Onsdag 14. mai i Oslo - Smak 14 av Plaimonts deilige viner

I området Gascogne, ikke langt unna Bordeaux, finner vi vinområdet Côtes de Saint Mont der kvalitetsprodusenten Plaimont holder hus. Her lages en rekke gode viner, ikke bare fra Côtes de Gascogne, men også fra området Madiran. Bli med og smak en lang
Redaksjonen
14 April 2003 - 15:30

På polet finner vi i dag kun tre av Plaimonts viner, to hvite og én rød. Og det er selvsagt synd at vi ikke har tilgang på Plaimonts brede utvalg av gode rødviner som Ch. Pagès 2000 (20027) er en flott representant for. Plaimont forbindes nemlig her til lands først og fremst med deres to hvite Côtes de Gascogne i det rimelige prissjikt, Plaimont Côtes de Gascogne 2001 (12009) og Colombelle 2013 (14245).

Derfor er det således ekstra gledelig at vi denne kvelden får smake ytterligere 11 viner fra Plaimonts sterke portefølje.

Det er Gary Lyons, eksportdirektør hos Plaimont, som vil fortelle om husets spennende historie samtidig som vi smaker på de forskjellige vinene.

Les mer om Plaimont FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Plaimont">her.

Dette er hva vi får smake:

Hvitvin:
w Colombelle 2013 (14245) (i 2002-årgang)
w Libra - Colombard/Sauvignon 2002 (ca. kr 87,00)
w Les Vignes Retrouvées, Côtes de Saint-Mont 2001 (ca. kr 95,00)
w Chevalier d'Antras, Madiran 2001 (ca. kr 96,00)
w Le Faîte, Côtes de St-Mont 2001 (ca. kr 158,00)

Rødvin:
w Prestige du Condomois 2002, VdP des Côtes du Condomois (ca. kr 91,00)
w Château de Sabazan, Côtes de Saint-Mont 1999 (ca. kr 148,00)
w Le Faîte, Côtes de Saint-Mont 2000 (ca. kr 184,00)
w Arte Benedicte, Madiran 1999 (ca. kr 143,00)
w Château Viella Village, Madiran 1999 (ca. kr 179,00)

Dessertvin:
w St Albert, Pacherenc du Vic-Bilh 2001 (ca. kr 167,00)
w St. Sylvestre, Pacherenc du Vic-Bilh (ca. kr 269,00)

Smakingen er nå avholdt

Tid: 14. mai 2003 kl. 19.00
Pris: kroner 350 inkl. mva
Sted: Gamle Logen, Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 140503. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 09.05.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Historien om Plaimont
Plaimont, med direktøren André Dubosc i spissen for 1000 små vinbønder, har også sterkt bidratt til å sette Gascogne på vinkartet. Dubosc tok i 1972 initiativet til å relansere vinen Pacherenc du Vic Bilh, han skapte appellasjonen Saint Mont og ikke minst Vin de Pays des Côtes de Gascogne.

- Målet var å gjenskape tidligere tiders bistrovin som var en lett og frisk hvitvin som ble drukket i de lokale kneipene på samme måte som øl drikkes i dag, erindrer Dubosc. For å overbevise vinbøndene som knapt hadde vært utenfor sin lille landsby, tok han dem med seg på en rundreise i Europa for å bli kjent med den moderne forbruker.

Dubosc valgte colombard som hoveddrue ved siden av ugni blanc i den "nye" vinen. Mens ugni blanc er en relativt nøytral drue med gode syrer mye brukt i armagnacproduksjonen, er colombard aromatisk med større alkoholpotensial og dermed mindre attraktiv for armagnac.

Datastyrt druedyrking
Hvitvinsguru nummer én, Denis Dubourdieu, spiller en sentral rolle i Plaimonts anstrengelser for å lage moderne viner. - Vi vil beholde aksenten men ta av oss støvlene, slik lyder Duboscs formulering av strategien.

Dubourdieu introduserte blant annet skallkontakt for å øke smaksrikdommen i vinen. Det er snakk om fra 8 til 24 timer avhengig av typen vin. Plaimont gjennomfører også modning på bunnfallet (sur lie) i tank eller fat for de fleste hvitvinene hvilket også er med på å gi dem mer smaksdybde.

Plaimont samarbeider med Universitetet i Montpellier om en rekke eksperimenter i så vel vinmarkene som i vinkjelleren. Hver eneste vinstokk i de til sammen 2500 hektar vinmarker er dataregistrert hvilket gir svært detaljert informasjon om alle komponenter i vinen. I følge Dubosc er dette både en viktig garanti for forbrukeren, som det gir store muligheter for å kontrollere kvaliteten internt. Med et produksjonsvolum tilsvarende 25 millioner flasker er dette en stor fordel. Det er ikke bare datastyringen som skiller Plaimont fra kooperativet. I tillegg kommer det faktum at druene plukkes for hånd.

Gascognes hvite stolthet
I dag representerer Plaimont 30 prosent av Vin de Pays des Côtes de Gascogne og møter stor konkurranse fra Tariquet i dette segmentet. Men de hvite vinene står for kun en tredel av kooperativets produksjon.

Plaimont lager nemlig en rekke meget interessante rødviner som dessverre ikke er tilgjengelig i Norge. For så vel røde som hvite viner følger Dubosc og Plaimont en annen sti enn Grassa.
- Vi tror først og fremst på blandingsviner med de klasssiske druene innenfor AOC-systemet. Det er tradisjonen i denne regionen, hevder han.

Gascognes hvite stolthet er nemlig ikke Vin de Pays men vinene med det spesielle navnet Pacherenc du Vic Bilh. En blandingsvin av druene gros manseng, petit manseng, arrufiac og petit corbu som finnes i så vel tørre som søte late harvest-varianter. Appellasjonen omfatter bare rundt 100 hektar hvorav Plaimont har nærmere halvparten. Vinmarkene ligger i bratte åssider med leirholdig grusjord og sør-sørvest orientering og er delvis sammenfallende med rødvinsappellasjonen Madiran.

På grunn av beliggenheten i åssider er den søte og sent høstete Pacherenc du Vic Bilh i liten grad preget av botrytis. Mens druene til de tørre vinene høstes i oktober, er datoen 15. november, merkedagen forSaint Albert, for de søte. Plaimont introduserte for ti år siden en ny tradisjon i dette segmentet. Nemlig Saint Sylvestre, vin laget av druer plukket på nyttårsaften. Presis kl. 12 går vinbøndene og deres familier fra festbordet for å plukke de siste inntørkete druene. Sist år deltok i alt 700 i dette evenementet som resulterer i en intens søtlig aprikospreget vin, som altså ikke er en ice wine. Heller ikke Saint Sylvestre er mulig å realisere hvert år, for hvis ikke november er ordentlig kald, vil druene råtne i stedet for å tørke.

Côtes de Saint Mont er tørre viner av de samme druene som Pacherenc du Vic Bilh. LPA som står for Le Passé Authentique introduseres nå i Norge. Det er en frisk og smaksrik vin med godt sur lie-preg. 99-årgangen bød på en rekke utfordringer på grunn av ujevn modningsgrad. 2000 derimot er en svært vellykket årgang over hele Gascogne for så vel røde som hvite druer selv om den store sødmen har gått noe på bekostning av friskheten i vinene.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her