Prøv denne «kongelige» kaken

Charlotte royale er en konge verdig og er samtidig en av verdens eldste kakeoppskrifter som fortsatt er populær.

Jeg vet ikke om kakeoppskrifter som er eldre enn denne oppskriften som visstnok stammer helt tilbake til 1500-tallet.

Også russisk versjon

Charlottekaker er altså blitt laget i flere hundre år og det finnes flere varianter av denne typen. Ideen er at man legger sukkerbunn i en bolle og fyller bollen med krem eller fromasj.

Flere oppskrifter på sukkerbunn

Den berømte konditoren Marie-Antoine Carême lagde sin egen variant med fingerkjeks og den kalles Charlotte russe, eller russisk Charlotte, til ære for sin daværende arbeidsgiver tsar Alexander den første.

Prøv denne oppskriften på Charlotte russe

Selve navnets opprinnelse er det knyttet usikkerhet til. Man tror det har en sammenheng med gammelengelske ordet charlyt som betyr en «bolle med eggekrem».

Mange navneteorier

Andre knytter navnet til den engelske dronning Charlotte (1744–1818) og atter mener at det er Alexanders svigerinne, Charlotte av Prøyssen som er oppkalt.

Charlotte royale er uansett en av de enkleste utgavene av denne kaketypen og tar bare litt over en time å lage. Du kan også lage din egen variant ved å bytte ut syltetøy og gelesmak etter eget ønske.

TIPS: Ved å strø et lag hakkete pistasjnøtter på rullekaken etter du har smurt på syltetøyet vil du gi kaken en kontrast i konsistens. Se flere kokketips

Ukens kake leveres hver torsdag av bakeglade Anne Brith Davidsen. Hun står bak kakebloggen villaperlesukker.no og ble nummer to i Hele Norge baker på TV3.

Les mer om Anne Brith her

Charlotte royale

Antall porsjoner

12-16 stk.

Ingredienser

Rullekake:
5 stk egg
150 g (1 3/4 dl) sukker
150 g (2 1/2 dl) hvetemel
1 ts bakepulver
2 dl jordbærsyltetøy

Enkel fromasj:
1 pk fløte
1 pk gele

Fremgangsmåte

Rullekake:
Pisk egg og sukker til eggedosis.

Sikt i melet og bakepulver og rør forsiktig.

Spre røren på et bakepapir i en langpanne.

Stek ved 180 grader i 10-15 minutter.

Hvelv kaken over på et matpapir/bakepapir som er drysset med sukker. Trekk bakepapiret av kaken.

Smør syltetøy utover hele kaken. Rull kaken sammen på langs. Jobb hurtig slik at kaken ikke stivner og blir vanskelig å rulle.

Rull bakepapiret litt stramt rundt kaken og la kaken ligge til den er avkjølt.

Skjær stykker av kaken som er ca 1 cm tykke.

Legg disse ned i en bolle. Start med en nederst og bygg oppover. Jo tettere rullene ligger jo tettere blir mønsteret på kaken.

Fromasj:
Lag gele og sett kaldt.

Pisk kremfløte til myk konsistens.

Når geleen er på vei til å stivne skal den piskes opp med mikser slik at den blir lys og luftig.

Bland dette med den piskede kremen og hell dette i bollen med rullekakeskiver.

La kaken stå over natten.

Hvelv kaken på et fat. Sprøyt gjerne litt krem nederst langs kanten.

TIPS:
Ved å strø et lag hakkete pistasjnøtter på rullekaken etter du har smurt på syltetøyet vil du gi kaken en kontrast i konsistens.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen