Nyhetene på polet mars 2011 - annen rødvin

Aase E. Jacobsen
04 Mars 2011 - 14:56

Mens de hvite ligger mellom 150 og 200 kroner har de røde klumpet seg rundt 2-300 kroner. Selv om det er her det er størst volum når vi snakker Burgund, kunne det vært fint om nyhetene også hadde inkludert noen virkelig store viner. Men mange kommer nok til å glede seg over at det endelig er kommet en god rød boksvin fra Burgund. Den største sensasjonen blant marsnyhetene er imidlertid Jiménez-Landis to viner fra Méntrida.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 5. mars 2011 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. 
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget mars 2011. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Annen rødvin

+ (89p)
Jiménez-Landi Sotorrondero 2008
Bodegas Jiménez-Landi
Spania - Méntrida (Toledo)
91016 Vectura - kr 183,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Better Wines
Farge og duft: Tett dyp rød. Konsentrert duft med en del fat.
Smak: Fyldig anslag, en del tanniner fra starten, stor god frukt, fine syrer, flott konsentrasjon, sitter godt og lenge. (2008)
Bruksområde: Rike kjøttretter.
Vurdering: En virkelig flott vin for de neste seks-sju årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 60% Syrah, 40% Garnacha
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer. Kaldmaserasjon i 2-3 dager før gjæring, 15-20 dagers gjæringsprosess, gjennomgått malolaktisk gjæring.
Bestill her:

+ (87p)
Jiménez-Landi Bajondillo 2009
Bodegas Jiménez-Landi
Spania - Méntrida (Toledo)
91004 Vectura - kr 133,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Better Wines
Farge og duft: Tett dyp kald rød. Veldig fin duft med sødmefylt bærpreg, fint jordsmonnspreg, litt vanilje.
Smak: Fyldig anslag, stor frukt, deilig syre, fine tanniner, fin bærsødme, godt med krydder mot slutten, sitter godt og lenge. (2009)
Bruksområde: Gode kjøttretter.
Vurdering: En flott vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 40% Syrah, 25% Garnacha, 15% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Merlot
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer. Kaldmaserasjon før gjæring, 15-20 dagers gjæringsprosess, gjennomgått malolaktisk gjæring.
Bestill her:

+ (87p)
Pelassa Nebbiolo d'Alba Sot 2007
Daniele Pelassa
Italia - Piemonte
91130 Vectura - kr 155,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
K.G. Puntervold
Farge og duft: Dyp varm rød. God duft med modne bær, eksotiske toner, lagret preg.
Smak: Fyldig anslag, stor god frukt, fin syre, god fylde, fine tanniner, sitter godt og lenge. (2007)
Bruksområde: Lam, lettere vilt.
Vurdering: En god vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2007)
Laget av: 100% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Temperaturkontrollert gjæring, vinen har også gjennomgått malolaktisk gjæring.
Bestill her:

+ (87p)
Bonny Doon Le Pousseur Syrah 2008
Bonny Doon Vineyard
USA - Central Coast
51251 VSD - kr 190,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Tett dyp rød. Søte mørke skogsbær, god men ikke veldig kompleks.
Smak: Fyldig anslag, mye skogsbær, god syre, fine tanniner, fast og varm mot slutten, også noe krydder, god tørrhet samt litt alkoholbitterhet i finishen. (2008)
Bruksområde: Grillet rødt kjøtt.
Vurdering: En svært fruktdreven rødvin for de neste fire årene. Godt kjøp. (2008)
Laget av: Syrah
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert med bl.a. naturlig gjær og lang maserasjonstid. 12 md. lagring i store eikeliggere.
Bestill her:

(84p)
Evohé Garnacha 2009
Bodegas Lecerams
Spania - Bajo Aragón
91129 Vectura - kr 349,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Tett dyp kald rød. Fin ung ren bærduft, mørke bær.
Smak: Bløtt anslag, god ren ung frukt, fin sødme, ok syre, fint bitt mot slutten, sitter godt, frisk finish. (2009)
Bruksområde: Grillmat, drikkevin.
Vurdering: En ung og fersk men veldig tiltalende boksvin. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 100% Garnacha
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av druer fra mer enn 45 år gamle vinstokker. Tradisjonell vinifikasjon uten eikelagring.
Bestill her:

(84p)
La Familia Langhe Rosso 2009
I-CN
Italia - Piemonte
52532 Vectura - kr 356,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
VinoVinVinho
Farge og duft: Dyp varmrød. Fin duft en del animalsk preg, varme bærtoner, mokkasødme.
Smak: Bløtt anslag, myk stil, ok syre, fine slanke tanniner, sitter noe, godt bitt i finishen. (2009)
Bruksområde: Allround.
Vurdering: En god boksvin. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 60% Barbera, 40% Nebbiolo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess
Bestill her:

(84p)
Alento 2008
Luís B. Viegas Louro
Portugal - Alentejo
91073 Cuveco - kr 110,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Sommelier
Farge og duft: Tett dyp kald rød. Fin ung duft med noe fat.
Smak: Bløtt anslag, ung i frukten, fin syre, noe sødme, litt tanniner, sitter godt, frisk finish med litt fatsødme. (2008)
Bruksområde: Grilmat.
Vurdering: En lettlikendes vin for det neste året. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 40% Aragonès, 40% Trincadeira, 10% Alicante Bouschet,10% Touriga Nacional
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 2 dagers kaldmaserasjon før temperaturkontrollert gjæring i ståltanker ved ca. 24 °C.
Bestill her:

(84p)
Meatpacker's Organic 2009
Arcus Wine Brands
USA - Mendocino
91001 Vectura - kr 113,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Arcus Wine Brands
Farge og duft: Tett dyp rød. Fin ung duft av røde og mørke bær.
Smak: Bløtt anslag, en del sødme, mye bærpreg, fint bitt utover, bra fylde, god karakter, sitter godt, noe sjoko i finishen. (2009)
Bruksområde: Kosevin.
Vurdering: En lettlikendes rødvin for det neste året. Meget godt kjøp. (2009)
Laget av: 30% Cabernet Sauvignon, 20% Pinot Noir, 20% Petite Sirah, 15% Zinfandel, 15% Merlot
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon uten bruk av eikechips, trestaver eller -ekstrakter.
Bestill her:

÷ (81p)
300 Dias de Sol Tempranillo 2009
R.E. CLM
Spania - Castilla
51556 Trebuchet - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
NON DOS
Farge og duft: Dyp tett varm rød. Parfymert litt kunstig bærduft.
Smak: Bløtt anslag, bløt stil, ok syre, myke tanniner, saftig mot slutten, men det kunstige preget dominerer i finishen. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En ok boksvin. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Tempranillo
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer, spontangjæret.,
Bestill her:

÷ (81p)
Leeuwenkuil Syrah Mourvèdre Cinsault Viognier 2010
Leeuwenkuil Family Vineyards
Sør-Afrika - Coastal Region
90892 Cuveco - kr 126,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Tett dyp ung rød. Litt vanilje og skogsbær.
Smak: Bløtt anslag, moden frukt, bløt syre, bløte tanniner, noe bærsødme og sjoko mot slutten. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En kommersiell men ok vin for det neste året. Verd prisen. (2010)
Laget av: 64% Syrah, 22% Mourvedre, 11% Cinsault, 3% Viognier
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Separat vinifikasjon av hver druetype med 8 md. modning før blanding, gjennomgått malolaktisk gjæring
Bestill her:

÷ (80p)
Verrocchio Valpolicella 2010
Verrocchio
Italia - Veneto
91124 VSD - kr 95,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Vinetum
Farge og duft: Dyp ung rød. Ok om enn litt enkel duft.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, lett fylde, ok syre, saftig finish. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En enkel og saftpreget valpo. Best innen et år. Verd prisen, (2010)
Laget av: 70% Corvina, 20% Rondinella, 10% Corvinone
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess, ståltankmodnet før 3 måneders flaskemodning og salg.
Bestill her:

+ (79p)
Étnico Cabernet Sauvignon Carménère Reserva 2010
Viñedos Emiliana
Chile - Colchagua
91026 Cuveco - kr 364,10 (300cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Tett dyp rød. Litt kokt bærduft.
Smak: Følger duften, bløt syre, noe sødme, litt flat, vokser noe mot slutten, men ganske moden i frukten, sitter noe. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En ok boksvin. Verd prisen. (2010)
Laget av: 60% Cabernet Sauvignon, 40% Carmenère
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer, temperaturkontrollert gjæring i ståltanker, gjennomgått fullstendig malolaktisk gjæring.
Bestill her:

+ (79p)
Cape Crown Shiraz Malbec 2010
Swartland Winery
Sør-Afrika - Western Cape
90448 VSD - kr 118,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Podium Wines
Farge og duft: Tett dyp kald rød. Modne søte mørke bær, litt enkel, men ren.
Smak: Følger duften, saftig og bærfruktig, litt sødme, ung i stilen, ok syre, bløte tanniner, sitter noe. (2010)
Bruksområde: Drikkevin, enklere grillmat.
Vurdering: En grei vin for det neste året. Knapt verd prisen. (2010)
Laget av: 60% Shiraz, 40% Malbec
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer, i små kasser blir druene kjølt til 5 °C over en periode på 24 timer før maserasjon og gjæring i ståltanker
Bestill her:

+ (77p)
Sexy 2008
Fita Preta Vinhos
Portugal - Alentejo
49576 Vectura - kr 169,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
ProCura
Farge og duft: Tett dyp rød. Litt kokt bærpreg, moden.
Smak: Følger duften, ganske moden i frukten, bløt syre, bløte tanniner, noe bærsødme, sitter noe. (2008)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En ganske kommersiell vin. Nå. Knapt verd prisen. (2008)
Laget av: 40% Touriga Nacional, 25% Syrah, 25% Aragones, 10% Cabernet Sauvignon
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess
Bestill her:

(75p)
Monticello Bardolino 2010
Tenuta Monticello
Italia - Veneto
91123 Vectura - kr 374,40 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Christiania Vin & Brennevin
Farge og duft: Klar ung rød. Veldig ung og litt kunstig bærduft, mye banan.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, mangler fylde og karakter, blir nesten bare saft, men fortsatt ren. (2010)
Bruksområde: Drikkevin, sangria.
Vurdering: En veldig enkel vin. (2010)
Laget av: 65% Corvina, 30% Rondinella, 5% Merlot
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vinifiert av håndplukkede druer. 10% av Corvina-andelen er tørket i 3 md. før pressing og gjæring. Vinen er ikke fatlagret før tapping.
Bestill her:

(75p)
Palesa Cabernet Sauvignon Shiraz 2009
Palesa
Sør-Afrika - Breede River
91020 Cuveco - kr 109,70 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Stenberg & Blom AS
Farge og duft: Dyp tett rød. Litt kokt bærduft.
Smak: Følger duften, ikke veldig frisk, noe syre, lett bitt, men ikke veldig harmonisk. (2009)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En enkel og kommersiell vin for nåkonsum. (2009)
Laget av: 55% Cabernet Sauvignon, 45% Shiraz
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsprosess. Før salg ble vinen flaskemodnet i 2 md.
Bestill her:

÷ (73p)
Berberana Organic Dragon
Bodegas Berberana
Spania - Murcia
91179 Trebuchet - kr 329,90 (300cl)
Basisutvalg, kategori 6
Skaulen
Farge og duft: Dyp tett moden rød. Noe sliten, moden frukt.
Smak: Følger duften, bløt syre, mangler fylde, noe sødme, bløte tanniner, kort. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En veldig sliten vin. (UÅ)
Laget av: 100% Monastrell
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjon uten bruk av fatlagring.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her