Nyhetene på polet mai 2006 - hvitvin

Selv om det er rosévinene som er i fokus, er mange potensielle vår- og sommerfavoritter også blant de andre mainyhetene. Blir noen av de følgende 14 hvitviner din favoritt?
Redaksjonen
04 Mai 2006 - 19:23

Rosé er ingen bølge men en trend. Selv om salget av hvitvin i fjor var 33 ganger høyere enn roséviner, var økningen i rosésalget på 34 prosent. I år har antall produkter tilgjengelig økt ytterligere, hvilket trolig kommer til å forsterke utviklingen. Og selv om polets rosésatsing byr på mange ganske like viner, er det en og annen som skiller seg ut. Blant andre Torre Beratxa Rosado 2005 og Marqués de Monistrol Reserva Rosé Brut på grunn av en usedvanlig gunstig pris, Domaine la Suffrene 2005 på grunn av karakter og ikke minst de to champagnene Gosset Grand Rosé Brut og Deutz Rosé 2000 Brut på grunn av sjarm. Som skapt til forføring!

Men så vel de hvite som de røde nyhetene er verd oppmerksomhet denne gangen. Under hundrelappen er det verd å merke seg de hvite Ress Oestricher Riesling Trocken 2005 og Canaletto Chardonnay Verdeca 2004. Blant de røde toppskårerne er det særlig Oddero Barbera d'Alba 2003 og Condado de Haza Crianza 2002 som gir lyst til å legge til noen ekstra tiere.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 6. mai 2006 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt. Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mai 2006. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.

Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mai 2006. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen nedenfor.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet mai 2006

>>>

Del 1: Nyhetene på polet mai 2006 - hvitvin

 

Del 2: Nyhetene på polet mai 2006 - fokusområde rosévin

 

Del 3: Nyhetene på polet mai 2006 - rødvin

Hvitvin:
 
÷
Bonneau du Martray Corton-Charlemagne Grand Cru 2002
Bonneau du Martray
Frankrike - Corton-Charlemagne
43163 Vectura - kr 656,20 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Red & White
Farge og duft: Lys gul. Ung men allerede rik og kompleks duft med deilige mineraltoner.
Smak: Utrolig leskende deilig og ikke minst elegant smak, flotte syrer, god fylde og kraft, sitter lenge. (2002)
Mat: Rike sjømatretter, helst hummer, lyst kjøtt i elegant tilberedning.
Vurdering: En stor klassiker i en flott årgang med stort potensial, minst åtte-ti år. Bør helst legges til side et par år da den i øyeblikket ikke viser så mye mer enn primære fruktaromaer. Verd prisen? 92 p (2002)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 14 md. fatlagring, 12 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Canaletto Chardonnay Verdeca 2004
Casa Girelli
Italia - Puglia
33526 Vectura - kr 89,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Gul med noe grønt. Fin duft med delikate frukttoner samt snev av jordsmonn.
Smak: Frisk fast og god smak med noe druefedme, elegant finish. (2004)
Mat: Allround.
Vurdering: En svært fleksibel og innbydende vin til en fantastisk god pris som er best nå. En klar favoritt for sommeren. 87 p (2004)
Laget av: 85% Chardonnay, 15% Verdeca
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 3 md. fatlagring før tapping
Bestill her:

+
Ress Oestricher Riesling Trocken 2005
Weinhaus Ress
Tyskland - Rheingau
20967 VSD - kr 97,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Grønngul. Ren flott duft med epler, sitrus, tropisk frukt og mineraler.
Smak: Flott saftig anslag, nydelige forfriskende syrer, innsmigrende tvers gjennom. (2005)
Mat: Drikkevin, hvit fisk med smørsaus.
Vurdering: En veldig deilig frisk og ung riesling som tåler et par år til. Fantastisk godt kjøp. 89 p (2005)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+
Quinta da Pedra Alvarinho 2004
Quinta da Pedra
Portugal - Minho
20965 VSD - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
WineTailor
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ung fruktig duft med fint mineralinnslag.
Smak: Fast ren smak med god leskende fruktighet, flotte syrer og deilig finish. (2004)
Mat: Allround skalldyr.
Vurdering: En svært vellaget alvarinho som er best de to neste årene. Meget godt kjøp. 88 p (2004)
Laget av: 100% Alvarinho
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Tordimaro Orvieto Classico 2004
Tordimaro
Italia - Umbria
20962 VSD - kr 129,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Gaia Wine & Spirits
Farge og duft: Lys ung gul. Bløt og ganske rik og imøtekommende duft.
Smak: Flott saftig anslag, fin fylde, leskende harmonisk og ikke minst lang ettersmak med noe urter. (2004)
Mat: Drikkevin, lyst kjøtt, rike fiskeretter.
Vurdering: En flott hvit italiener som til fulle demonstrerer at Orvieto er en vin å regne med. Tåler fint to år. Meget godt kjøp. 89 p (2004)
Laget av: 40% Procanico, 40% Grechetto, 20% Verdello
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 12 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+
Lagar de Cervera Albariño 2005
Lagar de Fornelos
Spania - Rias Baixas
7588 Vectura - kr 149,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Gulgrønn. Frisk fruktig duft med noe druefedme.
Smak: Behagelig og balansert smak, følger duften aromamessig, ,iddels fylde, god fasthet i finishen. (2005)
Mat: Sjømat-tapas.
Vurdering: Deilig nå men holder et par år til. Meget godt kjøp. 87 p (2005)
Laget av: 100% Albariño
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Wachenheimer Riesling Kabinett Trocken 2005
Wachtenburg Winzer
Tyskland - Pfalz
20971 Vectura - kr 84,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vectura
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Fin men forsiktig blanding av epler, sitrus og tropisk frukt samt mineraler.
Smak: Saftig bløt smak, leskende finish. (2005)
Mat: Drikkevin.
Vurdering: En lett tilgjengelig riesling som bør nytes nå. 85 p (2005)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2005
Reichsrat von Buhl
Tyskland - Pfalz
20972 Vectura - kr 92,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vectura
Farge og duft: Lys grønngul. Frisk ung og fruktig duft med fine mineraltoner.
Smak: Fruktig syrefrisk stil, noe druepreg mot slutten. (2005)
Mat: Fisk med kremet saus.
Vurdering: En syrefrisk klassisk slank riesling som holder et år til minst. Meget godt kjøp., 85 p (2005)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- og/eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Vigna Tragugnano 2004
Sergio Mottura
Italia - Umbria
10219 Vectura - kr 119,90 (75cl)
Basisutvalg (Parti)
Vectura
Farge og duft: Ung gul. Bløt fruktig duft.
Smak: Saftig smak med en del epler, grapefrukt og svake mineraltoner mot slutten. (2004)
Mat: Drikkevin, lette skalldyrretter.
Vurdering: Fin sommervin som er best nå. Meget godt kjøp. 85 p (2004)
Laget av: 40% Procanico, 30% Verdello, 30% Grechetto
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Poggio della Costa 2004
Sergio Mottura
Italia - Lazio
20963 Vectura - kr 133,90 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Vectura
Farge og duft: Ung gul. Ung fruktig duft med noe nøttepreg.
Smak: Saftig anslag, frisk stil, middels fylde, lang ettersmak med noe bittertoner. (2004)
Mat: Stekt eller grillet fisk.
Vurdering: En klassisk italiensk hvitvin som er perfekt året rundt. Godt kjøp. 86 p (2004)
Laget av: 100% Grechetto
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Mandolás Tokaji Furmint 2003
Tokaj-Oremus
Ungarn - Tokaji
15268 VSD - kr 139,50 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Halden & Magdal - Wine Brothers
Farge og duft: Gul. Aromatisk duft av både grønne og tropiske frukter samt litt krydder.
Smak: En del fedme i anslaget, typeriktig, middels fylde, bløt finish. (2003)
Mat: Sjømat eller lyst kjøtt uten saus.
Vurdering: Best nå. 86 p (2003)
Laget av: 100% Furmint
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 md. fatlagring i nye ungarske eikefat, 7 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Touquinheiras Alvarinho 2004
José Luis Goncalves de Araújo
Portugal - Minho
10214 Egen distribusjon - kr 154,10 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
VinoVinVinho
Farge og duft: Ung gul. Rund ungdommelig fruktig duft med snev av urter.
Smak: Ren, lett og fruktig smak med noe mineraltoner. (2004)
Mat: Skalldyrtallerken.
Vurdering: Lettdrikkelig vin og overraskende rund alvarinho som er best nå. Verd prisen. 84 p (2004)
Laget av: 100% Alvarinho
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Niederhäuser Felsen Steyer Riesling Spätlese Trocken 2004
Paul Anheuser
Tyskland - Nahe
15288 Vectura - kr 183,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Strag
Farge og duft: Lys grønngul. Fin spennende duft med gode mineraltoner.
Smak: Fast fruktig smak, fin bløt fylde, god tørrhet. (2004)
Mat: Lette fiskeretter.
Vurdering: En overraskende forsiktig vin som holder et par år til. Verd prisen. 86 p (2004)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun 3 md. flaskemodning før salg
Bestillher:

Ch. la Nerthe 2001
Ch. La Nerthe S.C.A
Frankrike - Châteauneuf-du-Pape
11506 Vectura - kr 275,00 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Vinordia
Farge og duft: Gul. Rik moden og litt tung duft med epler, sitrus, fersken, aprikosskall, nøtter og fatkrydder.
Smak: Følger duften, fyldig og fet med en del eik og jordsmonn, blir litt tung mot slutten. (2001)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Bør nytes nå. Knapt verd prisen. 83 p (2001)
Laget av: 37% Grenache Blanc, 27% Rousanne, 21% Bourbolenc, 15% Clairette
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring for 28% av vinen (franske eikefat)
Bestill her:

Du befinner deg her:

 

Innledning: Nyhetene på polet mai 2006

>>>

Del 1: Nyhetene på polet mai 2006 - hvitvin

 

Del 2: Nyhetene på polet mai 2006 - fokusområde rosévin

 

Del 3: Nyhetene på polet mai 2006 - rødvin

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her