Drikke
Prøv italiensk kultøl

Prøv italiensk kultøl

Baladin står for eksentriske, men likevel fordømt gode øl.
Aase E. Jacobsen
07 September 2012 - 13:40

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Teo Musso er ikke som andre ølbryggere, han gjør alt på nøyaktig den måten han selv synes er best. Det betyr at han har tatt kontroll over råvarene også. Så mye som 95 prosent av det som brukes i de mange særpregete ølene er egenprodusert. 

Inspirert av Egypt

Baladin har i alt 85 hektar for humledyrking. I ølet Nazionale som ennå ikke er å få her til lands, er 100 prosent av ingrediensene dyrket i Italia. Men for ølet Baladin Nora 75cl (97546) som er brygget på den egyptiske hvetesorten kamut, for øvrig umaltet, og er tilsmakt med myrra og ingefær, han han ikke uventet måttet gå utenfor sitt nærområde som er Cuneo i Piemonte.

Dette egenartete, spennende og ikke minst velsmakende ølet som er oppkalt etter Teos fransk-algirske kone Nora, er inspirert av eldgamle egyptiske tradisjoner, Egypt er jo også ølbryggingens vugge. Det innebærer at det har veldig lite humlebitterhet, kun litt for konserveringens skyld, siden humle ikke ble brukt i datidens ølbrygging.

Nyt det alene eller sammen med retter inspirert av Midtøstens kjøkken, som tagine eller ovnsstekt lammeskank. Det smaker også veldig godt til en assortert ostetallerken.

Les mer om overgjæret øl her

Baladin Super 75cl (97547) henter sin inspirasjon fra Belgias klosterbryggerier. Fruktig og elegant med god kompleksitet. Dette var for øvrig det første ølet Teo laget da han startet opp i 1996 som Italias første mikrobrygger (nå har han fått følge av 420 andre). Han valgte en veldig enkel oppskrift med høy gjæringstemperatur for å utvikle de høye esterne.

Liker ikke bitterhet

Han liker ellers ikke bitterhet. Derfor bruker han 1-2 år gammel humle. Dermed oppnår han også et litt oksidert preg på fruktigheten, som også gir ølene en vinøs touch. Teo er veldig opptatt av ølets egenskaper på matbordet. Derfor driver han også en cafe som serverer rustikk og velsmakende mat. Hos Baladin brukes blant andre humlesortene Golding og Hallertau Mittelfruh som begge har relativt lav bitterhet. Ellers betyr selve humlesorten mindre når den er så vidt lagret som i dette tilfellet.

Les mer om godt øl her

Tidligere i år var sågar Teo en tur og brygget i Norge, nærmere bestemt på Sundbytunet på Jessheim hvor han bidro med humle og kunnskap til en saison som han og Frank Werme «kokte i hop». De 500 literne har ellers smak av einebær, einer, tindved og myrra, så det kan bli en smaksrik opplevelse for de som tar turen til Jessheim.

Teo er ellers en meget miljøbevisst og samfunnsengasjert produsent. 80 prosent av energien som trengs for å få fram 1 million liter øl årlig, produserer de selv. Og alt avfall gjenvinnes som bioenergi. Dessuten settes det av 36 flasker av utvalgte fat som igjen auksjoneres ut for veldedige formål. En flaske oppnår gjerne 15.000 euro.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her