Overrask med spennende rundstykker

Prøv en av disse oppskriftene på småbakst. Perfekt til så vel server til frokost, lunsj som middag.

 Småbakst krever mindre forberedelser enn brødbakst. Og spesielt variantene uten heving som scones og muffins. Men selv rundstykker med gjær er overkommelig midt i uka. Det gjelder bare å starte med deigen først og så lage middagen i mellomtiden.

Og husk at alt av hjemmebakst er fint å fryse. Så har du til frokost og matpakke dagen etter.

Vi har flere fristende oppskrifter på scones

Eller prøv en av disse oppskriftene på mer klassiske rundstykker

 

Matmuffins med fetaost, soltørket tomat og basilikum

Antall porsjoner

20-24

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 dl havregryn

1 ½ dl sammalt hvete, fin
1 dl sammalt hvete, grov
1 ½ dl hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts salt
½ dl vann
4 egg
4 dl yoghurt naturell
150 g fetaost
100 g soltørkede tomater i olje
4 ss frisk basilikum

Fremgangsmåte

Bland mel, bakepulver og salt i en bolle. Visp sammen egg, yoghurt og oljen fra de soltørkede tomatene. Rør blandingen sammen med det tørre.

Del fetaosten og de soltørkede tomatene i biter, hakk basilikum og bland dette forsiktig inn i muffinsrøren.

Bruk et muffinsbrett med plass til 20 små eller 12 store muffins. Plasser papirformer i muffinsbrettet. Fyll formene 2/3 deler fulle.

Stek muffinsene midt i ovnen på 200 °C i ca 20 - 25 minutter. Avkjøl på rist.

Server muffinsene med en god salat, en god spekeskinke eller nyt dem som de er, enten hjemme, på tur eller som matpakke.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Røde kuvertbrød

Antall porsjoner

35

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

100 g sammalt hvete, grov
100 g sammalt rug, fin
4 dl vann
800 g hvetemel
10 g fersk gjær
10 g salt
350 g rødbetjuice
100 g ristede hasselnøtter (hakket)
1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland sammen sammalt hvete og sammalt rug i en bolle. Tilsett kaldt vann, og la blandingen stå på benken i 20–30 minutter. Tilsett hvetemel, gjær, salt og rødbetjuice. Elt deigen i en kjøkkenmaskin til den blir glatt, smidig og har et velutviklet glutennettverk. Det siste minuttet av eltetiden elter du inn hakkede hasselnøtter. La deigen hvile i bollen med et klede over i ca. 1 time.

Vei opp emner på 50 gram som du triller til runde kuvertbrød på samme måte som du triller boller. Plasser dem på en bakepapirkledt stekeplate. Dekk med et klede og la dem heve i 30 minutter.

Visp sammen egget og pensle kuvertbrødene.

Sett platene inn i forvarmet ovn på 240 C°, og senk temperaturen til 210 C°. Stekes i 10–15 minutter. Avkjøles på rist.

Tips:
Server disse kuvertbrødene til julemiddagen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Valnøttrundstykker

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

3 ½ dl vann
400 g siktet speltmel
50 g sammalt rug, grov
50 g byggmel
100 g hakkede valnøttkjerner
10 g havsalt
25 g gjær

 

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1/2 dl vann til senere. Kjør deigen i ca. 4 minutter på sakte fart. Øk så hastigheten, og kjør i ca. 7 minutter. Tilsett så den siste skvetten med vann, litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og blank. Dekk deigen med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la den hvile i ca. 1 time.

Del deigen i emner og form til ti runde kuler. Hev rundstykkene til dobbel størrelse. Snitt dem med en skarp kniv, og stek i midten av ovnen ved 220 °C i 10-15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Nøtteliten sitt sconesbrød

Antall porsjoner

10-12

Tilberedningstid

1 time og 10 minutter

Ingredienser

250 g siktet speltmel
250 g sammalt spelt, grov
6 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts salt
2 ss sukker
100 g smør
2 ½ dl kefir
½ dl appelsinjuice
2 dl hasselnøtter hakkes og tilsettes til slutt
1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland mel, bakepulver, natron, salt og sukker i bakebollen. Tilsett smør i terninger og elt til alt er finsmulet. Tilsett kefir og juice og elt deigen godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Bland til slutt inn hakkede hasselnøtter. Deigen skal være litt klissete. Dekk bakebollen med plast, og la deigen hvile i 30 minutter.

Del deigen i 10–12 like store emner. Form dem til boller. Legg bollene tett i tett i smurt form eller på en stekeplate med bakepapir. Pensle brødet med sammenvispet egg.

La brødet stå på et lunt sted i 10 minutter og pensle det en gang til.

Stek brødet midt i ovnen ved 200 °C i 30–35 minutter. Pensle brødet på nytt rett etter at det er tatt ut, slik at det får en blank overflate. Avkjøl på rist.

Tips:
Serveres nybakt med syltetøy og ost eller ved siden av en salat.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Gulrotrundstykker

Antall porsjoner

10-12

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

50 g gjær
5 dl melk
1 ts salt
1 ss honning
2 ss olje
1 dl linfrø
1 dl revet hvitost
2 revne gulrøtter
800 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smuldre gjær i en bakebolle. Varm melken til 37 grader C. Rør gjæren ut i litt av melken. Tilsett salt, honning og olje. Rør inn linfrø, revet ost og grovrevne gulrøtter.

Elt inn mel til en passe fast deig som knapt slipper bollen. Sett deigen til heving i ca 30 minutter.

Ta deigen opp på bakebordet og form til rundstykker som settes sammen i en langpanne med litt avstand imellom. Etterhev i ca 30 minutter.

Pensle rundstykkene med sammenpisket egg og strø eventuelt over sesamfrø.

Stek rundstykker ved 225 grader C midt i ovnen i ca 10 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:
Gulrotrundstykker egner seg til frysing.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Grove scones med appelsin, sitron og gulrot

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

5 dl hvetemel
2 dl havregryn
1 dl sammalt spelt, grov
100 g romtemperert smør
1 dl brunt sukker
6 ts bakepulver
ferskspresset saft av 2 appelsiner
presset saft av ½ sitron
1 dl helmelk
revet skall av 1 appelsin
revet skall av 1 sitron
1 revet gulrot
1 dl gresskarkjerner

Til pensling:
1 eggeplomme
1 ss melk

Fremgangsmåte

 Bland melk, speltmel og havregryn sammen. Smuldre smøret i melet. Ha i brun sukker, bakepulver, appelsinsaft, sitronsaft, melk og gresskarkjerner (spar noen kjerner til pynt). Tilsett revet skall av appelsin og sitron og bland godt sammen til en jevn deig. Bruk to skjeer og fordel deigen til 10 topper på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle med eggeplomme og melk, og topp med noen gresskarkjerner. Stek midt i ovnen på 210°C i ca. 12 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Grove grønnsaksmuffins

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

  1. 1 finhakket rødløk
    2 dl frisk spinat - godt vasket
    1 finhakket grønn paprika
    ½ finhakket purre
    6 finhakkede soltørkede tomater
    3 egg
    ½ dl rapsolje
    2 dl matyoghurt
    1 ts salt
    2 ts bakepulver
    3 dl hvetemel
    3 dl sammalt hvete, fin
    100 g revet hvitost

Fremgangsmåte

Stek løk, purre og paprika myke i olje i en stekepanne. Tilsett spinaten og stek til den faller sammen. Sett pannen til siden. Rør sammen egg, og tilsett olje og yoghurt. Bland sammen salt, bakepulver, hvetemel og sammalt hvetemel og ha dette i eggeblandingen. Bland inn grønnsakene, soltørkede tomater og osten. Fyll muffinsformer 2/3 fulle med røren og sett formene på stekeplaten eller bruk et muffinsbrett. Stek muffinsene midt i ovnen på 200°C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:
Spis muffinsene nystekte som et lite måltid eller som tilbehør til supper og gryteretter. De er også kjempefine å fryse ned.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grove grønnsaksmuffins

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

  1. 1 finhakket rødløk
    2 dl frisk spinat - godt vasket
    1 finhakket grønn paprika
    ½ finhakket purre
    6 finhakkede soltørkede tomater
    3 egg
    ½ dl rapsolje
    2 dl matyoghurt
    1 ts salt
    2 ts bakepulver
    3 dl hvetemel
    3 dl sammalt hvete, fin
    100 g revet hvitost

Fremgangsmåte

Stek løk, purre og paprika myke i olje i en stekepanne. Tilsett spinaten og stek til den faller sammen. Sett pannen til siden. Rør sammen egg, og tilsett olje og yoghurt. Bland sammen salt, bakepulver, hvetemel og sammalt hvetemel og ha dette i eggeblandingen. Bland inn grønnsakene, soltørkede tomater og osten. Fyll muffinsformer 2/3 fulle med røren og sett formene på stekeplaten eller bruk et muffinsbrett. Stek muffinsene midt i ovnen på 200°C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:
Spis muffinsene nystekte som et lite måltid eller som tilbehør til supper og gryteretter. De er også kjempefine å fryse ned.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grove grønnsaksmuffins

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

  1. 1 finhakket rødløk
    2 dl frisk spinat - godt vasket
    1 finhakket grønn paprika
    ½ finhakket purre
    6 finhakkede soltørkede tomater
    3 egg
    ½ dl rapsolje
    2 dl matyoghurt
    1 ts salt
    2 ts bakepulver
    3 dl hvetemel
    3 dl sammalt hvete, fin
    100 g revet hvitost

Fremgangsmåte

Stek løk, purre og paprika myke i olje i en stekepanne. Tilsett spinaten og stek til den faller sammen. Sett pannen til siden. Rør sammen egg, og tilsett olje og yoghurt. Bland sammen salt, bakepulver, hvetemel og sammalt hvetemel og ha dette i eggeblandingen. Bland inn grønnsakene, soltørkede tomater og osten. Fyll muffinsformer 2/3 fulle med røren og sett formene på stekeplaten eller bruk et muffinsbrett. Stek muffinsene midt i ovnen på 200°C i ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.

Tips:
Spis muffinsene nystekte som et lite måltid eller som tilbehør til supper og gryteretter. De er også kjempefine å fryse ned.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen