Oppskrifter på vellykkede bursdager

Våren er høysesong for bursdager, og "barneinvasjonen" bør planlegges i god tid, slik at også de voksne kan komme seg helskinnet igjennom. En liten vri på servering og leker skaper begeistring slik at bursdagsbarnet kan fryde seg ekstra på den store dagen.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt har laget et nytt idé- og oppskriftshefte til foreldrene og til bursdagsbarna (se nederst på siden). Apéritif presenterer her noen smakebiter. 

Kyllingspøkelser og pølsetusenbein så vel som skrekk-pizza lager du med hvitt kjøtt (kylling og kalkun), som alle barn, fra alle kulturer og religioner kan spise. Og bursdagskakene er ikke de som glemmes med det første.

Visste du forresten at den velbrukte bursdagsangen "Hurra for deg" har to vers? Nederst på siden finner du begge.

Kyllingspøkelser

Antall porsjoner

16

Ingredienser

Pizzadeig:
25 g (1/2 pk) gjær
2 1/2 dl lunkent vann
2 ss olje
1/2 ts salt
ca. 7 dl hvetemel

16 grillede kyllingklubber ( nederste del av kyllinglåret)
litt ketchup eller pizzasaus
16 skiver ost (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2 time, til dobbel størrelse.

Del deigen i to. Kjevle hver del ut til en rund leiv med diameter på ca. 30 cm, og del i åtte snipper. Smør ketchup eller pizzasaus på deigen. Legg eventuelt en osteskive på hver kyllingklubbe. Pakk en kyllingklubbe inn i hver snipp. Klipp øyne og munn i deigen, pensle med olje og stek i ovnen ved 225 °C i ca. 15-20 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Smile-pizza eller skrekk-pizza

Antall porsjoner

4 til 6

Ingredienser

Pizzadeig:
25 g (1/2 pk) gjær
2 1/2 dl lunkent vann
2 ss olje
1/2 ts salt
ca. 7 dl hvetemel

Fyll:
Velg mellom:
kalkun falukorv
kylling- og kalkunpålegg
grillet kyllingkjøtt
kalkun grillpølser
speket kalkunpølse
I tillegg smaker det godt med tomater, ananas, løk, mais, sjampinjong, paprika og revet ost.

Fremgangsmåte

Pizzadeigen
Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2 time, til dobbel størrelse.

Pizzasaus:
Lag en enkel og god pizzasaus av tomatpuré rørt ut med litt vann. Rund av smaken med litt sukker. Smak til pizzasausen med salt, pepper og oregano (pizzakrydder).

Del deigen i 4 - 6 emner og klapp dem flate. Smør pizzasaus på bunnene og fordel fyllet på den ene halvparten. Ha på ost og brett deigen over fyllet. La pizzaene etterheve i ca. 15 minutter. Pensle med sammenvispet egg. Stikk inn paprikabiter til øyne og klipp munn i deigen. En glad munn til smile-pizza eller en sur munn til skrekk-pizza. Stek ved 225 °C i ca. 30 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingvinger med dipp

Antall porsjoner

10

Ingredienser

2 pk. kyllingvinger (1 langpanne full)
grilkrydder

Sataydipp:
1 gl. peanøttsmør
4-5 ss østerssaus
1 ss konsentrert kyllingbuljong (fra flaske)
1-2 dl vann
ca. 2 ss sambal oelek (chilipasta

Fremgangsmåte

Legg kyllingvingene i en langpanne dekket med aluminiumsfolie smurt med olje. Ha på krydder. Sett pannen litt over midten i stekeovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter.

Træ gjerne vingene på trespyd før servering. Dette for at det både ser spennende ut og for at alle skal få like mye. Ha peanøttsmør, østerssaus, kyllingbuljong og vann i en kjele og kok opp. Smak til med sambal oelek til slutt.

Tips: Det finnes også mange gode dipper i butikkene, for eksempel salsa- og guacamole-dipp.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Barn av regnbuen-kake

Ingredienser

Sukkerbrød:
5 egg
150 g sukker
150 g hvetemel
1 ts bakepulver

Fyll og pynt:
1 - 1 1/2 dl eplesaft eller -jus til dynking
9 dl kremfløte
ca. 2 dl rødt syltetøy
1 kurv jordbær
3 bananer
sjokoladesaus på flaske
ca. 300 g marsipan
gul, grønn, rød og blå konditorfarge
noen seigmenn

Fremgangsmåte

Sukkerbrød:
Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 24 cm i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl kaken på rist.

Del sukkerbrødet i tre lag og dynk dem godt. Legg et lag sukkerbrød på fatet og bre syltetøy over. Pisk først 6 dl av fløten. Ha på et lag av kremen og fordel delte jordbær og bananskiver over kremen. Sprøyt sjokoladesaus på kryss og tvers. Legg på neste lag sukkerbrød og gjenta det samme. Legg siste lag sukkerbrød over og dekk kaken med krem.

Kjevle ut en leiv med marsipan. Legg den på bunnen av kakeformen og skjær ut en sirkel, stor nok til å dekke toppen av kaken. Legg marsipanen på kaken. Pensle den nederste halvparten av marsipanen med grønn konditorfarge. Den øverste halvparten males i regnbuens farger. Husk at rødt og gult blir orange, gult og grønt blir turkis og rødt og blått blir fiolett. Begynn med rødt innerst og avslutt med fiolett ytterst. Legg på seimenn som "barn av regnbuen" og pynt med marsipanblomster i "gresset".

Pisk resten av kremfløten og fyll den i en sprøytepose. Sprøyt krembomber rundt kanten på kaken til slutt. Bruk kremsprøyte som har tut uten riller.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Store muffins

Antall porsjoner

16

Ingredienser

200 g smør
2 dl sukker
4 egg
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 dl kefir/kulturmelk

Fremgangsmåte

Rør smør og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med melk. Fordel røren i store muffinsformer. Stek dem midt i stekeovnen ved 200 °C i 15-20 minutter.
 
Avkjøl på rist. Pynt muffinsene med smeltet sjokolade eller melisglasur tilsatt litt rød konditorfarge.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

HURRA FOR DEG
Hurra for deg
som fyller ditt år!
Ja, deg vil vi gratulere!
Alle i ring omkring deg vi står,
og se nå vi vil marsjere,
bukke, nikke, neie, snu oss omkring,
danse så for deg med hopp og sprett og spring,
ønske deg av hjertet alle gode ting
og si meg nå hva vil du mere?
Gratulere!

Høyt våre flagg
vi svinger. Hurra!
Ja, nå vil vi riktig feste!
Dagen er din, og dagen er bra,
men du er den aller beste!
Se deg om i ringen hvem du vil ta!
Dans en liten dans
med den du helst vil ha!
Vi vil alle sammen
svinge oss så gla';
og en av oss skal bli den neste
til å feste!

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt nye idé- og oppskriftshefte til foreldrene og til bursdagsbarna får du gratis tilsendt ved å bestille på www.egg.no , eller ved å ringe 22 79 87 00.

Forsiden akkurat nå

Til toppen