Påskens beste lammeoppskrifter

Her finner du oppskrifter på alt fra tradisjonell lammestek til noen mer uvanlige lammeretter. Selvsagt med drikkeforslag.

Lam har lange tradisjoner i de norske hjem, og her finner du mange gode tips til hvilke lammeretter du kan lage enten hjemme i ro og mak eller på hytta.

Nye vrier på lammet

Hvorfor ikke forsøke noen nye eksotiske varianter på lammet, eller kanskje lage fårikål med en vri?

Vi anbefaler lammestek i skiver som kan varieres i det uendelige med godt tilbehør. Du kan lage en lammerull eller kjøttboller. Kanskje samle alt sammen i en form, eller hva med godt krydret lammeskank?

Her finner du flere lekre lammeretter

Fårikål kan lages på mange forskjellige måter

Lam er kanskje den mest brukte kjøtttypen - prøv disse oppskriftene

Foto: Matprat.no

 

Lammestek med ansjospesto

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 lammelår
2 ts salt eller etter behov
1 ts pepper
3 stilker frisk rosmarin
Ansjospesto:
50 g ansjosfileter
4 fedd hvitløk
4 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 125 grader og lag ansjospesto etter oppskriften nedenfor.

Krydre låret med salt og pepper. Avpass saltmengden etter smaken på pestoen. Dekk låret med ansjospesto.

Lag små snitt i kjøttet med en spiss kniv og stikk rosmarinstilkene i kjøttet.

Sett i steketermometer i den tykkeste delen av steken og stek til termometeret viser ønsket temperatur. Ved 65 grader er kjøttet rosastekt, ved 70 grader er kjøttet gjennomstekt.

La steken hvile 10-15 minutter før oppskjæring (kjernetemperaturen øker da med ca 5 grader).

Server stekte poteter eller potetgrateng ved siden av, samt en frisk grønn salat eller ratatouille .

Ansjospesto:
La laken renne fra og tørk ansjosen i papirhåndkle.

Rens og del hvitløken i mindre biter.

Ha ansjos og hvitløk over i en liten blender. Sett i gang maskinen og tilsett olivenolje dråpevis inntil all oljen er ispedd og mosen er passe tykk.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Provencalsk lammestek

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

1 lammestek
3 ss sitronsaft
12 poteter
7 tomater
6 ss olivenolje
3 ss smør/margarin
2 bunter persille
6 båter hvitløk
ca. 1½ dl strøkavring
100 g revet parmesan eller revet hvitost
ca. 2 ts salt
ca. 1 ts pepper

Fremgangsmåte

Skjær poteter og tomater i skiver. Bruk 2 ss av oljen til å smøre en langpanne eller ildfast form og legg i potetene og tomatene. Krydre med salt og pepper. Legg 2 ss smør i små klatter oppå potetene og tomatene.

Finhakk persille og hvitløk og bland med strøkavring. 2/3 av denne blandingen blandes med 4 ss av olivenoljen. Det som er igjen blandes med nyreven ost og settes til side.

Gni steken inn med  sitronsaft, salt og pepper. Smør persillemassen jevnt på hele steken. Legg steken på potetskivene, sett i steketermometer og stek i ca. 2 timer på 175 °C til termometeret viser 55-60 °C.

De siste 15 minuttene av  steketiden skrur du opp varmen til 225 °C. Dryss på persille/osteblandingen og fordel 1 ss smør i klatter. Gratinér til det er sprøtt og steketermometeret viser ca. 70 °C.

Flere gode lammeretter finner du her

Sendt inn av

Foto: Holger Fangel

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sennepsgratinert lammerygg og provencalske tomater

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1½ kg lammerygg eller -carré
ca. 1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
ca. 2 ts timian
3 fedd hvitløk
2 bunter persille
1 dl dijonsennep
½ dl mild sennep
Provencalske tomater:
8 modne tomater
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper
1 ts provencekrydder
4 ss olivenolje
4 båter hvitløk
4 ss strøkavring
ca. 1 ss sennep
1 ss finhakket persille
½ ss revet ost

Fremgangsmåte

Lammeryggen:
Skjær fettet i ruter og gni inn med salt, pepper, hvitløk og timian.

Brun kjøttet raskt i en varm stekepanne. Bland sammen begge senneps-typene. Hakk persillen og ha den i. Smør blandingen på lammeryggen.

Stek lammeryggen i ovnen 10-15 minutter på 225 °C. La ryggen hvile i ca. 10 minutter før den skjæres opp.

Server med stekte poteter, provencalske tomater, asparges og sjysaus - enten fra pose eller kraft. Smak til med sennep og urter.

Tomatene:
Skjær toppen av tomatene og ta ut innmaten.

Rør sammen salt, pepper, hvitløk, kavring, sennep, olje og persille og fyll tomatene. Om ønskelig kan tomatene toppes med litt revet hvit ost.

Stekes i ovnen sammen med lammerygg evt. annet kjøtt til de er sunket litt sammen og blitt brune på toppen, ca 10 minutter på 225° C.

Se flere gode lammeretter her

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lettsaltet røkt lammelår

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 stk. lettsaltet, røkt lammelår (2.5-3.5 kg)

Fremgangsmåte

Stikk steketermometeret i den mest kjøttfulle delen av låret. Legg i en kjele med kokende vann og la lammelåret trekke til termometeret viser ca. 72° C. Vannet skal såvidt dekke kjøttet. Eller du kan pakke lammelåret inn i aluminiumsfolie og "koke" det i stekeovnen på 125° C.

For å få ekstra god smak på kraften kan du godt tilsette løkringer eller purreringer.

Lammelåret serveres med nykokte poteter og kålrotstappe.

Tips: Lammelåret kan naturligvis spises kaldt også, da smaker det med Waldorfsalat til.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammerull med sursøt løk- og persillesaus

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

1 lammeside uten ben
1 ½ ss sennep
½ løk
½ bunt persille, hakket
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ss smør til bruning
Sursøt løk- og persillesaus:
4 dl kjøttkraft
½ løk
½ bunt persille
1 ts sennep
2 ts maisennamel eller 3 ss Maisennajevner
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ss eddik
2 ts sukker

Fremgangsmåte

Ben ut lammesiden og fjern overflødig fett. Dette kan du evt. spørre betjeningen i kjøttdisken om å gjøre for deg.

Brett ut lammesiden med kjøttet opp. Smør sennepen utover. Bland sammen salt, pepper, persille og finhakket løk og fordel over kjøttet. Rull stramt sammen og surr med bomullstråd.

Brun rullen i en jerngryte. Dekk med kraft/vann. Sett inn steketermometer. Kok opp og la trekke ca. 1 time til steketermometeret viser 70° C.

Server lammerull med kokte poteter, gulrot, aspargesbønner og sursøt løk-og persillesaus.

Her finner du flere fristende lammeretter

Sursøt løk- og persillesaus:
Sil kraften og kok den opp.
 
Jevn sausen med maisennamel utrørt i litt kaldt vann eller strø maisennajevner i den kokende væsken mens du rører.
 
Tilsett finhakket løk, persille og sennep. Smak til med salt, pepper, eddik og sukker.
 
 

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Krydderskanke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

4 lammeskanker
2 ss sukker
1 ts malt spisskummen
1 ts korianderfrø
1 ts havsalt
½ ts chilipulver
½ ts gurkemeie
2 ss olivenolje
 
Sjysaus:
4 dl kjøttkraft
ca. 80 g smør

Fremgangsmåte

Knus hele frø, tilsett øvrige krydder og bland alt godt eller bruk en ferdigblanding (fra Midtøsten, Tyrkia eller Arabia).

Gni kjøttet inn med olivenolje og strø på krydderblandingen.

Stek kjøttet i stekepanne eller under grillen til det har fin farge rundt det hele. Legg kjøttet over i form med lokk og la det steke videre i ovn ved 175°C i 1½-2 timer.

Sjysaus:
Kok opp kraften og monter sausen med smør.
Tips:
Å montere en saus betyr at du tilsetter smør i små mengder og rør det inn før du tilsetter mer. Sausen blir da tykk og blank.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammekoteletter med siciliansk caponata

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

8 stk lammekoteletter
0.5 ts salt
0.5 ts pepper 
1 ss olje
1 ss smør
1 stk. Caponata
1 ss sukker
2 ss hvitvinseddik
50 g sorte oliven
25 g kapers med stilk
1 stk stilkselleri (stangselleri)
1 stk løk
1 stk rød paprika
1 stk aubergine
6 stk tomater

Fremgangsmåte

Begynn med caponataen:
Kutt auberginen i 2 cm tykke skiver og strø over salt. La auberginen ligge med salt i 20 minutter, gjerne i et dørslag.

Skyll av saltet og tørk den med papir. Kutt så i grove treninger (2x2 cm). Fres dem i olivenolje i en kjele til lett brune, mens du lager de andre delene.

Vask og rens paprika, løk og stilkselleri. Kutt dem i grove terninger og stek det i en stekepanne til de begynner å bli brune. Ha deretter i kapers, eddik og sukker.

Bland alt sammen med grovhakkede tomater og aubergine i kjelen og la alt surre i 4-5 minutter. Serveres romtemperert.

Lammekotelettene:
Krydre kotelettene med salt og pepper etter smak, og stek på høy varme i litt olje i ca. 2 minutter på hver side til de tar farge.

Legg kotelettene oppå caponataen, hell stekesjyen over og server godt brød ved siden av.

Flere fristende oppskrifter på lam finner du her

Tips: Caponata er en siciliansk rett som bruker å bli servert enten som en salat eller som en siderett. Det er vanlig å servere den romtemperert.
 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lammeboller på tur

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

500 g malt lammekjøtt
1 egg
1 dl matfløte
½ ts pepper
1 ts salt
4 ss grønne oliven uten sten
2 fedd hvitløk
½ rødløk
2 ss frisk basilikum
3 ss fetaost
6 ss olje til steking
Tomatsaus:
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ss frisk timian
1 ss olivenolje
1 boks hermetiske tomater i biter
1 ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte

Bland sammen lammekjøttdeigen med salt, pepper, fløte og egg.

Hakk oliven, hvitløk, rødløk og basilikum. Vend dette inn i deigen. Ha så til slutt i fetaosten i små terninger.

Form deigen til små boller, og stek dem i olje i panna, på middels varme.

Tomatsaus:
Finhakk sjalottløk, hvitløk og timian. Fres det i en panna med olje, og tilsett de hermetiske tomatene, salt og pepper. La småkoke i ca 10 minutter.

Hell tomatsausen over kjøttbollene, og la dem trekke i sausen i ca 15 minutter før du serverer.

Server  bollene sammen med godt brød og salat ved siden av. Denne retten er perfekt som turmat eller som en tapasrett.

Flere hotte tapasretter finner du her

Tips: Kjøttdeig av lam er lett å finne i butikken, og gir gjerne en helt annen smaksopplevelse til rettene du gjerne bruker vanlig kjøttdeig til.

Her finner du flere retter med lammekjøttdeig

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen