Nye italienske favoritter

Disse to søritalienske vinene sjarmerer i senk samtidig som de fungerer perfekt på matbordet. Best av alt er at prisen er veldig gunstig.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Søritalienske viner fra Puglia har funnet en trofast tilhengerskare i Norge. Mykheten og bærsødmen som kjennetegner de røde vinene av druene negroamaro eller primitivo appellerer til den norske smaken. Mange av disse vinene er imidlertid litt vel søte og bløte og ofte med ganske høy alkohol, hvilket gjør dem mindre egnet som matviner (men dertil mer egnet foran tv'n).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Pedagogisk riktig
De to nykomlingene, Cantele Negroamaro Salento 2007 (59043) og Cantele Primitivo Salento 2006 (59044), derimot har langt bedre friskhet enn hva vi er blitt vant med i den rimeligere prisklassen fra Puglia. Dessuten mer eleganse, uten at det går ut over sjarmen og "godterismaken". Like fullt er begge pedagogisk riktige tilnærminger til sine respektive druer.

Et godt stykke kjøtt
Særlig er negroamaroen en vellykket versjon av denne så typiske druen for Salento-halvøya, selveste hælen i den italienske støvelen, hvor vinen kommer fra. Druen, og denne vinen, kjennetegnes av mørke søte bær, svisker og plommer i kombinasjon med flott syre og fin mykhet. Super matvin til grillet rødt kjøtt, gryter og ovnsstekt kjøtt, gjerne godt krydret.

Primitivo har generelt et annet aromabilde, også her mye mørke bær, men sjokoladepreget skiller den ut fra negroamaroen, samtidig som syrene er noe bløtere og tanninene litt fastere. Perfekt til et kjøttstykke rett fra steikepanne eller grill.

Fra nord til sør
Begge vinene er laget av Cantele som er godt kjent allerede i Norge gjennom sine rimeligere viner. Produsenten er en familie fra Nord-Italia som på 70-tallet installerte seg i Puglia for å utnytte regionens enorme potensial.

I første omgang med de tradisjonelle druene negroamaro og primitivo, men etter hvert også med internasjonale druer som chardonnay, merlot og cabernet sauvignon. I dag henter Cantele druer fra til sammen 250 hektar. Ved hjelp av kyndige folk i kjelleren og det ypperste av teknologi oppnås druetypiske viner med en for området spesielt stor renhet.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her