Prøv disse saftige oppskriftene med bringebær

Buskene bugner av solmodne, saftige bringebær. Vi gir deg oppskrifter på de beste måtene å utnytte fristelsene.

Sensommeren er høytid for plukking av bringebær. Har du ikke allerede sikret deg en god ladning er det bare å finne frem bøtter og spann og begi seg ut i skog og mark, eller legge turen innom grønnsakshandelen.    

Kan brukes til alt

Friske bær er fantastiske å spise som de er, men du kan også lage deilig frisk saft, syltetøy eller gelé. Bringebær er dessuten et fast innslag på dessert- og kakebordet.

De lekreste kaker og desserter med bringebær

Bringebær er som skapt for drinker og cocktails. Med nyplukkede bær får du en helt annen og friskere smak.

Drinkoppskriftene med bringebær

Bringebær bør brukes så raskt som mulig etter at de er plukket. De holder seg best hvis du oppbevarer dem tørt, mørkt og så kaldt som mulig.

Slik sikrer du sommerens bær

Bringebær skal være tørre utenpå, men likevel saftige.

Enkelt å få tak i

Det dyrkes mer og mer bringebær her i landet, og det er ikke lenger vanskelig å finne kurver med fristende bær i helt vanlige dagligvarebutikker.

Faktisk er bringebær blant matvarene som øker mest i popularitet.

- Selv barn ned i 12-årsalderen kjøper nå bær som godteri. Også unge voksne er blitt flinke til å bruke bær i kosten, gjerne til frokost eller som erstatning for søtsaker, sier informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert.

Flere typer

Bringebærene kommer opprinnelig fra Asia, og kom ikke til Norden før på 1700-tallet.

Selv om de fleste av oss forbinder bringebær med røde bær, kan du også finne hvite, svarte, oransje og gule bringebær.

Du vil også kjenne en stor forskjell i smaken på ville bringebær og hagebringebær. De ville bærene har en mye sterkere smak og duft enn hagebærene, selv om de er langt mindre.

Lekre oppskrifter

Det er særlig i søte retter du finner bringebær, slik som i desserter, kaker, i dessertsauser eller naturell.

De kan også gjøre seg i salte retter, enten som en del av en saus eller kanskje til østers slik du finner i oppskriften nedenfor.

For den som har mye bær og lurer på hvordan de best skal oppbevares kan syltetøy og saft være løsningen. Og skulle du ha behov for ytterligere inspirasjon eller flere oppskrifter? Ja, da burde du ta en titt innom vår rikholdige kokebok .

Råmarinerte østers med bringebær og marinert pære

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

20 østers

4 ss limeskall, revet
2 ss appelsinskall, revet
4 ss limesaft
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Ca 30 bringebær
2 pærer, i terninger
4 ss frisk mynte, hakket
1 ss honning

Mynte til pynt

Fremgangsmåte

Bland sammen limeskall, appelsinskall, limesaft og olje. Smak til med salt og pepper. Ta noen bringebær og knus dem i marinaden.

Bland sammen pæreterninger med mynte og honning.

Åpne østersen og ta dem ut. Legg dem i marinaden i 3 min.

Ha litt pæreterninger i østersskallene med 1-2 østers oppi hver. Pynt med bringbær og mynte. Servér med en gang.

Kast østers som ikke lukter av friskt hav.

Oppskrifter med skalldyr

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Santa Kristina spekeskinke med aspargessalat, syltede beter og bringebær

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

12 skiver Santa Kristina spekeskinke
 
Syltede beter:
150 g beter, strimlet (små rødbeter, gulbete)
4 dl vann
4 ts honning
8 ss eddik
12 ss sukker
 
Aspargessalat:
250 g asparges
4 ts friske urter
4 ss ekstra virgin olivenolje
4 ts hvitvinseddik
Pepper
Salt

20 bringebær

Fremgangsmåte

Syltede beter:
Kok opp vann, sukker, honning og eddik. Hell over de strimlede betene. La ligge minst 1 time før servering.
 
Aspargessalat:
Dersom aspargesen er trenete, skrelles den nederste delen av den før den deles i tynne skiver på langs. Bland urter, olje, eddik, salt og pepper til dressing og vend aspargesene i denne.

Legg betene på en tallerken med aspargesen i en krans rundt. Legg så skinken i et luftig nøste oppå grønnsakene.

Pynt med bringebærene og resten av dressingen.
 
 

Sendt inn av

Foto: Nortura

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sabayonne-gratinerte bringebær

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

350 g bringebær
 
Sabayonnesaus:
6 eggeplommer
6 ss sukker
3 ss likør, søt dessertvin (marsala) eller limejuice
2-3 ss crème fraîche

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 250 grader eller bruk gjerne grillelementet.

Ha eggeplommer, sukker og vin/juice i en glassbolle som du setter over en kjele med kokende vann (vannbad).

Pisk eggeblandingen luftig og kremete, og bland inn crème fraîche i sabayonnen.

Fordel bærene i ildfaste skåler og hell over sabayonnekremen. Sett skålene høyt i ovnen til kremen har fått litt farge.

Følg med dem hele tiden slik at overflaten ikke blir brent. Server straks.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bringebæris på nøttebunn

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Nøttebunn:
100 g valnøtter
100 g mørk sjokolade
100 g sukker
3  eggehviter

Bringebæris:
200 g frosne bringebær
3  eggeplommer
1 dl sukker
3 dl kremfløte

Pynt:
12  ferske bringebær
3 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 175 grader. Til nøttebunnen trenger du en rund, smurt kakeform på ca 24 cm i diameter.

Legg til side de peneste bringebærene til pynt.

Nøttebunn:
Grovhakk nøttene og sjokoladen til nøttebunnen.

Stivpisk eggehvitene i en helt ren bolle og tilsett sukkeret litt etter litt. Pisk til du får en stiv og blank marengs.

Vend inn nøtter og sjokolade og hell blandingen i den smurte kakeformen.

Stek kaken midt i ovnen i ca 35 - 40 minutter. Avkjøl nøttebunnen i formen.

Løsne kaken med en spiss kniv, men la den være i formen.

Bringebæris:
Kjør frosne bringebær til mos i en food processor.

Gni deretter de moste bringebærene gjennom en sikt slik at steinene blir igjen og du får en silkemyk puré. Kast steinene.

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. I en annen bolle pisker du fløten til krem.

Bland krem, eggedosis og bærpuré. Hell isen over kaken og frys alt i minst fire timer.

Til servering:
Pynt med pisket krem og pene bringebær ved servering.

Sendt inn av

Foto: Per Erik Jæger, TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rask is med kesam og bær

Antall porsjoner

6

Ingredienser

3 dl kesam vanilje, eller skyr med smak
300 g dypfryst bærblanding
1 dl melis

Fremgangsmåte

Kjør alt i en foodprocessor og form til kuler.

Serveres med revet sjokolade, frisk frukt eller bær.

Vaniljekesam kan erstattes med lik mengde skyr, for eksempel den med smak av jordbær & granteple.

Husk: For at isen skal bli fast nok er det viktig at bærene er dypfryste.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bringebærsyltetøy

Ingredienser

1 kg bringebær
400 g sukker

Fremgangsmåte

Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen.

Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk.

Kok bærene til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter ca. 8-10 minutter, has sukkeret i.

Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

Fyll syltetøyet straks over på rene glass eller krukker. Det må fylles helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket. Ikke la det renne over.

Tørk av kantene med en ren klut.

Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til.

Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.

Syltetøy, marmelade og gelé

TIPS: Det går selvfølgelig an å lage blandingssyltetøy.

Sendt inn av

Foto: Scanstock og Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bringebær Mojito

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

5 bringebær
½ neve peppermynteblader
4 cl ferskpresset lime
1-2 cl sukkerlake
is
4 cl Bacardi Carta Blanca Rom
soda
et bær og noen mynteblader

Fremgangsmåte

Bringebær, peppermynteblader, ferskpresset lime og sukkerlake mudles sammen (knuses med en morter).
Fyll opp glasset med masse is og ha i Bacardi Carta Blanca. Toppes med soda.

Pynt med et bær og noen mynteblader.

Tips! Bytt ut Bringebær med Jordbær/bjørnebær -og du har en Jordbær/bjørnebær Mojito.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Illustrasjonsfoto: Kim Holthe, ScanStockPhoto / Stockxpert

Forsiden akkurat nå

Til toppen