Raffinement under treet

Denne burgunderen er ikke bare et veldig godt kjøp, og dermed en veldig god julegaveide, i dag. Den vil også skape glede i mange år fremover.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Billigburgunderne starter et godt stykke opp på prisskalaen, men du må godt opp i pris for å finne noe av det raffinementet som har gjort pinot noir fra denne langstrakte og akk så uoversiktlige "dalen" så ettertraktet.

Ukens godbit, Muzard Santenay 1.er Cru Maladière 2005 (45585), er ett av få unntak. Allerede ved en drøy tohundrelapp får du en premier cru-burgunder, altså fra en klassifisert enkeltvinmark.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Todelt forklaring
Den byr på ungdommelig fasthet i en relativt maskulin stil, men tanninene er likevel såpass myke og med så god aromarikdom at den får en veldig imøtekommende karakter. Deilig allerede nå, spesielt etter en time i en karaffel, til gode kjøttretter, både tamt og vilt. En god kandidat for vinkjelleren de neste fem-seks årene - minst. Dette er et veldig godt kjøp fra et godt år.

Forklaringen på fenomenet er todelt. For det første tilhører ikke Santenay de mest etterspurte appellasjonene i Burgund. For det andre leverer produsenten noen av de beste tolkningene av dette ikke helt ensartete underområdet helt sør i Côte de Beaune.

Innsmigrende x 2
Det er derfor all grunn til å glede seg til områdets beste premier cru, Clos des Tavannes, dukker opp i 2005-utgave, men det får bli til neste jul. Inntil videre kan du glede deg over en småkompleks, myk og drikkeklar 2001.

Forskjellen på de to er dels jordsmonnet og eksponeringen. Maladière har mer stein i jordsmonnet som bidrar til å magasinere solvarmen samtidig som vinmarken ligger midt i solsteiken. Det den mister i eleganse på grunn av høy modning i druene, tar den igjen i kraft.

Det er heller ingen grunn til å glemme Muzards "vanlige" Santenay, nemlig Champ Claude Vieilles Vignes, som i 2004 er svært så innsmigrende.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her