Pays d'Oc i støtet

Glem den sørlige halvkule hvis du er på jakt etter superkjøpene. Verdens største vinregion, Languedoc-Roussillon, med 300.000 hektar, har rustet voldsomt opp (og ned) de seneste årene.
Redaksjonen
11 September 1998 - 16:14

Bort med vasne druer og ned med produksjonen. Inn med salgbare druetyper som cabernet og chardonnay. Under en smaking av områdets viner var Apéritif ikke i tvil om hvilken vin som ga mest for pengene: Domaine Robert Vic Cuvée Selection Rouge 1997. For kroner 74 (BU 31309) får du en fyldig og behagelig vin som er drikkeklar tross sin unge alder. Druemiksen er, i motsetning til det som synes som hovedtrenden i Languedoc, ganske så tradisjonell med hovedvekt på grenache og cinsault. Men det var ikke disse to druene som var tidligere tiders problem.
 
Pionerene for den nevnte og snart 20-årige utviklingen i området er som kjent Skalli. Hvis viner har vært i salg gjennom noen år nå også i Norge. Vi liker særlig deres Cabernet Sauvignon som har bra fylde og struktur til en vin i 84-kroners-klassen (BU 7234) å være. Rhône-négocianten Gabriel Meffre satser friskt innen Pays d'Oc og har hatt stor suksess i Finland med sin Wild Pig Red. En blandingsvin med fin saftighet og god smak til bare kr 69,90 (BU 31284) burde kunne gjøre det bra også her til lands. Billig og bra er også chardonnay-vinen Fat Bastard (ca kr 90)). Den er delvis vinifisert i fat. Krydderpreget fra fatet er imidlertid godt integrert.
 
Brødrene Lurton fra den berømte Bordeaux-familien, opererer som flying winemakers over store deler av verden. Languedoc er derfor omtrent bare et steinkast fra fødestedet. Her lager de bra og billig syrah, Les Bateaux til kroner 70,10, v.nr. 30904), sauvignon blanc (Les Fumées Blanches, kr 89,80, BU 30522) og en noe mer påkostet serie, Agent Double, bestående av chardonnay og syrah. Sistnevnte i 1995-utgave har karakter, er stram og fin men er dessverre ikke tilgjengelig i øyeblikket.
 
Domaine de Preignes le Vieux lager også stort sett endrueviner. Men benytter seg også av noe så sjelden som Vermentino. En ren og pen vin med behagelig friskhet til en enda mer behagelig pris: Kr 75,40 (BU 31041). Jeanjean er en av gigantene i Languedoc (90 mill. liter vin), som i 1978 forlot sin syndige fortid som bulkleverandør. I serien Jénard fant vi en saftig syrah med fin struktur til kroner 78,60 (BU 31103). En dominerende posisjon har også Val d'Orbieu hvis revolusjon startet allerede for 30 år siden. Deres Cuvée Mythique (blandingsvin) er helt i Languedoc-toppen. Prisen er kr 100. Og den ueikede chardonnayen til kr 85 er også vel verd prisen. Men vinene er ikke tilgjengelig, ennå.
Tekst Aase E. Jacobsen
10.10.98
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her