Nordisk mesterskap for vinkelnere

At Juha Lihtonen fra Finland er Nordens dyktigste sommelier ble ettertrykkelig stadfestet under mesterskapet i Oslo Spektrum den 24. august. Han vant hårfint foran fjorårets toer, svenske Bjørnstierne Antonsson.
Aase E. Jacobsen
24 August 2003 - 22:55

Det sjette nordiske mesterskap for sommelierer satte en finne på tronen. Juha Lihtonen seiret marginalt foran den evige toer svenske Bjørnstierne Antonsson. På tredjeplassen finner vi den ene av konkurransens to kvinnelige innslag, nemlig svenske Susanne Berglund-Kranz.

Finalistene hadde en hard økt med stor vanskelighetsgrad, og på grunn av jevnt høyt kunnskapsnivå måtte den åtte mann sterke juryen ta i bruk en firesifret skala for å kunne skille ut vinneren. - Men vi var enige om at den beste vant, uttaler juryformannen Frithjof Nicolaysen.

Nordisk mesterskap for sommelierer følger internasjonale regler og dermed foregår alt på engelsk, noe som kan virke forvirrende på publikum siden de nordiske språk er såpass nært beslektet. Det var for øvrig første gang at så mange har bivånet en tilsvarende konkurranse på norsk jord, og bakgrunnen var at åstedet for mesterskapet var messen All Verdens Vin i Oslo Spektrum.

I semifinalen som foregikk dagen i forveien deltok i alt ni fra de fem nordisk land. For Norge stilte regjerende norgesmester Robert Lie og Dan Lystad. Semifinalen omfattet så vel en teoretisk del som blindsmaking, både skriftlig og muntlig. Finalen innebar en quiz, dekantering, korrigering av vinkart, vinforslag til en fast meny samt blindsmaking av både viner og brennevin - alt for åpen scene.

VINER SEMIFINALE blindsmaking
w Sauvignon Blanc 2002 Screwcap - Villa Maria, New Zealand
Takk til Strøm

w Vinas de Gain Crianza 2000 - Bodegas Artadi, Rioja - Spania
Takk til Ca' de Vin

VINER SEMIFINALE praktisk
w Brut Tradition NV - Blin, Champagne - Frankrike
Takk til Best Buys International

w Blanc de Blancs Brut NV - Champagne Ruinart, Champagne - Frankrike
Takk til Arcus

w Cuvée Speciale Brut NV - Bollinger, Champagne - Frankrike
Takk til Haugen-Gruppen

VINER FINALE dekantering
w La Vida Merlot 2002 - Chile
Takk til Arcus

VINER FINALE blindsmaking
w Tralivio Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2001 - Sartarelli, Marche - Italia
Takk til Moestue Grape Selections

w Chianti Classico 2000 - Fattoria Nittardi, Toscana - Italia
Takk til Gaia Wine & Spirits

w Chateauneuf du Pape 2000 - Féraud-Brunel, Rhone - Frankrike
Takk til Best Buys International

BRENNEVIN FINALE blindsmaking
w Glenfiddich Single Malt 21 YO Havana Reserve
Takk til Norex International

w Jons Utvalgte Calvados Pays d`Auge - Dupont
w Jon Bertelsen Prelude VSOP
Takk til The House of Cognac

w Grappa Cru Monovitigno Schioppettino - Nonino Distillatori, Friuli - Italia
Takk til Premium Wines

w Averna Bitter
Takk til Westerheim AS

1. Premier
Tur til Torres i Penedes - Torres og importør av Torres i vinnerlandet
w Mas La Plana 1997 3 liter - Torres, Penedes - Spania
w Banfi Summus 1998 3 liter - Banfi og Engelstad
w Ch. Lafite- Rotschild 1982 - Arcus
w Moet Chandon Brut Imperial NV - Strøm
w Nederburg Sparkeling Magnum - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Santa Rita Medalla Real 1999 3 liter - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Nonino Grappa Cru Picolit m/ 6 glass - Premium Wines

2. Premier
w Carruades  de Lafite 1990 - Arcus
w Franciacorta Brut 3 liter - Ca del Bosco - Gaia Wine & Spirits
w Moet Chandon Brut Imperial NV - Strøm
w Nederburg Sparkeling Magnum - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Santa Rita Medalla Real 1999 3 liter - Saga Trading/ AMKA Vinimport

3. Premier
w Moet Chandon Brut Imperial NV Magnum - Strøm
w Villa Cafaggio Chianti Classico 2000 Magnum - Arcus
w Nederburg Sparkeling Magnum - Saga Trading/ AMKA Vinimport
w Santa Rita Medalla Real 1999 3 liter - Saga Trading/ AMKA Vinimport

SPONSORER OG SAMARBEIDSPARTNERE
w Radisson Sas Plaza Hotell
w Torres og Ekjord
w Castello Banfi og Engelstad Vin og Brennevin
w NWX og Apéritif
w Vinhuset Oslo

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her