Ny vri på fenalåret

I stedet for traust potetsalat og eggerøre kan du prøve en av disse spennende oppskriftene.

Fenalår er en selvfølgelig ingrediens til et hvert koldtbord eller spekematanretning. Men som regel serveres det med sitt faste og litt trauste følge.

Hva med å prøve noen alternative komposisjoner? Nedenfor har vi samlet en rekke gode forslag til andre måter å servere fenalåret på.
 
Ta vare på delikatessen
Når du først går til innkjøp av et helt fenalår er det viktig å ta skikkelig vare på delikatessen, og det er ikke alle som er liike komfortable med hvordan de skal skjære et helt fenalår.
 
Best resultat får du likevel dersom du følger disse rådene:
 
 
Mange spennende oppskrifter
I vår store kokebok har vi en rekke gode oppskrifter med fenalår, og her har vi samlet noen av dem til glede og inspirasjon.
 
 
Spekemat og fenalår er en naturlig del av ethvert festbord, og vi har en rekke gode artikler på hvordan du skal stelle til fest eller lage de lekreste koldtbord. Se bare her:
 
Lykke til med mange herlige matopplevelser med fenalåret!

Fenalårsalat med geitost og valnøtter

Antall porsjoner

4

Ingredienser

400 g honningglasert fenalår fra Aron Mat
2 salathoder (f eks romano)
Hvit geitost (Norsk Chevre eller Snøfrisk)
Brødkrutonger
1 dl god balsamico
1 dl olivenolje
Diverse urtekrydder, revet
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Vask og rens salaten, riv den forsiktig i grove biter og dander bladene på et fat eller i en skål.

Skjær fenalåret i tynne skiver, og legg dem oppå salatbladene.

Pynt med geitost revet i grove biter. Ha også på krydderurter etter ønske (basilikum passer bra).

Olivenolje og balsamicoeddik blandes, og krydres med salt og pepper.
 
 

Sendt inn av

Foto: Christian Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med fenalår og blåmuggost

Antall porsjoner

2

Ingredienser

200 g fenalår i skiver
12 sukkererter
12 friske grønne asparges
12 physalis
1 pakke ferdigkuttet salatblanding
8 valnøttkjerner
80 g blåmuggost
3 ss rødvinseddik

Fremgangsmåte

Del sukkererter og asparges i to. Gi de et oppkok i salt vann og avkjøl.

Del physalisene i to. Bland sukkererter, asparges, physalis, salat og valnøtter i en bolle.

Smuldre opp blåmuggosten i litt rødvinseddik og bland inn i salaten.

Server med brød til. 
 
Dette er en salat for livsnytere, som vil kombinere fyldige smaker med mye tid i solsengen.

Spekemat gjør seg utmerket i salater med sin litt salte, fyldige smak og komplimenterer den karateristiske smaken hos blåmuggost.

Ta frem rødvinen, legg deg godt til rette i solsengen og nyt mat, vin og været når sommeren er her.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Carpaccio med fenalår

Antall porsjoner

4

Ingredienser

100 g fenalår i skiver
200 g ruccula
100 g parmesan i små skiver
2 ss ekstra virgin olivenolje
½ ts grovkvernet pepper
1 sitron

Fremgangsmåte

Vask ruccola og legg utover et fat.

Legg skiver av fenalår over ruccola, deretter skiver av parmesanost på toppen.

Drypp over med olje, og kvern over litt pepper.

Del sitronen i båter og legg over.

 
Tips: Carpaccio er en populær rett som kan brukes som forrett eller smårett.

Opprinnelig skal den lages med rått kjøtt, men det passer utmerket med fenalår også.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fenalår med asparges

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

12 skiver fenalår
400 g små, fine mandelpotet eller Ratte-potet
½ dl god olivenolje
¼ ts nykvernet pepper
¼ ts godt salt
2 ss hakkede, friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)
12 friske grønne asparges

Fremgangsmåte

Vask potetene godt, skallet skal sitte på.

Kok potetene knapt møre i vann. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.

Skrell nederste del av aspargesen. Kok, stek eller grill den 3-4 minutter til den er knapt mør.

Anrett asparges med skiver av fenalår rundt på porsjonstallerken eller serveringsfat.

Server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød.

Kan serveres som en av flere tapasretter.

 
Tips: Fenalår et tradisjonell norsk mat. Kombinert med asparges i denne enkle retten er den en smaksbombe.
Denne retten kan brukes som forrett, når du har lyst på noe godt eller som en del av et koldtbord/tapasbord.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fenalårrull med gresskar

Antall porsjoner

4

Ingredienser

200 g fenalår i tynne skiver
150 g gresskar
1 fedd hvitløk
½ rød chili
2 ss olivenolje
50 g ruccula

Fremgangsmåte

Skrell/rens gresskaret og skjær i små terninger.

Varm oljen med hvitløk og chili i en tykkbunnet panne.

La steke et par minutter og tilsett så gresskaret og la så steke i ytterligere 10 minutter, eller til gresskaret er helt mykt. Mos så det hele.

Lag en flate med fenalårskivene og smør gresskarmosen over.

Legg over litt ruccolasalat og rull sammen fenalåret og skjær i biter på ca. 3 centimeter.

Serveres med sitron.

En delikat rett til både tapas og forrett, eller bare når du vil unne deg noe godt.

Se flere deilige retter med fenalår her

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med fenalår og jordbær

Antall porsjoner

4

Ingredienser

200 g fenalår i skiver
1 pakke ferdigkuttet salatblanding
1 boks artiskokkhjerter
1 pære delt i lange tynne båter
1 glass kapers med stilk
1 beger cherrytomater delt i to
200 g jordbær delt i skiver
100 g fast hvit geitost

Dressing:
4 ss balsamicoeddik
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Vask salaten godt og la den tørke på et håndkle.

Fordel salaten utover et stort fat og fordel alle ingrediensene over. Drypp over med balsamico og olivenolje.

Server med litt ost ved siden av som gjestene selv kan rive eller høvle over salaten.

Dette er en lett og enkel forrett. Med fenalår og jordbær har du en frisk og sommerlig salat.

Selv om den er enkel passer den både til store lag og enkle vennemiddager.
 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eldhusrøykt fenalår med syltet kålrot

Antall porsjoner

2

Ingredienser

200 g kålrot
saft av 3 appelsiner
1 ts korianderfrø
4 skiver rød chili
½ dl eplesidereddik
50g sukker
tynne skiver av fenalår

Fremgangsmåte

Kålrot kuttes i terninger og has i en kjele. Tilsett appelsinsaft, koriander og chili.

Kok under lokk i 10 minutter. Tilsett eddik og sukker og kok til det tykner. Avkjøl.

Tynne skiver av fenalår spres utover tallerkenen og toppes med syltet kålrot og urter.
 

Sendt inn av

Foto: VKI Solvold

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fenalår med gulrot- og potettortilla

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

200 g tynne fenalårskiver

2 store gulrøtter
4 poteter av typen Beate
½ gul løk
4 store ferske egg
1 pk snøfrisk
2-3 ss god olivenolje
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell og riv gulrøttene grovt. Skrell og skjær potetene i tynne skiver. Skrell så løken og skjær den i tynne skiver.
 
Ha 1 ss olje i en rektangulær ildfast form (minst 25x30 cm) og fordel først potetskiver utover slik at de ligger tett i tett, legg på et lag med løk og dryss litt salt og pepper over. Deretter gulrøtter. Gjenta til alt er fordelt.
 
Klem alt sammen med baksiden av en skje eller liknende. Drypp 1-2 ss olje over og sett formen inn i ovnen ved 180 grader og forstek i 20 minutter.
 
Pisk eggene og snøfrisk og hell over potet/gulrotblandingen. Sett inn i ovnen igjen og la stå i 15 minutter. Ta den ut av ovnen og avkjøl. Dette kan du gjøre ferdig kvelden i forveien.

Før servering skjæres tortillaen opp i porsjonsstykker.

Sprøstek syltynne fenalårskiver i varm panne uten fett og legg til avkjøling på et kjøkkenpapir. Hvis skivene er tykke, lønner det seg å dampkoke dem i ca 30 sekunder og deretter legge til tørk på papir. Siden fårefett stivner raskt, må du lunke litt på skivene før servering.  Legg 1-2 skiver fenalår på hver tortillabit. Pynt med friske urter.
 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ravioli med ristet fenalår

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

4 dl fylte pastaputer (ravioli eller tortellini)
8 skiver fenalår eller annen spekemat
1 liten pakke frosne erter
2 dl matfløte
½ ts buljongpulver
½ ts nykvernet pepper
2 bløtkokte egg (kokes i 4-5 min)

Fremgangsmåte

Man får aldri for mye av det gode. Pasta er enkel og rask mat for utålmodige mager med en mild smak som lar seg kombinere med det aller meste. Prøv en ny vri!

Kok pastaen i rikelig med lettsaltet vann etter anvisning på pakken. Kok eggene og la det så ligge i kaldt vann minst 3-4 minutter før du tar av skallet.

Kok opp fløten med buljongpulveret i en kjele. Hell tinte erter i den varme fløten. Mos de med en stavmikser eller bruk en foodprocessor til det blir en jevn saus. Spe med litt kaldt vann dersom sausen er for tykk.

Rist fenalåret lett i stekepanna. Server pastaen med grønn saus, fenalår og bløtkokt egg.
 
 

Tips:
Har du friske urter eller persille, kan du gjerne ta med et par spiseskjeer av dette når du lager sausen. Det gir frisk og fin farge, og god smak.
 

Sendt inn av

Foto: Morten Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fenalårtrio

Antall porsjoner

2-4

Ingredienser

Fenalårtartar:
50 g fenalår i bittesmå terninger
1 ss limesaft
1 ss finhakket rødløk
1 ts flytende honning
1 ss olivenolje
1 ts finhakket koriander

Sprøstekt fenalår:
50 g tynne skiver av fenalår
1 ss olivenolje

Salat med ost:
3 dl assortert salat som red rhubarb, ruccola, feltsalat
50 g mozzarella (di bufala) i små terninger
4 soltørkete tomater
hvitvin/vann
1 ss grovhakket basilikum
1 ss ristede pinjekjerner
2 ss god olivenolje
1 ss sitronsaft
salt

Dampet fenalår:
50 g litt tykke skiver av røykt fenalår

Kålrotmos:
200 g kålrot
2 tørkede aprikoser i bittersmå terninger
¼ dl matfløte
½ ss smør
1 ss sitronsaft
salt og pepper
1 ss finhakket estragon

Fremgangsmåte

Fenalårtartar:
Legg rødløk i kaldt vann i 10 minutter. Hell av vannet og tørk løken. Bland alt sammen godt og sett kjølig til servering.

Sprøstekt fenalår:
Hvis skivene er store, kan du dele dem i to. Varm oljen i en panne og sprøstek fenalårskivene. Legg på et kjøkkenpapir for å dryppe av seg.

Salat med ost:
Hvis tomatene er veldig harde: Hell kokende hvitvin eller vann over og la stå i minst 10 minutter. Hell av væsken, klem ut overskytende væske og avkjøl. Kutt i terninger. Bland salat, tomater, ost og nøtter i en liten bolle. Pisk olje, sitronsaft og lit salt og ha i basilikum. Vend dressingen ned i salaten.

Dampet fenalår:
Skjær fenalårskivene i strimler. Kok opp vann i en kjele med rist og damp fenalåret i 30 sekunder. Ta opp og hold varmt.

Kålrotmos:
Skrell og skjær kålroten i terninger. Ha i en kjele og fyll opp med vann til det nesten dekker kålrotbitene. Kok til mørt. Hell av vannet og ha i matfløte. Bland i aprikosbitene og smak til med sitronsaft, salt og pepper samt estragon.

Anretting:
Hvis du velger å anrette de tre komposisjonene sammen, legger du en skje med fenalårtartar, alternativt kan du legge den i en liten skål eller oppå et salatblad. Sprøstekt fenalår anrettes ved siden av salaten og dampet fenalår på en skjefull med kålrotmos.

Du kan også servere tartaren først (fordel den på skjeer - det er lett å spise) ved velkomsten, og de to andre ved bordet som alternativ til forrett.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kokt og ovnsbakt fenalår med kålstuing

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

5 timer

Ingredienser

1½ kg fenalår
 
2 laurbærblad
2 ss hel pepper
1 løk i båter
4 soltørkede tomater (kan utelates)

Nykålstuing:
1 nykål eller spisskål
6 friske grønne asparges
6 små neper
2 ss margarin
1 ss olivenolje
1 beger seterrømme
1 dl kremfløte
1 ts pepper
3 ss limesaft

Fremgangsmåte

Sag av øverste delen av knoken/skanken på fenalåret. Legg låret i vann og la det stå på et kjølig sted 4-5 døgn, avhengig av størrelsen.

Skift gjerne vann 2-3 ganger i løpet av utvanningstiden.

Legg fenalåret i kaldt vann, sammen med laurbær, pepper, løk og tomater. Kok opp, skum av  og la det hele småkoke i ca 4 timer til kjøttet løsner fra benet.

Ta fenalåret ut av kokevannet, og avkjøl litt. Fjern isbeinet og lårbeinet. Del fenalåret i to på langs i kuttet der lårbeinet var.

Sett fenalåret i ovnen, på ca. 225 grader og la det steke til det får en gyllen og fin stekeskorpe, ca. 20-25 minutter.

Rens og snitt kålen. Skrell aspargesen og skjær den i ca. 2 cm-store stykker. Rens og del nepene i båter.

Fres kålen i margarin og olivenolje. Ha så i asparges og nepe, tilsett rømme og fløte. Kok opp og smak til med salt, pepper og limesaft. La det hele småkoke ca. 2 minutter.

Server med gode kokte ferskpoteter.

Flere deilige retter med spekemat finner du her

Tips: Har du lyst på å lage denne retten utenfor nykålsesongen kan du bruke spisskål.

Dette tar tid, men er vel verd innsatsen. Fenalår er unikt norsk og det er spekemat på sitt beste. Alle slags grønnsaker passer til, men her er det valgt en kålstuing.

Les mer om fenalår her

Sendt inn av

Foto: Studio Gerstmann - Malinowski

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen