Julemat

Prøv noen nye pepperkaker - uten pepper

Pepperkaker er nordmenns julefavoritt nummer én. Hva med å prøve noen nye smaker, former og pynt. Her har du oppskriftene.

Selv om «alle» småspiser pepperkaker fra butikkene i ukene fram til jul, er det lite som kan konkurrere med smaken av hjemmebakt og av «selvknadd» pepperkakedeig.

Lukten av jul

Ikke minst er duften som sprer seg i huset viktig for ekte førjulsstemning.

I min barndom bakte vi bare peppernøtter og pepperkaker, men i dag er det ingen grunn til å nøye seg med det.

Klassiske pepperkaker

Prøv derfor en av de mer eksperimentelle pepperkakevriene du finner nedenfor.

Lag dobbel porsjon

Det blir garantert et spennende moment for juleverkstedet.

Her er oppskriften på pepperkakehus

Husk å lage dobbel porsjon når du skal ha pepperkakeverksted, for så god pepperkakedeig har en tendens til å ha stort svinn.

Pepperkakehus-pops

Ingredienser

Pepperkakedeig:
700-750 g (ca 12 dl) hvetemel eller vårhvetemel
2 ts bakepulver
1½ dl vann
4 dl sukker
300 g smør eller margarin
1 dl lys sirup
1 ss malt nellik
1 ss malt kanel
1 ss ingefær

Glasur:
1 dl eggehvite
2½ dl sukker
½ ts eddik
Evt. 2-3 dråper vann
Evt 2-3 dråper karamellfarge

Fremgangsmåte

Pepperkakedeig:
Bland bakepulveret med halvparten av melet. Kok opp vann og sukker.

Ta kasserollen av platen. Tilsett sirup, matfett, nelliker, kanel og ingefær i det varme sukkervannet. Rør til en jevn røre.

Rør deretter inn melblandingen. Deigen skal være løs, den hardner når den avkjøles.

Dekk deigen med plastfolie og la den stå kaldt.

Tips:
Pepperkakedeigen holder seg i en uke i kjøleskapet, så lag deigen i god tid og bak etterpå. Denne oppskriften går det også fint å halvere.

Glasur:
Hell eggehviten i en ren og tørr bolle, helst av rustfritt stål. Visp til hardt skum med kjøkkenvisp.

Sikt det meste av sukkeret i eggehviten og tilsett eddiken. Fortsett å vispe i minst 5 minutter til glasuren er tykk, luftig og glansfull. Tilsett litt vann om den blir for tykk.

Bland i noen dråper karamellfarge om du ønsker farget glasur.

Slik lager du pepperkakehus-pops:
Lag gjerne maler av stivt papir till huskroppene etter egne mål: 2 kortsider, 2 langsider og 2 takdeler til hvert hus.

Kjevl ut deigen tynt på ett lett melet bakebord. Legg malene på deigen og skjær ut delene.

Legg dem på en stekeplate med bakepapir.

Stekes midt i ovnen i 3-5 minutter ved 225 grader (varmluft 200 grader).

Sett sammen husdelene med glasur. Pynt husene med glasur, strøssel og godteri. Sett hvert hus på en pinne. Fest pinnene med glasur.

Dekorasjon:
Strøssel eller annen kakepynt.

Tips:
Om husdelene endrer form, kan du anvende en fin osteraspe for å tilpasse dem etter at de er avkjølt.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Burberry-pepperkaker

Ingredienser

1½ dl mørk sirup (ca. 210g)
1½ dl sukker (ca. 160g)
150 g Melange margarin
8 dl hvetemel (ca. 420g)
1 stk egg
1 ts malt ingefær
1 ts malt nelllik
1 ts malt kanel
2 ts natron

Glasur:
4 dl melis
1 eggehvite
1 krm sitronsaft
konditorfarge

Fremgangsmåte

Bland sirup og sukker i en kjele og la blandingen koke opp. Ta kjelen av platen.

Tilsett Melange i små biter og la den smelte ned under omrøring. La blandingen avkjøles noe og rør deretter inn egget.

Bland krydder og natron inn i melet og rør dette sammen med de øvrige ingrediensene til en deig. Legg deigen i en skål, dekk med plastfolie og la den hvile minst 12 timer i kjøleskapet.

Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir, og skjær ut formene du ønsker.

Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir.

Stekes ved 180ºC i ca. 8-10 min. Avkjøl kakene på platen.

Glasur:
Bland alle ingrediensene til glasuren til massen er jevn og smidig. Farg glasuren med konditorfarge og fyll den i små plastposer. Knyt igjen og klipp et lite hull i det ene hjørnet like før pepperkakene skal pyntes.

Pepperkakene oppbevares i en tett boks, eller brukes som dekorasjon i hjemmet eller på treet.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tyrkiske pepperkaker

Ingredienser

210 g mørk sirup
150 g Tyrkisk pepper-drops
150 g Melange margarin
1 egg, lett pisket
420 g hvetemel
4 g ingefær, malt
4 g stjerneanis, malt
16 g natron

Fremgangsmåte

Mørk sirup og Tyrkisk pepper-drops varmes til dropsene har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.

Bland sammen mel, natron og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle, og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.

Kjevles ca. tre mm tykkelse, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader i seks-ti minutter.

Hvis du ønsker å bake inn drops i kakene er dette fint mulig. Stikk ut et hull, ca. to cm midt i kakene, og legg et drops i hullet. Dropset vil smelte når kaken stekes, og stivne når kakene blir kalde. Husk å smøre papiret med Melange når du gjør dette, ellers vil dropset sitte fast. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter avkjøling.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pepperkaker med chili og appelsin

Ingredienser

210 g lys sirup
150 g demararasukker (rårørsukker)
150 g Melange margarin
4 g chili, tørket, malt/knust
2 appelsin, skallet av disse (zest)
420 g  hvetemel
1 egg, lett pisket

4 g ingefær, malt
4 g nellik, malt
4 g kanel, malt/raspet
16 g natron
8 g vaniljesukker

Fremgangsmåte

Riv skallet fra en appelsin i tynne strimler, unngå å få med det hvite i skallet.

Lys sirup, demararasukker, chili og appelsinskall varmes til sukkeret har løst seg opp. Trekk vekk fra varmen og rør inn Melange i biter. Avkjøl noe og rør inn egget.

Bland sammen mel, natron, vaniljesukker og resten av krydderne. Rør dette sammen med det våte til en fin deig. Legg deigen i en bolle og dekk til med plast før den settes i kjøleskap for å hvile i minst tolv timer.

Kjevles ca. 3 mm tykt, legges på stekebrett med bakepapir og stekes i forvarmet ovn på 180 grader. Kakene er ferdige når de er lysebrune. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pfefferkuchen

Ingredienser

306 g mørk sirup
100 g sukker
162 g Melange margarin
½ plate mørk kokesjokolade, plate
½ ts anis, malt
½ ts kardemomme, malt
½ ts allehånde, malt
½ ts muskatnøtt, malt
¾ ts nellik, malt
¾ ts kanel, malt
½ ts ingefær, malt
½ ss natron
1 ss bakepulver
1 egg
1 ss sitronsaft
Ca 450 g hvetemel

Fremgangsmåte

Smelt sukker og sirup. Avkjøl litt. Bland inn Melange og sjokolade smeltet i vannbad. Bland inn krydder og bakepulver. Hell flytende ingredienser i en stor bolle, og rør inn hvetemel til passe deig. Avkjøles over natten.

Kjevles til ca. 3 mm tykkelse. Trykk ut kaker med pepperkakeform. Stekes på ca. 175 grader. Ønskes en mykere tysk pepperkake, kjevles til ca.6,5 mm. Husk da å senke steketemperatur litt og øke steketiden. Avkjøles før de eventuelt pyntes med glasur og nytes. Oppbevares i tett boks etter de er avkjølt.

Obs! Vær ekstra nøye med mengden ingredienser. Da oppnår du et perfekt resultat.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sprø eller myke pepperkaker

Ingredienser

300 g smør eller margarin
4 dl sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl vann
1 ss malt ingefær
1½ ss malt kanel
½ ss malt kryddernellik
1 ss natron
ca. 13 dl hvetemel

Glasur:
4 dl melis
1 eggehvite
½ krm eddik

Fremgangsmåte

Smelt smør, sukker og sirup i en kasserolle. Tilsett vann, krydder og melet med iblandet natron.

Arbeid deigen smidig på melet bakebord. La deigen hvile i kjøleskap i en plastbolle eller pakket i plastfolie over natten.

Kjevle deigen ut på et melet bakebord, og trykk ut kaker ved hjelp av former.

Stekes midt i ovnen ved 200 °C i ca. 6 minutter.

Tips:
Hvis du i stedet rører smør og sukker hvitt i stedet for å smelte smøret, blir pepperkakene mykere.

Glasur:
Pisk ingrediensene sammen til en fast, seig masse, helst med miksmaster. Ha glasuren i sprøytepose og sprøyt i mønster på pepperkakene.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lettvinte pepperkaker

Ingredienser

200 g smør eller margarin
2 dl sukker
2 ss Dansukker Lys Sirup
2 ss rømme
2 ts kanel
1 ts malt kardemomme
1 ts ingefær
1 ts malt nellik
6 dl hvetemel
2 ts natron

Pynt:
ca. 60 skåldede mandler uten skall

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 175 grader.

Rør smør, sukker og sirup sammen til en jevn og smidig blanding. Rør i rømme og krydder.

Bland mel og natron og rør det deretter inn i blandingen. Arbeid sammen til en deig.

Rull kuler, ca. 2 cm i diameter, og legg på bakepapirkledd plate. Trykk til hver kule med en gaffel. Legg en mandel på hver kake.

Stekes midt i ovnen i ca. 18 minutter.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen