Dagens rett

Nyttårsmenyen 2005

Vi avslutter dette året som seg hør og bør med en lekker festmeny. Om du ønsker å kjøre hele løpet ut eller bare plukke ut noen få av disse lekre rettene er helt opp til deg selv. Uansett blir det fest! Godt nytt år!

Til en festmeny hører selvsagt også godt fluidium til. Champagne er både et nærliggende og ikke minst et besnærende drikke. Vi har i høst testet alle dem uten årgangsbetegnelse. Resultatet av denne testen finner du her .

Mange andre tester av drikkevarer for julehøytidens stunder, det være seg juleøl, cognac og masse annet godt, finner du i vår testseksjon .
 
Da gjenstår det for oss bare å ønske alle våre lesere et riktig Godt Nytt År og så sees vi igjen i 2006!
 
 
Forrett fisk I:

Kongekrabbe og mangosalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4-6 klør av kongekrabbe
1-2 modne mango
sitronsaft
salatblader, endive, ruccola, raddicho

Vinaigrette dressing:
4 ss hasselnøttolje
1 ss vineddik
½ ss balsamicoeddik
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell mangoen og ta ut kjernene. Del den i tynne skiver og drypp over sitronsaft.

Knekk klørne og ta ut kjøttet. Skjær kjøttet i skiver. Legg en blanding av revet salat på tallerken. Legg krabbekjøtt og mangoskiver vekselsvis midt på tallerken. Drypp vinaigrettedressing over.

Tips! Bytt ut klør av kongekrabbe med kjøtt fra 1-2 hummer.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forrett fisk II:

Carpaccio av uer

Antall porsjoner

2-4 personer som forrett eller smårett

Ingredienser

350 g uerfilet

4 ss extra virgin olivenolje
2 ss finhakket basilikum
3 ss finhakket bladpersille
2 ss finhakket kjørvel
2 ss saft av økologisk sitron
1 ts revet skall av økologisk sitron
¼ ts flytende honning eller sukker
2-3 dråper tabasco
Ca 1 ts salt og ¼ ts pepper

Dressing:
1½ dl crème fraîche
2 finhakkete ansjosfileter (norsk type)
250 g ferske reker med rogn
1 ss finhakket løk (borretane eller søtløk)
noen dråper sitronsaft
salt og pepper
friske urter som kjørvel og gressløk
salatblader vendt i olje og salt
myke soltørkete tomater i strimler (alt. bløtet i varmt vann eller vin)

Fremgangsmåte

Pisk olivenolje og sitronsaft. Rør inn urtene, sitronskallet, honning/sukker og tabasco. Smak til med salt og pepper.

Uer er en fast og fin fisk som er lett å skjære i tynne skiver. Dessuten har den et tykt skinn. Derfor behøver du ikke fjerne det før du skjærer fiskekjøttet i tynne skiver. Fordel skivene utover fire tallerkener. Drypp over marinade.

Dressing:
Rekene renses (pass på å få med noe av rognen) og grovkuttes. Rør inn finhakket ansjosfilet, reker og løk i crème fraîche'en. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Legg en håndfull salatblader vendt i olje og salt og tomatstrimler i midten av tallerkenen med uerskivene. Legg dressingen i topper rundt salaten. Pynt med friske urter.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forrett kjøtt:

Gravet reinsdyrkjøtt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

ca. 600 g mørt reinsdyrkjøtt, gjerne filet
2 ss salt
2 ss sukker
½-1 ts grovmalt pepper
1 ts timian

Fremgangsmåte

Renskjær kjøttet for fett og hinner. Bland salt, sukker og krydder og vend kjøttet i blandingen. Legg kjøttet på fat med kant og dekk det med folie og plast. Sett det kaldt. La kjøttet stå i 4-5 døgn. Vend det et par ganger i døgnet. Skrap bort krydderet og skjær fileten i tynne skiver før den serveres. Server med sølvløk eller pickles og skogsbæryoghurt tilsatt tyttebær.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett fisk:

Bakt Ishavsrøye med sennepslokk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 fileter av Ishavsrøye, skinn- og benfri
5 ss grov sennep
1 ss kremfløte
1 egg
1 bunt basilikum - finhakket
2 hvitløksfedd
Olivenolje

Mandel-blomkålkrem:
1 stort blomkålhode - i buketter
½ dl melk
1 dl fløte
2 store mandelpoteter - kokt

Tournerte agurker:
1 agurk - skåret i staver
2 ss smør
Noen dråper vann
Salt og pepper

Kjøttsjy:
1 ss sjalottløk -finhakket
2 ss olivenolje
4 dl oksekraft
4 dl kyllingkraft
3 ss smør - usaltet
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Fres presset hvitløk i olivenolje, tilsett fløte og sennep og kok dette opp.
Trekk kasserollen til side, og rør inn egget.
Rør inn basilikum når massen er litt avkjølt.
Smør blandingen på Ishavsrøyefiletene og bak dem i ovnen på 200 grader i ca 3 minutter, avhengig av tykkelsen på filetene.
Server med mandel-blomkålkrem, tournerte agurker og en kjøttsjy.

Mandel-blomkålkrem:
Kok blomkål, melk og fløte sammen til blomkålbukettene er møre.
Tilsett moste poteter, og rør dette sammen til en glatt masse. Smak til med salt og pepper.

Tournerte agurker:
Agurkstavene freses lett i godt smør og noen dråper vann. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper.

Kjøttsjy:
Fres løken i olivenolje til den blir blank, og tilsett god oksekraft og kyllingkraft.
Kok inn til ca 4 dl.
Dersom sausen må jevnes, bruk maizennamel. Sausen skal ikke være for tykk.
Pisk inn usaltet smør og smak til med salt og pepper.

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett kjøtt:

Flambert kalvefilet

Antall porsjoner

4

Ingredienser

800 g ytrefilet av kalv
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss smør
½ dl konjakk
2 dl kremfløte
1 brokkoli
½ blomkål
2 dl grønne erter
600 g båndspaghetti

Fremgangsmåte

Rens og kok grønnsakene. Kok båndspaghetti etter anvisning på pakken.

Del fileten i fire biffer, krydre og stek dem fint brune i smør. Trekk panna vekk fra platen og la biffene hvile 3-4 minutter. Ta dem ut, sett panna på god varme, og legg biffene tilbake.

Flamber ved bordet når gjestene har satt seg. Panna må være varm. Slå i konjakk, tenn på, og server biffene. Hell deretter fløte i panna, rør om, og server sausen.

Husk å være forsiktig med å flambere ved komfyren da flammene kan slå opp i vifta og antenne fettet i avtrekksvifta.

Sendt inn av

Foto: Anne Manglerud

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert I:

Hvit sjokolademousse med aprikoser i vanilje

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2 eggeplommer
3 ss melis
100 g hvit sjokolade (couverture)
2 dl fløte
zest av 1 appelsin

1 kg aprikoser
1 l vann
1 l sukker
en god skvett rom
1 Tahiti-vaniljestang

Fremgangsmåte

Smelt sjokoladen på lav temperatur i vannbad. Pisk egg og melis hvitt. Vend sjokoladen lett inn i eggedosisen. Vend inn pisket fløte og appelsinzest tilslutt. Fylles i porsjonsformer, gjerne med sjokolade. Settes kjølig til den er stiv.

Kok opp vann og sukker. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha begge deler i sukkerlaken. Lag et snitt i toppen på aprikosene. Ha de over i kokende vann noen sekunder. Ta de opp og dra av skallet. Legg de over i sylteglass. Smak til sukkerlaken med rom og hell laken over aprikosene. Lukk igjen lokket og snu glasset opp ned. La de ligge på glass i så lang tid som mulig for å trekke til seg vaniljearomaene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert II:

Hvit sjokolademousse med chilibakt ananas

Antall porsjoner

10

Ingredienser

Hvit sjokoladekrem:
250 g hvit sjokolade
1½ dl fløte
20 g sukker
40 g eggeplommer
3 pl gelatin
1½ dl fløte

Chilibakt ananas:
1 ananas, ca. 1 kg uskrelt
1 vaniljestang
100 g sukker
1 dl vann
1 cm frisk rød chili uten frø, grovhakket

Hippenkjeks:
50 g melis
50 g hvetemel
50 g eggehvite (ca. 2 stk)
50 g usaltet smør, romtemperert
2 ts rød kakao

Fremgangsmåte

Hvit sjokoladekrem:
Finhakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 15 minutter. Kok opp 1,5 dl fløte. Pisk sammen eggeplommer og sukker. Pisk den varme fløten inn i eggeplommene. Hell tilbake i kjelen.

Varm sausen opp til den tykner mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Pass på at sausen ikke blir for varm, for da skiller den seg. Når sausen er tykk, siles den over i en bolle.

Kryst vannet ut av gelatinen og la den smelte i den varme sausen. Hell  blandingen over sjokoladen og rør til en jevn masse. Sett til avkjøling på kjøkkenbenken i 10 minutter. Pisk opp resten av fløten og vend den inn i sjokoladeblandingen. Sett til avkjøling til den stivner.

Chilibakt ananas:
Forvarm stekeovnen til 220 ºC. Skjær skallet av ananasen og del den i to på langs. Skjær ut kjernen og kast den. Del ananaskjøttet i biter på 2 x 2 cm. Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vaniljestang, -frø, sukker, vann og chili i en kjele og la det koke opp. Legg ananasbitene i en ildfast form og hell den varme laken over.

Bak ananasen i ovnen til den begynner å få farge. Det tar ca. 45 minutter. Vend bitene 2-3 ganger under stekingen. Sett dem til avkjøling i romtemperatur.

Hippenkjeks:
Forvarm stekeovnen til 180 ºC. Bland alle ingrediensene i en bolle og rør det hele til en glatt masse med håndvisp.
Bruk en stekespade eller palett og stryk ut små kjeks på en bakepapirkledd stekeplate.

Stek kjeksen midt i ovnen i ca. 3-5 minutter. La kjeksen avkjøles på stekeplaten.

Bruk en varm skje og lag kuler av sjokolademousse. Legg sjokolademousse og hippenkjeks lagvis. Server med chilibakt ananas.

Sendt inn av

Foto: Eva Brænd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen