Øl
Stadig flere ølfestivaler og festivaldeltakere
Foto: (Svein Gunnar Kjøde)

Stadig flere ølfestivaler og festivaldeltakere

Oslos tredje nye ølfestival så langt i år åpner dørene denne helga. Og oppslutningen rundt ølfestivalene øker over hele landet.
Aase E. Jacobsen
12 August 2016 - 13:36

Denne helga er første gang for Schouskjelleren/Macondo Ølfestival. Den finner sted på historisk grunn, nemlig gamle Schous Bryggeri, hvor også Schouskjelleren holder hus.

Festivalen samler i alt 14 bryggerier, norske som utenlandske. Det blir ikke bare øl, men også en forsmak på Bar Txotx – pintxos-baren vegg-i-vegg med bryggeriet - som åpner i september.

Ifølge prosjektleder for festivalen Jessica Senning er det plass til 500 samtidig.

Fra Oslo Mikrobryggfestival i juni 2016. Foto: Svein Gunnar Kjøde

Forrige helg gikk Gatesmak av stabelen med 12 bryggerier fra hele landet, inkludert svensk og dansk besøk. Gatesmak er som navnet antyder en festival med fokus på

Et utvalg av høstens ølfestivaler

Schouskjelleren/Macondo Ølfestival 12.-13. august  Trondheimsveien 2, Oslo

Grünerløkka Mikrobryggfestival   25.-27. august Københavngata 2, Oslo

Ålesund Ølfestival 25.-27.august

Bergen Ølfestival 2.-3. september Bergenhus Festning 

Matstreif 2.-3. september Rådhusplassen, Oslo

Oslo Ølfestival  23.-24. september Aker Brygge, Oslo

Oktoberfest 15.-16. oktober, Ægir Flåm

Oktoberfest 30. september-9. oktober, Chateau Neuf, Oslo

What's brewing 21.-22. oktober Tou scene, Stavanger.

Se flere festivaler her

 

gatemat og dette var andre runde i år.  

Og i juni ble Oslo Mikrobryggfest arrangert for første gang med ni oslobryggerier og 700 besøkende.

Disse festivalene kommer i tillegg til de etablerte. Aller eldst er Grünerløkka Mikrobryggfestival som arrangeres for niende gang siste helga i august. Den har sågar utvidet til tre dager og er i år som før i bakgården til Grünerløkka Brygghus. Bryggerisjef Kjetil Johnsen håper på like stor trøkk som i fjor hvor det var 1200 besøkende på to dager. -Dette er jo egentlig en liten bakgårdsfestival, men likevel er det 22 bryggerier som deltar, forteller han og frister med en ølvennlig festivalmeny.

Helga etter kommer Matstreifs Norsk Drikkekultur med 33 bryggerier og to siderprodusenter. Neste siste helga i september er det duket for Oslo Ølfestival på Aker Brygge.

De største ølfestivalene ligger imidlertid utenfor Oslo. Bergen Ølfestival finner sted i begynnelsen av september med 41 påmeldte norske bryggerier som er ny rekord, muligens også i Norge. I fjor deltok 22.000 på festivalen og festivalledelsen ved Charlotte R.Daae mener at de med et større festivalområde er klare til å ta imot enda flere ølglade.

Bergen Ølfestival åpner snart kranene. Foto: SKJALG EKELAND

 

Bryggerifestivalen i Trondheim forrige helg samlet 20 bryggerier og hadde omsetnings- og besøksrekord i 2016: 2 mill. kroner og 12.000 betalende besøkende, ifølge Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Første gang øl ble en del av Trøndersk matfestival var i 2013. Denne matfestivalen puster nå Matstreif i nakken når det gjelder omfang og besøk. Samme helg ble for øvrig E.C. Dahls bryggeri gjenåpnet med tilhørende gastropub driftet av To rom og Kjøkken.

Bryggerifestivalen i Trondheim ble en stor suksess. Foto: Will Lee-Wright

 

Stavangers ølfestival What’s Brewing i slutten av oktober er ikke nødvendigvis så stor, men har et renomme som ikke er noen andre norske ølfestivaler forunt. De 1300 billettene forsvinner på et øyeblikk og før de fleste får sukk for seg. Dermed er det bare en tredel av festivaldeltakerne som er bosatt i byen. Av de 35 bryggeriene som er booket for årets festival, den tredje i historien, er det dessuten bare fem norske, ifølge Per Arne Alstad, daglig leder, Tou Scene.

Et av bryggeriene som er hyppigst å se på festivaler er 7 Fjell i Bergen. Daglig leder Jens Eikeset forteller at de deltar på 35-40 i løpet av et år, hvorav 5-10 i utlandet.

Muligheten til å få nærkontakt med ølpublikum er motivasjonen. Ikke inntjeningen. - Festivaler står for et par prosent av omsetningen og er et typisk tapsprosjekt. Vi går kanskje med overskudd på 2-4 av disse festivalene, mener Eikeset.

Som likevel hilser de mange ølfestivalene velkommen. Og på spørsmål om taket er nådd, sier han nei: - Det er selvsagt grenser for hvor mange festivaler hvert av bryggeriene kan delta på, og vi må naturlig nok bli litt mer selektive etter hvert. Fremveksten av nye bryggerier vil imidlertid medføre at hver bygd kan ha sin festival, så lenge ikke alle skal ha 20.000 besøkende.

Bilde: Will Lee-Wright
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her