Norgesmesteren i grilling gir deg sine beste tips

Når Jan Ivar Nykvist, fire ganger Norgesmester i grilling, kommer med grilltips er det all grunn til å følge med.

- Mitt utgangspunkt er at alt kan grilles, med noen ytterst få unntak. Jeg håper nordmenn tør å eksperimentere mer, sier Jan Ivar Nykvist som sist sommer ga ut grillboka Glød. Her deler han litt av innholdet med alle som har grillgriller i hodet, både oppskrifter og ikke minst grilltips.


Grillmesterens beste grilltips 

Tips 1:

Lær deg forskjellen på direkte og indirekte varme!

Det betyr at du ikke fyrer opp hele grillen, enten du bruker gass eller kull. Området rett over varmekilden kaller vi den direkte grillsonen, og området der det ikke er direkte varme kaller vi indirekte grillsone. På den direkte grillsonen kan man brune store kjøttstykker, og frese forkokte grønnsaker. På den indirekte grillsonen kan du la det brunede kjøttstykket ligge og bli perfekt - uten at det blir svart og forkullet.

Tips 2:

Alt kan grilles!

Dette er selvfølgelig en regel med unntak, men i sommer vil jeg at du skal prøve deg på noe nytt! Prøv fisk, grønnsaker, skalldyr, pizza - og ikke minst desserter på grillen! Du vil bli overrasket over hvor mye bedre de aller fleste råvarer blir etter en tur innom grillen!

Tips 3:

Vær gjest på egen grillfest!

For å få til dette er forberedelser viktig! Forkok grønnsakene, lag sausene og marinadene, gjør klart kjøttet og dekk bordet. Det aller meste kan gjøres klart mange timer før gjestene kommer. Da kan du stå ved grillen og ta imot applaus med et glass i hånda og hvilepuls, istedenfor svetteperler i panna.

Tips 4:

Velg kvalitet!

Når du skal ha et perfekt resultat, er det aller viktigste at du velger råvarer med god kvalitet. Det er vanskelig å gjøre gull av gråstein - selv på grillen. Velg kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv, velg råvarer som har en historie - og velg kjøtt med fett! Vi anbefaler at du bruker svinenakke fremfor svinefilet, kyllinglår fremfor kyllingbryst og entrecote istedenfor indrefilet av okse.

Tips 5:

Bruk steketermometer!

Steketermometer er ikke for pingler, men for de som vil ha det samme perfekte resultatet på grillen hver gang! Lær deg din favorittkjernetemperatur, så får du like bra resultat hver gang. Det er umulig å si hvor lenge et stykke kjøtt skal grilles, det kommer an på kjøttets kvalitet, størrelse og temperatur når du legger det på grillen. Bruk steketermometer når du griller både kjøtt og fisk - det er hemmeligheten til å bli en grillmester!

Temperatur er viktig å følge med på.
Temperatur er viktig å følge med på.

 

 

Grillet flat iron steak med bbq- saus og honningglaserte gulrøtter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Kjøtt:
800 g flat iron steak
Salt og pepper
3 ss rapsolje

Bbq-saus:
500 g ketchup
200 g brunt sukker
1 dl sterk kaffe
1 ss Tabasco
1 dl Gilde Aquavit Grill

Gulrøtter:
8 gulrøtter
3 ss rapsolje
2 dl honning
1 dl eplesidereddik
4 ss finhakket estragon
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Kjøtt:
Krydre kjøttet med salt og pepper. Pensle det med rapsolje. Grill kjøttet på direkte varme til det er gyllent, flytt det over på indirekte varme og la det ligge til det har en kjernetemperatur på 56 grader. La kjøttet hvile i 10 minutter før servering.

Bbq-saus:
Ha alle ingrediensene i en kjele og la koke til den har ønsket tykkelse og smak. Smak til med salt og pepper. Pensle kjøttet med bbq- sausen mot slutten av grilltiden. Server resten av sausen ved siden av retten.

Gulrøtter:
Kok gulrøttene i godt saltet vann inne på kjøkkenet til de begynner å bli møre. Avkjøl dem i kaldt vann. Del gulrøttene i ønsket størrelse, og pensle dem med rapsolje.Grill gulrøttene på direkte varme til de er gylne. Ha honning, eplesidereddik og estragon i en dyp bakk som tåler grillen. Her kan du for eksempel bruke en gammel brødform, eller du kan lage din egen form av aluminiumsfolie. Ha de grillede gulrøttene over i honninglaken og la dem trekke til de er helt møre på indirekte varme.

Tips:
Denne retten kan gjerne serveres med bakt potet eller ekstra grillede grønnsaker!

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Helgrillet svinenakke med akevittglaze og grillet aprikossalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Kjøtt:
800 g hel svinenakke
2 ss røkt paprikapulver
4 ss brunt sukker
2 ss salt
1/2 ts tørket timian
1 ts malt sort pepper

Aquavitglaze:
4 dl Gilde Aquavit Grill
1 dl eplejuice
2 dl sukker
1 dl finhakkede urter (timian, basilikum, kjørvel)

Aprikossalat:
16 aprikoser
1 rød chili
4 ss olivenolje
2 ss frisk eplejuice
4 ss aquavitglaze

Fremgangsmåte

Kjøtt:
Bland alt krydderet og gni inn svinenakken med det. Grill svinenakken på direkte varme til den er gyllen rundt hele. Pass på at det ikke blir for varmt, da vil krydderblandingen svi seg pga. sukkeret.

Aquavitglaze:
Kok inn aquavit, eplejuice og sukker til sukkeret er løst opp og det begynner å tykne litt. Avkjøl glazen og tilsett urtene. Pensle svinenakken med glazen mot slutten av grilltiden.

Aprikossalat:
Del aprikosene i to, fjern stenen og grill dem på direkte varme til de er gyllne. Ha de grillede aprikosene på et serveringsfat. Grill chilien til den er sort, fjern skinnet og steinene. Finhakk chilikjøttet. Bland chilien med olivenolje, eplejuice og aquavitglazen. Drypp dressingen over aprikosene like før servering.

Tips:
Server gjerne glazen ved siden av kjøttet som saus.

Tips2:
Denne retten kan gjerne serveres med couscoussalat eller grillete poteter i tillegg!

Grillkokkens kommentar:
Svinenakke er et fantastisk stykke kjøtt som er perfekt på grillen. Kjøttstykket er mer fettmarmorert enn for eksempel svinefileten, noe som gjør at svinenakken holder seg saftigere.  Du kan enten lage pulled pork av svinet, da trenger du lav temperatur over mange timer, eller du kan grille det saftig.

 

 

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Ventepølser

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 stk pølser
1 stk. Ventebad
0.5 l øl eller eplemost
0.5 stk løk i skiver
1 stk laurbærblad
0.5 ts svart pepper
0.5 ts korianderfrø

Fremgangsmåte

Når du skal grille ventepølser, så er det viktig at du er forsiktig med varmen. Sprukne brente pølser vil vi ikke ha. Ved å pølsene ligge og kose seg i et holder de seg varme. Dermed trenger du bare grille dem på direkte varme like før servering.

Bland øl (eller eplejuice hvis det er barn tilstede), løk, epleskiver, laurbærblad, hel sort pepper og korianderfrø i en aluform som du setter på grillen. Legg pølsene oppi. Her kan de ligge mens du gjør resten av forberedelsene til den store grillfesten. 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen