Julemat

Nyttårsmeny 2003

Året avsluttes med en smaksrik og ikke minst lettlaget fire retters meny som uten problem kan reduseres til en to eller tre retter avhengig av hvor mye arbeid du vil legge i maten. Selvsagt med forslag til drikke som er tilgjengelig i de aller fleste polbutikker.

 
Nyttårsmenyen aperitif.no serverer er en tilpasset utgave av en meny kreert av en av landets unge og fremadstormende kokker, nemlig Trond Svendgård som var assistent til Charles Tjessem under Bocuse d'Or og dermed var med og sikret Norge gull i kokke-OL i januar i år.

Men la deg ikke skremme av at Svendgård har konkurrert i verdenstoppen for denne menyen er svært lett å lage, og av ingredienser du finner i de fleste velassorterte matbutikker. Så får også du som står for matlagingen god anledning til å ha det gøy på nyttårsaften, og det er jo det aller viktigste.
 
 

Sashimi av kveite med eple og wasabisorbet

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Sashimimarinade:
200 g renskåret kveitefilet
4 ss riseddik
8 ss soya
2 ts sukker
saften av ½ lime

Eple og wasabisorbet:
½ kg granny smith-eple
2,5 dl sukkerlake (2 deler sukker og 4,5 deler vann)
saften av 1 sitron
wasabi

Fremgangsmåte

Sashimimarinaden:
Kok opp eddik, sukker og soya. Bland i limejuicen. Hell over fisken ved servering.

Eple og wasabisorbet:
Kutt eplene med skall i biter og bland med sitronsaften. Frys eplene, dette for at de skal beholde fargen. Kjør eplene på en blender med sukkerlaken og sil. Smak til med wasabi, skal brenne litt. Kjør smeten i ismaskin/paco jet.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinert chevre med asparges i vinaigrette, rosin og portvinssaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

8 biter chevre
8 toast av loff el.l.
12 grønne asparges
klassisk vinaigrette

Rosin- og portvinssaus:
1 dl portvin
1 dl balsamico
1 dl sukker
1 ss rosiner

Fremgangsmåte

Legg osten på toasten og gratiner i salamander eller med en gassbrenner. Blancher aspargesene og vend i vinaigrette.

Rosin og portvinssaus:
Bland alt og kok til sirup.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Torsk i olivenolje og sitron med grønnsaker og stekt pølse

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g torskefilet
1 l saltlake (1 del salt 9 deler vann)
god extra virgin olivenolje
friskpresset sitron
grønnsaker som gulrøtter, grønne bønner, blomkål, til sammen 400 g
grov pølse, gjerne hjemmelaget, eller av typen vossakorv eller chorizo

Fremgangsmåte

Legg fisken i saltlake i 10-12 min. Brun den i olje, legg den et varmt sted og la varmen få trekke gjennom. Varm opp i ovn like før servering. Kok grønnsakene i lettsaltet vann til de er så vidt møre og legg i bunn av tallerkenen. Legg fisken oppå og "hell" olivenolje og friskpresset sitronjuice over fisken. Stek biter av pølsen og legg over til slutt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ingefærbrûlée med fruktsuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Ingefærbrûlée:
1 l fløte
170 g sukker
halv tommel ingefær
12 eggeplommer
Fruktsuppe:
200 g assortert tørket frukt
1 l vann2-3 ss sukker
1 ss potetmel
saften av ½ sitron

Fremgangsmåte

Ingefærbruleé:
Varm opp fløte og halvparten av sukkeret til kokepunktet. Visp sammen resten av sukkeret med eggeplommene til sukkeret er oppløst. Hell den varme fløten over eggeplommene under visping litt etter litt. Leger blandingen. Avkjøl. Bland i revet ingefær til slutt og stek i ovnen på 100 grader i vannbad. De er ferdige når de er stivnet i ytterkant men fortsatt "disser" litt uten å skvulpe i midten. Brenn av med sukker ved servering og hell suppen på toppen.
Fruktsuppe:
Skyll frukten. Hvis den er veldig hard, kan du bløtlegge den en halv time. Skjær den i biter og kok i vannet i 10 minutter. Rør ut potetmelet i litt kaldt vann. Pisk dette inn i suppen. Kok opp og smak til med sitronsaft. Avkjøl.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen