Drikke
Nyhetene på polet januar 2012 - Hvitvin

Nyhetene på polet januar 2012 - Hvitvin

Aase E. Jacobsen
12 Januar 2012 - 11:30

Interessen for single malt-whisky er voksende samtidig som prisene på sjelden/eksklusiv vare går samme veien. De beste i denne omgang koster mellom en og to tusenlapper og det må man altså ut med for vellaget whisky mellom 20 og 30 år. Hvis du nøyer deg med yngre saker, er det beste kjøpet Bruichladdich Islay Single Malt Golden Promise Barley 2006 – en flott og usedvanlig ren og fruktig whisky – som vi anbefaler til sjømat.

Om du ikke er helt der, finnes det andre godbiter med lavere alkohol blant januarnyhetene. En håndfull spennende øl er også verd å prøve ut.

Når det kommer til vinvaluta er spesielt Cune Gran Reserva 2000 et veldig godt kjøp. Her får du topp rioja i en god årgang og topp produsent for en veldig gunstig pris.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. januar 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk):

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. januar 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

+ (87p)
Rijckaert Les Sarres Chardonnay 2009
Régine & Jean Rijckaert
Frankrike - Côtes du Jura
57692 Vectura - kr 175,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Beverage Partners
Farge og duft: Gul. Fin duft med grønne og gule epler, sitrus og mineraler.
Smak: Bløtt anslag, bra fylde, veldig fin syre, fin fedme, sitter godt utover, godt med mineraler i finishen. (2009)
Bruksområde: Lyst kjøtt, sjømat.
Vurdering: En god vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer fra 30-50 år gamle vinstokker, 2 ukers fatgjæring ved 18-20 °C, kun naturlig gjær ble benyttet, gjennomgått malolaktisk gjæring, 50% av vinen ble fatlagret hvorav 10 % i nye fat. 3 md. flaskemodning før salg.
Bestill her:
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed CLASS="embedded_bottle" VIEW="embed-inline" SIZE="original" OBJECT_ID="84200" CUSTOM:OLDWIDTH="" CUSTOM:OLDHEIGHT="" CUSTOM:BOTTLEVIEW="">

÷ (83p)
Casillero del Diablo Chardonnay 2011
Concha y Toro
Chile - Leyda
95315 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Concha y Toro
Farge og duft: Gulgrønn. Fin duft med lett eplesødme, fint mineralpreg.
Smak: Bløtt fruktig anslag, fin syre, god fylde, fin friskhet, fint sitruspreg, sitter bra, men litt bitter i finishen. (2011)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En god og fruktig hvitvin for det neste året. Meget godt kjøp. (2011)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, tradisjonell vinifikasjon med bl.a. temperaturkontrollert gjæring i ståltanker.
Bestill her:

÷ (82p)
Leitz Rheingold Riesling
Leitz
Tyskland - Rheinhessen
95784 Vectura - kr 299,40 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Red & White
Farge og duft: Lys gul. Ung fin duft, litt dempet.
Smak: Fruktig anslag, bra frukt, fin syre, rund stil. (UÅ)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En lettdrikkelig boksvin. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 8,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert og modnet i ståltanker.
Bestill her:

+ (79p)
Schmetterling Riesling Trocken
Weinkellerei Klostor
Tyskland - Nahe
95167 Vectura - kr 339,70 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Quality Brands
Farge og duft: Lys gul. Veldig kunstig fruktduft, drops.
Smak: Bløtt anslag, litt lite syre, bløt frukt, ganske rund munnfølelse, lett friskhet i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En grei boksvin for de som liker stor bløthet. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifikasjon i ståltanker, før tapping ble vinen tankmodnet ved lav temperatur.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her