskriften

Mayahuel

Mayahuel

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker halvveis opp med is.

Tilsett tequilaen, Domaine de Canton, limejuicen, agavenektaren, appelsinjuicen og bitters.

Shake kraftig i ca 30 sekunder, hell over glass med knust is. Pynt med mynteblader.

Sendt inn av Mayahuel

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her