Omega-3 er sunt

Nå kan hotell- og restaurantgjester og cateringkunder glede seg. En japansk undersøkelse viser nemlig at Omega-3-fettsyren EPA reduserer risikoen for hjertesykdommer med 20 prosent.

Det har tidligere blitt hevdet at Omega-3-fettsyren var sunn. Dette har forskerne trodd helt siden 1960-tallet. Da fant de ut at eskimoer som spiste minst 30 gram fet fisk hver dag halverte risikoen for å dø av hjertesykdommer.
 
Men i 2003 kom den irske Dart-II-studien.
 
Motbevist
Den motbeviste alle tidligere undersøkelser og slo fast at det ikke var bevist at Omega-3-fettsyrer var sunt.
 
Men nå har en japansk studie slått fast at EPA er bra for folk. EPA er en flerumettet fettsyre som inngår i familien Omega-3. Den finnes først og fremst i fet fisk som laks, makrell, tunfisk og muslinger. Den er ikke så god til å forebygge alzheimer, det er søsterfettsyren DHA som forskerne mener kan bidra til dette. Men den forebygger hjertesykdommer.
 
Spente forskere
I 2004 hellet det anerkjente Cochrane-instituttet over til å slå fast at det ikke var belegg for å anbefale Omega-3-fett mot hjerte- og karsykdommer.
 
Siden dette har forskerne med forventning ventet på resultatet av den japanske Jelis-studien. Den har vært under ledelse av professor Mitsuhiro Yokoyama ved universitetet i Kobe. Her har de behandlet og fulgt opp 18 645 pasienter over en periode på fem år. Alle hadde høyt kolesterol.
Tjue prosent
Konklusjonen er at risikoen for å dø av hjertesykdommer minsket med tjue prosent ved jevnt inntak av Omega-3-fettsyrer.

- Dette er en kjempestor studie som forskere rundt i verden har ventet på i flere år. Det er dessuten en behandlingsstudie av den typen som har størst bevisverdi, sier Tommy Cederholm, professor i klinisk nutritisjon ved Uppsala Universitet til Svenska Dagbladet.

Forsiden akkurat nå

Naturvinbar uten merkelapper

Bar Brutus er Norges kanskje første rendyrkete naturvinrestaurant med tilhørende tidsriktig grønnsaksdominert meny. Like etterlengtet for noen som provoserende for andre. Beliggenheten bak Botsen bidrar ellers med å utvide grensene for det urbane Oslo.  Les hele saken

Til toppen