Nok et godt år for portvin

Quinta do Noval 2012 ble tirsdag denne uken erklært som årgangsportvin. Årgangen følger 2011 som regnes som et av de aller beste portvinsårene på lang tid.

Det er sjelden et portvinshus erklærer årgangsportvin i to påfølgende år, men dette er noe Quinta do Novals administrerende direktør, Christian Seely, ikke ser på som noe problem. Hans filosofi er veldig enkel:

- Dersom vi mener vi har laget en portvin med en høy nok kvalitet, og samtidig med den stil og karakter som kjennetegner en Quinta do Noval Vintage Port, vil vi erklære den som en årgangsportvin. Dette selv om også forrige årgang fikk status som årgangsportvin.

- Vi gjorde dette i 2003/2004 samt i 2007/2008. Og selv om vi kun har vin tilsvarende 1000 kasser, er vi svært fornøyd med resultatet og overbevist om at årgangen vil bli godt mottatt, forteller Christian Seely.

Samtidig ble toppvinen, Quinta do Noval Vintage Port 2004 Nacional lagt ut for salg. Vinen ble erklært så tidlig som i 2006, men vinen var den gang så lukket og utilgjengelig at de bestemte seg for å holde den tilbake inntil den viste en mer tilgjengelig og åpen karakter.

Apéritif fikk tirsdag smake både 2011 og 2012 under et besøk på vingården. Sistnevnte årgang skiller seg ut ved å vise en noe mørkere og rustikk frukt, samt litt hardere tanniner enn 2011. Forskjellen er dog mindre enn ventet og skyldes i hovedsak ett år mindre lagring. 2011 er for øvrig et år der nær sagt alle produsentene av portvin gjorde det svært bra.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Forsiden akkurat nå

Denne maten har fått en Michelin-stjerne

Stjerner, duft, smak, livserfaring og fornøyde kunder. Selv om britiske Ryan Clift på Tippling Club og Chan Hon Meng, hawkerkokk med én Michelin-stjerne, jobber i to forskjellige restaurantverdener, legger begge hele sin sjel i maten og har, forskjellene til tross, mange fellestrekk. Ikke minst er de gode representanter for bredden i Singapores gastronomi. Les hele saken

Lær alt om asparges

Om du går for å dyrke aspargesen selv eller henter den i butikken, finner du både fremgangsmåten og ikke minst nyttig kunnskap om denne vårlige delikatessen her. Les hele saken

Til toppen