Prekær kokkemangel på Sørlandet

Restaurantbransjen på Sørlandet sliter med å skaffe nok kokker og servitører til høysesongen og sommertrafikk.

En prekær situasjon, mener daglig leder av Big Horn Steak House i Arendal.
 
Innehaveren Knud Nilsen mangler tre kokker og fem servitører.
 
- Det er nesten håpløst å få tak i folk. Dermed må vi gå ned på kravene, og da blir det noen gode kokker og noen servitører - og så blir det ekstrahjelper, sier Nilsen.
 
Redusert kvalitet
For noen år tilbake hadde restaurantene ventelister med jobbelystne servitører. Nå ringer restaurantsjefer rundt og spør om folk vil jobbe.
 
Innehaver Nilsen på Big Horn Steak House frykter kvaliteten til sjuende og sist går ned.
 
- Det får klart konsekevenser, men vi vil opprettholde den samme gode kvaliteten på mat, sier Nilsen
 
Lite attraktiv arbeidstid
Konstituert regiondirektør i NHO Reiseliv, Elin Eftevaag, bekrefter at sommerbyene på Sørlandet får merke det ekstra godt - når det nesten ikke finnes ledige kokker på markedet.
 
Spesielt har sørlandsbyer med få studenter problemer med å fylle vaktlistene i sommer.
 
- Generelt er det nedgang i antall søknader til kokkeutdanningen. Ungdom har kanskje ikke lyst til å jobbe kvelder og helger - når andre har fri, sier Eftevaag til NRK.

Forsiden akkurat nå

Til toppen