Pizza fire årstider

Hva er vel mer appetittvekkende enn når aromaen av pizza strømmer mot deg fra tomat, løk, hvitløk, urter og smeltet ost. Du blir dratt mot duftene som en magnet og henger ved stekeovnen til pizzaen endelig er ferdig. Syv spenende magneter venter på deg.

Men før vi setter pizzadeigen, skal vi se på hvor kommer egentlig den geniale retten fra? Med et historisk dykk viser det seg at pizzaen har aner helt tilbake til det første århundret etter Kristus. I den tiden da de gamle grekerne okkuperte Sør-Italia var det tradisjon å steke runde leiver av hevet deig. Etter hvert spiste de leiver dyppet i kraft før de fant ut at de passet godt til å fylle deigen før den gikk i ovnen. Og det ble opphavet til napolitansk pizza.

Etter hvert som napolitanerne ble fortrolige med tomaten ble det en fast ingrediens på pizzaen. De saftige tomatene ble etter hvert beseglet og gitt kongelig godkjennelse i 1889 med pizzaen oppkalt etter dronning Margherita. Pizzaen har formert seg etter hvert som den har vandret omkring og vunnet innpass i mange kulturer.

Har du fortsatt lyst på hjemmelaget pizza, finner du mange gode oppskrifter nedenfor. Varier gjerne med ingredienser fra våre fire årstider, artisjokker for våren, oliven for sommeren, sopp for høsten og skinke for vinteren. Og til pizzaen smaker det godt med øl eller vin og selvsagt et glass vann ved siden av. De fleste foretrekker rødvin til pizza, derfor baserer forslagene våre til hver pizza seg på dette forholdet.

Pizza fire årstider

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Pizzadeig:
½ pakke gjær
3 dl lunkent vann
8 dl hvetemel
½ ts salt
2 ss olje

Saus:
1 liten boks tomatpuré
2 ts hakket hvitløk
2 ts frisk oregano
1 ss frisk basilikum

Fyll:
10 skiver spekeskinke
6 sjampinjonger
8 sorte oliven
4 hermetiske artisjokk-
hjerter, skåret i fire
2 ss nyrevet parmesanost
4-5 dl revet ost

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.

Kjevle deigen ut på stekebrettet og smør pizzasausen over.

Fordel fyllet på pizzabunnen og strø osten over, legg spekeskinkeskivene på til slutt. Stek på 225° C i ca. 25 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pizza med lammekjøtt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Deig:
3 dl lunkent vann
1/2 pakke gjær
2 ss olje
1/2 ts salt
ca. 8 dl hvetemel

Fyll:
ca. 4 dl ferdig Pizzasaus
300-400 g tynne skiver lammekjøtt (lammeskav)
4-5 dl revet ost
evt. noen sorte oliven
2 ts basilikum

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen og la den heve til dobbel størrelse.

Brun kjøttskivene i jernpanne.

Kjevle deigen ut på stekebrettet og fordel Pizzasausen utover.
Legg kjøttskivene over.

Strø på osten, dryss over basilikum og legg på noen oliven hvis du liker det. Stek ved 225 °C i ca. 20 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Calzone

Antall porsjoner

2

Ingredienser

Deig:
1 1/2 dl lunkent vann
2 ss matolje
25 g gjær
1/2 ts salt
ca. 4 dl hvetemel

Fyll:
150 g spekematrester
2 ss matolje
1 liten boks sjampinjonger
1/2 aubergine
1 løk
2 tomater
1 grønn paprika
100 g revet hvit ost
salt
pepper
oregano

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i det lunkne vannet og tilsett olje, mel og salt. rør deigen lett sammen - og la den heve til dobbel størrelse.

Skjær spekematen opp i tynne strimler, hakk løken og skjær aubergine, tomater og paprika i terninger.

Ha alle grønnsakene i stekepannen og fres dem i litt matolje. Tilsett spekematen, legg over et lokk og la blandingen trekke i 5 minutter.

Smak til med salt, pepper og oregano. Tilsett osten tilslutt.

Del deigen i to like store emner før du kjevler hver til en 30 cm avlang leiv. Fordel fyllet etter midten og brett langsiden opp og sammen før du tvinner endene en halv gang.

La det hele heve i ca. 15 minutter. Pensle med en blanding av olje og vann og strø evt. litt oregano over. Stekes i ovn på 225 °C i 15-20 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pølsepizza

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Deig:
3 dl lunkent vann
1/2 pakke gjær
2 ss olje
1/2 ts salt
ca. 8 dl hvetemel

Dekkes med:
3-4 dl ferdig pizzasaus
4-5 dl revet ost
1 liten boks ananas
2-3 røkte kjøttpølser
1 paprika i strimler

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i vannet og tilsett olje, salt og mel. La deigen heve til dobbel størrelse.

Kjevle deigen ut på stekebrettet og fordel sausen over. Strø på osten.
Ta skinnet av pølsene, del i skiver og legg dem oppå sammen med ananasbiter og paprika i strimler.

Stek på 225 °C i ca. 20 minutter.

Sendt inn av

Foto: Kai Nordrum

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Porsjonspizza med salamipølse

Ingredienser

1½ dl lunkent vann
½ pk. gjær
2 ss olje
Ca. 4 dl hvetemel
Ferdig tomatsaus
Tomater i skiver
Salamipølse i biter
Oliven
Oregano, frisk finhakket eller tørket
Revet ost

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 225 grader, i 8-10 minutter.

Rør gjær ut i det lunkne vannet, ha i olje og halvparten av melet. Rør godt sammen. La røren heve i 10 minutter.

Tilsett salt og resten av melet og kna til deigen kjennes glatt og smidig og la den hvile litt.

Del deigen i to og klem delene ut til to tynne leiver. Legg de på et stekebrett med bakepapir og fordel sausen over. Dryss på ost. Skjær tomatene i skiver og legg de på sausen sammen med salami og stek pizzaene midt i ovnen som anvist.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønnsakpizza

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Pizzabunn:
1/2 pose tørrgjær
1½ dl vann
4½ dl hvetemel
½ ts salt
2 ss olje

Vegetarfyll:
4-5 ss olje til steking
1 aubergine
1 squash
1 løk
2 fedd hvitløk 
2-3 store tomater, friske eller fra boks
1 rød paprika
1 rød chili
frisk oregano
salt og pepper
1 pk mozzarella eller 150 g vegansk osteerstatning

Fremgangsmåte

Rør gjæren ut i lunkent vann. Bland vann, mel, salt og olje til en smidig deig. La den heve til den er dobbelt så stor. Skjær alt av grønnsaker i tynne skiver. Varm oljen i en stekepanne. Stek først aubergine og squash raskt. Deretter løk og hvitløk. Så tomat, chili og paprika. Kjevle deigen til en rund eller rektangulær pizzabunn. Legg den på et bakepapir på en stekeovnsplate. Legg først tomatblandingen. Deretter aubergine og squash. Fordel osten over. Dryss over oregano. Stek pizzaen ved 235 grader i ca. 15 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tekst: Unni Vada, Opplysningskontoret for kjøtt

Forsiden akkurat nå

Til toppen