Ølsmuglerne setter rekord

Vi smugler mer øl fra våre naboland enn noen gang før.
26 August 2011 - 14:59

Det ligger ant til en ny rekord i nordmenns smugling av øl. I første halvår har Tollvesenet tatt hånd om over 210 000 liter øl, mens det i hele 2010 ble beslaglagt under 390 000 liter øl. På ti år er Tollvesenets beslag av smuglerøl åttedoblet, fra 54 000 liter i 2001.

- Øl har blitt en av de viktigste lokkevarene i svenskehandelen, både for lovlydige og smuglere, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Nome peker på at nordmenn kjøper mer øl i utlandet, og at det har sammenheng med økningen i beslagene.

Høye avgifter
- Tall fra Systembolaget i Sverige viser at salget av sterkøl til nordmenn økte med 80 prosent fra 2002 til 2009, sier Nome. I tillegg kjøpte nordmenn 30 millioner liter øl i utlandet i 2005, og Nome antar at tallet er vesentlig høyere i dag. Han mener høye avgifter på øl i Norge får flere til å ta med seg øl fra utlandet, både på lovlig og ulovlig måte, og at dette går ut over norske arbeidsplasser.

Bryggeriarbeider mister jobben
- 30 millioner liter er like mye som Aass og Mack brygger til sammen og tilsvarer årsforbruket til 600 000 gjennomsnittsnordmenn. Da sier det seg selv at grensehandelen og smuglingen går ut over norske arbeidsplasser, sier han.

I løpet av de siste ti årene har ett tusen norske bryggeriarbeidere mistet jobben.
- Fra 1995 har avgiften på øl økt med 51 prosent, mens den har økt med 37,7 prosent for vin og 9,6 prosent for brennevin. Øl er dermed blitt en attraktiv smuglervare, og det er relativt nytt, sier Nome.

Harryhandel for 10 milliarder
Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) brukte vi 10,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i fjor. Harryhandelen øker for hvert år, men ikke dramatisk. Fem år tidligere, i 2005, handlet vi for 8,7 milliarder kroner på slike turer.

Over halvparten, 53 prosent, opplyser at de har kjøpt alkohol på dagsturer til utlandet. Beregninger fra SSB viser at vi kjøpte øl for 410 millioner kroner på slike turer i 2009. Av alt vi kjøper på handleturer i utlandet, utgjør øl hele 3,9 prosent. Systembolagets salg av sterkøl til nordmenn økte mye mer enn salget av vin og sprit i perioden mellom 2002 og 2009, skriver Newswire.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her