Prøv en av disse 10 thaiinspirerte oppskriftene

Litt krydder i hverdagen hjelper på det meste. Her er våre 10 forslag til thaiinspirerte middagsretter.

Det er ikke så mye som skal til for å skape en hetere stemning rundt middagsbordet. Og da tenker jeg først og fremst på det som er på tallerkenen - ikke samtalen. Med mer eller mindre autentiske råvarer tilgjengelig over det ganske land, er det dessuten fullt mulig å gjenskape opplevelsen fra siste thairestaurantbesøk eller siste ferietur til «smilets land».

Her får du så ekte thaimat som det er mulig i Norge

Skal du til Thailand, må du ikke gå glipp av denne restaurantopplevelsen

Prøv en av oppskriftene. Her bør det være noe for enhver smak. Og krydderstyrken bestemmer du selv. Det er langt fra gitt at sterkest er best.

Dessert med mango er den perfekte avslutningen

Eller hvorfor ikke fortsette med en dessert med chili

Thai-vårruller

Antall porsjoner

12 store eller 36 små

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 pk vårrullpannekaker, dypfrosne
50 g vermicelli, bløtlagt 20 min i varmt vann
4 kinesisk tørket sopp, bløtlagt i 20 min i varmt vann
1 ss korianderblader og stengler, finhakket
50 g bambusskudd, finhakket
1 stor vårløk, finhakket
1 liten gulrot, finrevet
1 kålblad, finhakket
100 g bønnespirer, hakket
125 g kjøttdeig av svin eller kylling
1 ss fiskesaus
½ ts finhakket hvitløk
vegetabilsk olje til frityrsteking

Fremgangsmåte

Vårrullpannekakene legges til tining i et kjøkkenhåndkle. Vermicellien avrennes og skjæres i 4 cm lengder. La soppen avrennes, fjern stilkene og finhakk sopphattene. Bland sopp og vermicelli med krydderurtene, grønnsakene og kjøttet. Tilsett fiskesaus og bland alt godt sammen.

For å lage små vårruller skjæres pannekakene i fire. Ta dem fra hvernadre og dekk til med kjøkkenhåndkle igjen. Legg en skjefull med fyll i hjørnet på hver pannekake og brett hjørnespissene over. Brett inn sidene over fyllet og rull sammen oppover mot spissen. Fukt spissen og brett den ned.

Til store vårruller brukes pannekakene hele.

Varm olje i en frityrgryte eller wokpanne. Ha en rist dekket med kjøkkenpapir stående klar. Når oljen er varm, legg forsiktig tre eller fire vårruller nedi, og stek til de er gyllenbrune. Legges på risten til avrenning.

Legg vårrullene på en tallerken og pynt med koriander- eller persillekvaster.

Serveres med en bolle søt Thai chilisaus.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thailandsk rekesalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

300 g rensede store reker
1 løk i tynne skiver
2 rød frisk chili i tynne ringer
3 ss basilikum eller mynteblader
3 ss finhakket sitrongress
3 ss presset sitronsaft
3 ss Thai fiskesaus
½ ts sukker
1 ss friske korianderblad
noen blad av romanosalat eller andre salatblad

Fremgangsmåte

Bland sammen løkringer, chili, basilikum og sitrongress.

Bland fiskesaus med sitronsaft og sukker og vend rekene i sausen. Bland rekene med grønnsakene.

Anrett rekeblandingen på store blader av romanosalat eller andre salatblader.

Dryss finhakket koriander over.

Oppskrifter med reker

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laks i red curry og kokosmelk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g laksefilet 
 
2 ss soyaolje 
1 finhakket sjalottløk 
3 ts Thai red curry paste
4 dl kokosmelk
1½ ts soyasaus 
1 rød chili, i strimler (fjern steinene!) 
½ ts fish sauce (kan sløyfes)
2,5 dl fiskekraft-/buljong 
1 ts sukker
2 vårløk, i tynne skiver 
4 limeblad, i fine strimler (ta bort stilken) 
2 ss frisk koriander

Fremgangsmåte

Skjær laksefileten i store terninger.

Varm soyaoljen i en panne og brun lakseterningene på begge sider. Legg lakseterningene på et fat.

Surr sjalottløk i pannen i ca. 2 minutter. Tilsett Thai red curry og kokosmelk. Rør ofte.

Ha i soyasaus, rød chili, fish sauce, fiskekraft-/buljong og sukker.

Tilsett lakseterningene, vårløk, limeblad og la det hele småkoke i 2-3 minutter. Dryss over frisk koriander og server med jasminris.

Flere lekre lakseoppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kyllingsuppe med kokosmelk Tom kha kai

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 sitrongressrot, skåret i to på langs
1 Thai ingefær (kha), 3 cm, eller frisk ingefær
1 rød chili uten frø
4 dl kokosmelk
150 g kyllingbryst, uten skinn skåret i terninger
2 ss fiskesaus
1 ss limejuice

Fremgangsmåte

Legg sitrongressroten i en kjele sammen med tykke skiver av ingefær, chili, kokosmelk og 3 ¾ dl vann. Kokes opp under lokk. La det småkoke i 5 minutter.

Ha de resterende ingrediensene i kjelen. Kokes til kyllingkjøttet er blitt hvitt, i ca 3 minutter. Server.

Tips:
Servert i en halv kokosnøtt som på bildet, blir det ekstra god stemning.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thai Kyllingsuppe med sopp Tom Kha Gai

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

500 ml kokosmelk
250 g kyllingkjøtt
500 ml kyllingkraft/ -buljong
1 stilk sitrongress
1 ss (toppet) finhakket galangal
3 blader kaffirlime som rives
2 båter hvitløk, knust i morter
1 ts salt
¼ ts malt pepper
250 g sopp, gjerne aromasopp
3 ss fiskesaus
3 ss limesaft
1 stk vårløk, finhakket
1 skudd friske korianderblader, finhakket
2 stk chili (kan sløyfes hvis man er pingle)

Fremgangsmåte

Kutt sitrongress i 5 cm lengder og knus det deretter i morter.

Ha 250 ml kokosmelk og kyllingen i en stor panne. Kok opp med svak varme. Ha i sitongress, galangal, kaffir lime, hvitløk, salt og pepper. Kok opp på nytt. Reduser deretter varmen til svak i ca. 15 min (til kyllingen er kokt). Rør forsiktig.
 
Legg til sopp. Kok i 5 min. til. Ha i resten av kokosmelk. Rør om. Til slutt puttes resten av ingridiensene oppi; fiske saus, limesaft, vårløk, koriander og chilli og la småkoke i 5 minutter.
 
Serveres varm.
 
Tips:
Erstatt gjerne kylling med kamskjell.
 
Tips:
Får du ikke tak i galangal, bruk ingefær. Erstaning for kaffirlimeblader får du ved å finrive skallet av en lime.
 
Tips:
Er du var for salt, reduser mengden fiskesaus til 2 ss.
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekte nudler med kylling

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 kyllingfileter i strimler 
½ dl soyaolje
1 fedd hakket hvitløk
4 vårløk i ringer
ca. 100 g reker
1 dl bønnespirer
4 egg
250 g risnudler
ca. 2 ½ dl hønsebuljong (vann + ½ buljongterning)
ca. 2 ss ketchup
1-2 ts chilipasta (sambal oelek)
2 ss soyasaus
salt og pepper

Fremgangsmåte

Surr kyllingstrimlene i olje. Tilsett hvitløk, vårløk, reker og spirer.

Pisk eggene lett og rør dem inn i retten.

Tilsett kokte risnudler og buljong, ketchup, chilipasta og soyasaus. Smak til med salt og pepper.

Pynt med koriander. Server hakkede peanøtter og sitronbåter til.

Prøv noen av disse gode oppskriftene med nudler

Flere gode internasjonale retter finner du her

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt thairis med kylling Khao phat kai

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

7 ½ dl jasminris eller annen langkornet ris
8 ¾ dl vann
3 ss vegetabilsk olje
200 g kyllingbryst uten skinn, skåret i terninger
1 løk skåret i skiver
1 hakket hvitløkfedd
150 g bønnespirer
2 ss fiskesaus
lys soyasaus
1 vårløk, toppen skåret i tynne strimler
1 rød chili uten frø, skåret i tynne strimler

Fremgangsmåte

Ha ris og vann i en tykkbunnet kjele. Kok opp og la det koke under tett lokk i ca 15 minutter, til risen er myk og har absorbert alt vannet.

Varm olje i en panne og fres kyllingkjøttet til det skifter farge. Tas opp av pannen. Ha i løk og fres til løken er myk. Tilsett hvitløk og bønnespirer og fres det et øyeblikk.

Tilsett ris, legg kyllingkjøttet tilbake i pannen og smak til med fiskesaus. Rør om over sterk varme noen minutter. Ha i soyasaus etter smak.

Legg det på et serveringsfat og pynt med vårløk og chilistrimler. For å lage chilis til pynt, skjæres de på langs, og frøene fjernes. Chilien skjæres så diagonalt i meget tynne strimler. Legg strimlene i isvann i kjøleskapet så de blir sprø og krøller seg.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thai Red Curry

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

300 g Dublin Bay Prawn (Lobster Norwegius)
200 g bambusskudd
100 g vårløk
4 dl tykk kokosmelk
4 ss Thai rød karripasta
4 ss fish sauce (nam plah)
fersk thai basilikum
grønn piri piri chilli 
 
Universal dipp:
2 ss fish sauce (nam plah)
2 ss sukker
2 ss lime juice
2 ss friskt vann
1 fedd hvitløk
1 rød og 1 grønn piri piri chilli

Fremgangsmåte

Dippen:
Finhakk hvitløk og chilli og ha dette i en kaserolle. Ha i resten av ingrediensene og varm opp så sukkeret får løst seg opp. Avkjøl. 
 
Scampiene:
Rens scampiene og fjern strengen, stekes på middels høy varme til de er røde. Sett scampiene tilside og stek grønnsakene i pannen. Ta av grønnsakene og sett til side.
 
Ha i karripasta, Nam Plah, chilli, thai basilikum og halvparten av kokosmelken i panna.
 
Varm opp forsiktig og tilsett resten av ingrediensene.
 
Server med jasminris og pynt med mer grønn chilli og thai basilikum.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thai moo satay - svinesatay med peanøttsaus

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
 
Marinade: 
2 ss rød karripasta
2 ss soyaolje
2 dl kokosmelk
1 ts salt
1 ss sukker
 
Peanøttsaus:
2 ss rød karripasta
4 dl kokosmelk
3 ss sukker - gjerne palmesukker eller brunt sukker
4 ss grovt peanøttsmør
2 ss hakkede peanøtter
2 ss tamarindsaus
 
Salatdressing:
½ dl riseddik
1 dl sukker
1 ts salt
 
Salat:
1 stk. slangeagurk i tynne staver
2 stk. rød chili i lange skiver
3 ss frisk koriander
2 stk. sjalottløk i tynne skiver
½ stk. issalat

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i lange, flate strimler. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la kjøttet marinere i 2-3 timer. Træ kjøttet på trespyd.

Kjøttet grilles eller stekes 1-2 minutter på begge sider i panne med olje.
 
Peanøttsaus:
Kok kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus. Trekk kjelen til siden. Rør inn peanøttsmør, kok opp og la det småkoke i et par minutter.
 
Salatdressing;
Ha eddik, sukker og salt i en gryte, kok opp og la redusere i ca 10-15 min til dressingen har en tykk konsistens. Avkjøl dressingen og hell den over salaten ved servering.
 
Serveres med salat og peanøttsaus.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Muslimsk biffkarri

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

750 g oksekjøtt, bog eller lår
3 røde chilis, tørkede uten frø
1 ss korianderfrø
½ ts rekepasta
1 stk thai-ingefær (kha) ca 2 cm
1 sitrongressrot, hakket
4 hvitløkfedd
2/3 dl vegetabilsk olje
1 løk
1 kanelstang
2 nellikspiker
4 kardemommebelger
8 karriblader eller 3 laurbærblader
4 dl kokosfløte
2 ss peanøttsmør, crunchy
2 ss vineddik eller tamarindpasta
1 ss brunsukker
1 ss fiskesaus

Fremgangsmåte

Skjær oksekjøttet i 2 cm store terninger. Chilis, koriander og rekepasta ristes i en tørr wok eller teflonbelagt stekepanne til de blir aromatiske.

Hakk de ristede krydderne sammen med ingefær, sitrongress og hvitløk i en hurtigmikser eller morter til det blir en glatt pasta.

Varm oljen og stek løken til den er godt brunet. Dytt løken til side i pannen og fres krydderpastaen i 2-3 minutter. Ha i det hele krydderet og karribladene sammen med 1 spiseskje vann. Kokes under omrøring til vannet har fordampet.

Legg i kjøttet og rør om til kjøttet er godt dekket av krydderet. Tilsett kokosfløte, peanøttsmør og 3 ¾ dl vann. Legg på lokk og kok forsiktig over svak varme i 90-105 minutter. Rør en gang i blant.

Oppløs sukker eller tamarind i 2-3 ss av sausen og bland det i retten. Smak til med sukker og fiskesaus. Kokes i ytterligere 5-6 minutter.

Serveres varm med ris.

Ingefær (kha) selges under navnet laospulver i asiatiske matvarebutikker.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thailandsk oksehalesuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer og 40 minutter

Ingredienser

1 kg oksehaler
2 ss olje

1 hakket løk
5 fedd hvitløk, hakket
3 røde chili med frø, hakket
1 sitroner (kun saften)
1 lime (kun saften)
1½ ss sukker
5 limeblader eller 1 stilk knust sitrongress
1 boks hakkede tomater
3 ss tomatpuré
1½ l buljong eller kjøttkraft

5 cm galangalrøtter eller ingefær, i fine strimler
1 squash i strimler
1 rød paprika i strimler

2 ss hakket, frisk koriander

Fremgangsmåte

Varm oljen i en stekepanne eller gryte, brun oksehalene godt. Ta dem opp av gryta.

Fres løk, hvitløk og chili i oljen uten at det blir brunt. Ha i limebladene eller sitrongresset, lime- og sitronsaft og sukker, vend godt sammen.

Tilsett hakkede tomater, chili, tomatpuré og buljong/kraft. Legg oksehalene tilbake i gryta og la det hele småkoke i ca. 3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra bena.

Ta beina ut av kraften, kjøl dem litt ned og sett kraften tilside så lenge. Skjær eller plukk kjøttet av beina. Ta limebladene/sitrongresset ut av kraften.

Ha så kjøttet tilbake i suppa, og tilsett paprika, squash og galangalrot/ingefær. La suppen småkoke i 15-20 minutter.

Like før servering tilsettes 2 ss hakket koriander.

 
Tips: Suppen skal være litt "skarp" og sterk. Er den for sterk, kan du tilsette 1 dl kokosmelk for å runde av smaken.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen