NM-tittel for fjerde gang

Heini Petersen sikret seg sin fjerde NM-seier i årets mesterskap som fant sted i strålende Stavanger-solskinn.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2008 - 12:18

Tidenes tøffeste NM i østersåpning, som utspant seg den 1. juli samtidig med Bocuse d'Or Europa 2008, skulle vise seg å bli grei match for den flergangige norgesmesteren Heini Petersen.

Presisjon viktig
Den frilansende kokken vant nemlig med en totaltid på 4.37 minutter, foran Xiang Xu, Selected Chef, med 5.48 minutter. Som for øvrig oppnådde en veldig god tid for selve åpningen, bare 7 sekunder svakere enn Petersen, men som fikk så mange straffepoeng at det bare holdt til en andreplass.

Det gjelder altså ikke bare å åpne de 30 Fjordtun-østersene så raskt som mulig, men med mest mulig presisjon. De skal nemlig løsnes fra skallet og uten skader, de skal også være uten skallrester og selvsagt helt uten eventuelle blodrester. Dessuten skal de legges opp pent og delikat som om de skulle serveres til en restaurantgjest.

Ingen nåde
Og der skåret begge de to beste finalistene veldig godt, selv om de altså måtte akseptere en del trekk av den lite nådige juryen. Den besto av Eivind Bergtun, fra østersleverandøren Fjordtun, Thor-Olav Skålvoll, A la Carte, Anti Letik, finsk østersmester av året samt Lasse Lundqvist, sjef for Bocuse d'Or Finland.

De tre andre i finalen, Egil Noreide, Østmarksetra, Kent Medhus, Augusta Arnesen og Lasse Anttila, Lasse Liten, noterte totaltider på 7.01, 8.28 og 8.29 etter å ha åpnet til sammen 30 flatøsters som kom rett fra Bømlo-kysten.

Til sammen 14 kokker deltok i årets NM som var det 11. i rekken i Apéritif-regi. Samarbeidspartnere var i år Eksportutvalget fra Fisk, Bollinger og Haugen-gruppen samt Omega som også sto for tidtakingen.

Petersen skal representere Norge i VM i Galway, Irland siste helg i september, og satser på å bedre innsatsen fra i fjor hvor han endte på en solid tredjeplass. Sikrer han gull denne gangen, blir det Norges tredje VM-seier.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her