Norsk sjømat søker lovbeskyttelse

For første gang søker norske sjømatprodusenter om lovbeskyttelse og eksklusiv rett til geografisk opprinnelsesmerking av produktene. Ordningen skal hindre misbruk av produktnavn og gi forbrukerne rett informasjon.
Redaksjonen
10 Juni 2005 - 02:00

Etter mønster av EU har Norge innført lovbeskyttet opprinnelsesmerking av matprodukter. Ordningen gjelder matprodukter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse.

Nå har de første norske sjømatprodusentene søkt om slik beskyttelse. Det er Sjøblink Blokken AS og Sigerfjord Fisk AS som driver oppdrett og bearbeiding av sjørøye helt nord i Nordland. Søknaden gjelder lovbeskyttelse av produktnavnet Ishavsrøye Vesterålen.
- Vi søker lovbeskyttelse for å øke oppmerksomheten rundt produktet. Vi håper også på bedre tilgjengelighet i butikkene og bedre salg, sier Arnold Jensen i Sjøblink Blokken til Newswire.

Han håper potensielle kunder bedre vil gjenkjenne fisken med en slik beskyttelsesmerking og at det dermed blir et konkurransefortrinn.
- I dag selger vi mest til restauranter, men det er viktig å få innpass i butikkhyllene, sier Jensen.

Stor interesse
Den norske beskyttelsesordningen administreres av Matmerk sammen med Mattilsynet.
- Vi registrerer økt interesse for opprinnelsesbeskyttelse. Dette er den eneste ordningen som gir lovbeskyttelse av geografiske produktnavn. Interessen kommer fra både sjø- og landbrukssektoren, sier advokat Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk.

To norske matprodukter, Økologisk Tjukkmjølk fra Røros og Ringerikserter, har så langt fått norsk lovbeskyttelse. Ytterligere 15 søknader, inkludert det første sjømatproduktet, er nå til behandling. I EU har over 600 ulike matprodukter fått opprinnelsesbeskyttelse.

Konkurranseutsatt vare
Norsk sjømatnæring er internasjonal og konkurranseutsatt. Dokumentert og garantert opprinnelse er viktig i konkurranse om forbrukernes gunst.
- Vi ser eksempler på produktetterligning i utlandet. Vi vet at utenlandsk fanget og bearbeidet fisk er solgt som norsk klippfisk. Det skjer også at laks uten norsk opprinnelse blir solgt som norsk laks, sier Wærnes Hegdahl.

Merkeordningen Beskyttede betegnelser gir eksklusiv rett til bruk av geografiske produktnavn, og skal dermed hindre ulovlige etterligninger. Samtidig skal merkeordningen gi forbrukerne garanti om produktets geografiske opprinnelse og særpreg.
-Undersøkelser både i Norge og Europa for øvrig viser at folk er villig til å betale mer for mat med dokumenterbar opprinnelse og særpreg, sier Nina Wærnes Hegdahl.

Øker verdien
For ett år siden fikk skotske produsenter beskyttet produktnavnet Scottish Farmed Salmon. Det gir skotsk laks eksklusivitet og økt verdi i eksportmarkedene, samtidig som beskyttelsen hindrer ulovlig kopiering.
- Norske sjømatprodusenter kan tjene på å søke lovbeskyttelse, og vi vet at flere nå vurderer dette, sier Wærnes Hegdahl.

Flere markedsutredninger har de siste årene vist at produsenter av norske matvarer enten må satse på volumproduksjon til lav pris eller på kvalitetsvarer. For kvalitetsproduktene er dokumenterbare egenskaper som opprinnelse, særpreg og tradisjon viktig.
 
Kilde: Newswire

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her