Dagens rett

Norske tapasretter

Det er dagen før dagen og vi gir deg en rekke deilige forslag til norsk fingermat til nasjonaldagen.

De siste dagene har vi gitt deg en rekke gode tips til retter som kan gjøre koldtbuffeten i morgen til en drøm.
 
Dette er dagen for å nyte og la alt stress ligge igjen .
 
 
Vi i Apéritif ønsker deg en riktig god og smakfull 17. mai!
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Bruschetta med langtidsmodnet norsk spekeskinke

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 store skiver langtidsmodnet norsk spekeskinke
8 cherrytomater i klase
4 fedd hvitløk
2 ss ekstra virgin olivenolje
1 ts grovt havsalt
50 g ruccula
2 skiver loff eller godt surdeigsbrød

Fremgangsmåte

Legg tomater og hvitløk på litt aluminiumsfolie, ha over balsamicoeddik, olivenolje og salt. Brett folie over, klem folien godt sammen slik at du får en pakke. Stekes i ovn ved 225 grader i ca 10 minutter.

Grill loffskivene i panne ved sterk varme, eller i ovn ved 250 grader til brødet har en gyllen overflate. Gni skivene inn med en hvitløksbåt, delt i to.

Legg ruccola på brødet. Legg 2 skiver spekeskinke på hver brødskive.

Legg over bakte tomater og hvitløk, og drypp over olivenolje og balsamicoeddik.

Dette er en perfekt smårett eller forrett, og kan med enkelthet lages på grillen!

Her finner du flere gode oppskrifter på bruschetta og smørbrød

Tips: Du kan selvsagt bruke vanlig spekeskinke her, men langtidsmodnet skinke har ekstra god smak og gir det lille ekstra. Dette kan være forrett, smårett, en del av et tapasbord eller noe du lager når du har lyst på noe godt.

Flere deilige småretter til koldtbordet finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fenalår med asparges

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

12 skiver fenalår
400 g små, fine mandelpotet eller Ratte-potet
½ dl god olivenolje
¼ ts nykvernet pepper
¼ ts godt salt
2 ss hakkede, friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)
12 friske grønne asparges

Fremgangsmåte

Vask potetene godt, skallet skal sitte på.

Kok potetene knapt møre i vann. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.

Skrell nederste del av aspargesen. Kok, stek eller grill den 3-4 minutter til den er knapt mør.

Anrett asparges med skiver av fenalår rundt på porsjonstallerken eller serveringsfat.

Server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød.

Kan serveres som en av flere tapasretter.

 
Tips: Fenalår et tradisjonell norsk mat. Kombinert med asparges i denne enkle retten er den en smaksbombe.
Denne retten kan brukes som forrett, når du har lyst på noe godt eller som en del av et koldtbord/tapasbord.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet asparges med sitronolje

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

16 friske grønne asparges
4 ss olivenolje
1 sitron
1 ts salt
1 ts grovmalt pepper

Fremgangsmåte

Skjær av ca. 1 cm på den nederste, litt grovere delen på aspargesen.

Vend så aspargesen i olje med presset sitron, dryss over med salt og pepper.

Legg på grillen like før servering, og la den få en gyllen farge.

Grilles totalt i 3-4 minutter slik at den fremdeles er sprø og crispy. Drypp over med litt olje og sitron når den er ferdig grillet.

Passer perfekt som tilbehør til all grillmat, men også som en snacks eller en liten forrett.

Les mer om asparges her

De beste grillrettene finner du her

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blinis med fenalår, rogn og reker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

10 g gjær
2½ dl melk
175 g lyst bokhvetemel eller hvetemel
1 egg
½ ts salt
1½ ss kremfløte
2 ss smør til steking
 
Topping:
100 g fenalår
100 g rød lodderogn
100 g pillede reker
1 dl seterrømme
½ finhakket rødløk

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunken melk, ca. 37 grader, og tilsett hvetemel. Rør godt. Skill egget, ha eggeplommen og salt i deigen og rør godt.
 
La deigen stå til heving i 3-4 timer. Nå skal deigen ha en tyktflytende konsistens. Hvis den er for tykk, kan du tilsette litt melk.

Pisk eggehvite og krem stivt hver for seg. Vend begge deler forsiktig inn i deigen.

Stek runde små pannekaker av røren, 7-8 cm i diameter og omtrent 1 cm tykke, på medium til sterk varme.

Legg blinisene utover et fat eller på tallerkener, og smør en liten teskje rømme på hver. Lag tre varianter; en med fenalår, en med rogn og finhakket rødløk og en med reker. Pynt eventuelt med friske urter og sitron.

Oppskrifter på pannekaker

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fritert Ishavsrøye med dip og salat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 fileter av Ishavsrøye, uten bein og skinn
3-4 ss hvetemel
1-2 egg
3-4 Pankomel (asiatisk brødkrumme) eller vanlig brødkrumme
Olje til fritering

Majonesdip:
5 eggeplommer
15 g salt
2 ss eddik
½ l olje
½ ss sennep
Hvit pepper
Salat
Ruccola
Lollo rosso
Mach
Frissè

Fremgangsmåte

Skjær fileten i fine kvadrater. Paner stykkene først i hvetemel, så i egg og til slutt i pankomel. Friter fisken hurtig til den er gyllenbrun. Oljen er varm nok når det koker rundt skaftet på tresleiven. Server med majonesdip og salat.

Majonesdip:
Pisk eggeplommene med litt vann til de skummer. Tilsett olje gradvis. Når majonesen begynner å tykne tilsettes litt eddik eller sitron. Smak til med krydder og sennep. Serveres straks eller lagres kjølig.

Vask og riv salaten. Legg den i isvann noen minutter før den tørkes og serveres.

Foto: Tom Haga.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Omelettrull med laks

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 egg
½ ts salt
2 ss finhakket gressløk
1 ss smør
100 g røkelaks
1½ dl kremfløte
2 dl kesam
4 gelatinplater
salt og pepper
2 ss finhakkede urter, for eksempel dill
tynn liten toast
lodderogn eller lakserogn

Fremgangsmåte

Visp sammen egg og salt og tilsett gressløk.
 
Varm en stor stekepanne og smør bunn og sider med smør. Hell i halvparten av røren og vipp på pannen til den er dekket av et tynt lag røre.
 
Senk temperaturen og stek omeletten forsiktig på bare en side til den har stivnet. La omeletten gli forsiktig over på et bakepapir og avkjøl. Stek resten av røra på samme måte.
 
Finhakk laksen og bland den med kesam.
 
Bløtlegg gelatinen, klem ut vannet og smelt én og én plate i litt kokende varmt vann. Rør den flytende gelatinen forsiktig ned i laksekremen. Smak til med salt og pepper og tilsett hakkede urter. Pisk fløten stiv og vend den inn.
 
Smør et tynt lag av laksefyllet ut på omeletten og rull den sammen som en rullekake. Sett rulladen kaldt til den stivner og skjær den pent opp før servering.
 
Anrett på tallerken med frisk salat, litt rogn,  grønn pesto og toast.

Flere lakseoppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen