Drikke
Nyheter på spesialpolet desember 2014 - eldre hvit og rød bordeaux

Nyheter på spesialpolet desember 2014 - eldre hvit og rød bordeaux

Aase E. Jacobsen
03 Desember 2014 - 10:53

Bare til Vika-utsalget er det bestilt 18.500 flasker bordeaux i forbindelse med slippet 4. desember. I fjor blåste det ut 13.000 bordeauxflasker i desember, og Vinmonopolet forventer stor pågang også i år.

Blant de 62 vinene som er smakt, er det nemlig mange godbiter. Det aller beste kjøpet er Ch Giscours 2011 – en lekkerbisken til under fem hundrelapper. D’Issan, Brane-Cantenac og Gruaud-Larose er hakk i hel.

Lenkene øverst og nederst i denne artikkelen fører deg til vinene i testens to kategorier.

Blant eldre flasker er Léoville-slottene i den supre og fortsatt lagringsvillige 2001-årgangen ikke uventet på topp. Blant de aller eldste flaskene peker Ch. Montrose 1975 og den svært rimelige «outsideren» Ch. Lanessan 1979 seg ut. 589 kroner for en 35 år gammel vin er et kupp. Disse flaskene er det nesten ingen vits i å satse på med mindre du har tenkt å tilbringe natten før dørene åpner den 4. desember i sovepose.

Desemberlanseringen har imidlertid 2011 som hovedfokus – en årgang som er interessant gitt at den er langt lavere priset enn forgjengerne 2009 og 2010. For en rekke viner er det snakk om mange hundre kroner, enn si tusenlapper å spare. 2011 karakteriseres som en «klassisk» årgang hvor de beste vinene kjennetegnes av streng seleksjon. Siden «klassisk» i Bordeaux ofte betyr mye grønne toner, er nettopp dette forholdet av stor betydning. Utbyttet i 2011 skal derfor være historisk lavt. Noe mange viner demonstrerer med tydelighet.

Eldre hvit bordeaux

Ch. d'Yquem 2004 (6527601)

Eldre rød bordeaux

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her