Drikke
På dette bryggeriet får ølet næring fra naturvin
Foto: (Julie H. Amundsen)

På dette bryggeriet får ølet næring fra naturvin

Stockholm Brewing er et godt bevis på at barrierer mellom vin og øl kan brytes, og at det beste fra to leire kan kombineres. Deres unike øl etterlater ingen tvil om at konseptet er vellykket.
06 Mai 2016 - 13:09

For 40 år siden lå det flere bryggerier i sentrum av Stockholm, men alle forsvant med tiden. I 2012 flyttet Stockholm Brewing inn i lokalene til en tidligere papirposefabrikk i Sødermalm. Siden dette er Stockholms mest urbane bydel, er det ikke uventet at det finnes et mikrobryggeri der. Men Stockholm Brewing er fortsatt det eneste. 

Sjekk ut hva vi mener om ølene fra dette bryggeriet

Stockholm Brewing er et altså lite bryggeri, men med en stor portefølje av spennende øl. Det hele startet i 2010 mens Niklas Jakobson fortsatt drev hjemmebrygging på hobbybasis, til tross for sin sommelierutdannelse og mange år i vinbransjen. Med på laget har han også Michel Ahlin Wigardt som bryggemester, og Tom Unwin som brygger. De tre møttes forøvrig på den lokale Bishop Arms-puben.

Velger klassisk for de klassiske typene

-Her kan folk komme på besøk og se hvordan øl faktisk blir produsert. Mange drikker øl, men de vet ikke hvordan det blir til, forteller Niklas. Han nevner også at de har mange naboer som ofte stikker hodet innom fordi de er nysgjerrige på hva som foregår nede i kjelleren der de holder til. Ganske heldige var de også da BrewDog i 2015 flyttet inn i etasjen over. De har nå en tappelinje som går rett fra bryggeriet og opp i baren, og kan derfor servere ferskt øl rett fra tanken.

Bryggemester Michel Ahlin Wigardt (tv) og Niklas Jakobson. Foto: Julie H. Amundsen

Det er ikke store kvanta som blir produsert. Niklas forteller at de lager ca. 2000 liter i uken. IPA-en er deres mest populære øl, og den står for rundt halvparten av produksjonen. Han har på lik linje med mange andre skjønt at det er en IPA-hype om dagen og at folk er ville etter humlearomatiske øl.

De har også mange andre klassiske ølstiler i boka. -Når vi skal lage en ny øl, forsøker vi å gjøre den så klassisk som mulig, sier Niklas. Han legger til at det er viktig å kunne beherske de klassiske stilene: -Det finnes en del bryggerier som når de skal lage en saison, lager den med frukt og amerikansk humle. Vi satser heller mer klassisk som med Saison d’etre.

Denne ølen er brygget med 100 prosent tysk pilsnermalt og tysk humle. Gutta droppet bevisst tørrhumlingen som i dag er svært populært blant mikrobryggerier.

Det går mest av IPA-en. Foto: Julie H. Amundsen

 

Plukket druene selv

Men det som gjør Stockholm Brewing til et spennende bryggeri litt utenom de vanlige, er deres interesse for å eksperimentere med brettanomyces, fatlagring og surøl og å kombinere kunnskapen om øl med den om vin. En av deres mest spesielle øl er Cuvée Alexandria. Dette er et øl som er laget med naturvindruer fra vinprodusenten Matassa. Samarbeidet startet med at Niklas tidligere jobbet med å importere vin, blant annet vin fra denne produsenten. For å kunne produsere dette ølet måtte altså Niklas og Michel dra til Languedoc-Roussillon for å plukke druene selv, deretter kom den vanskelige jobben med å få druene til Sverige i god behold. Da de ankom hjemlandet, moste de druene og puttet mosten på tank. Senere ble den blandet med vørteren og den eneste gjæren som ble tilsatt, er den som kom med druene. Når man produserer naturvin, er sprøytemidler utelukket, og dermed får man med seg en del gjærsopper fra drueskallet.

Foto: Julie H. Amundsen

En annen ting som Stockholm Brewing gjør litt annerledes enn andre bryggerier er at de også nesten bare lager økologisk øl. På etiketten kan de vise fram sitt sertifiserte EU-stempel. For å få stempelet går de nøye gjennom alt fra hva slags kjemikalier som brukes til rengjøring, til at alle råvarer er økologisk framstilt. Det var for øvrig en vinprodusent som påpekte for Niklas at siden de allerede bruker penger på dyre råvarer, kunne de like godt koste på seg sertifisering. Men det er ikke uproblematisk å jobbe med økologiske råvarer. Om du går tom for humle, sitter du litt i klisteret, men så langt har det løst seg for gutta.

Stort utvalg av fat

Et annet kult øl gjengen på Sødermalm kan skryte på seg, er et brygg de laget for Spritmuseet i Stockholm. Sammen med tre andre bryggerier fikk de i oppgave å lage hvert sitt sesongøl. Deres innslag ble en gose med tørket traktekantarell og kombu-alge. En spesiell kombinasjon som fungerer helt fantastisk både til mat og alene.

Gjennom sin jobb som importør har Niklas også fått tak i mange spennende fat fra blant annet Champagne, fat som har inneholdt garnacha fra Monsant, i tillegg til fat fra Beaujolais og Burgund. Her har øl som Oud Bruin fått kose seg i champagnefatet i 12 måneder. Siden de får fatene fra produsenter som jobber med naturvin, vil fatene selvfølgelig inneholde mye gjærrester, og denne utfordringen tar de på strak arm. For om du forstår hvordan villgjæren fungerer og jobber med den, kan utfallet bli fantastisk. Målet er å kunne lage noen tusen liter med spesialøl i året, og den jobben blir nok enklere når de får sine 24 nye eikefat.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her