Raser mot Apéritif

Tom Marthinsen i Red & White svarer på spørsmål i kjølvannet av Leitz-saken. Han legger ikke noe imellom.
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2011 - 17:49

Apéritif har stilt Tom Marthinsen i Red & White seks spørsmål. Hans skriftlige svar gjengis her i sin helhet.

- Du beskylder i Finansavisen Apéritif for enkildejournalistikk, men fremsetter samtidig påstander om Record Vinimports betalingsproblemer som vitner om det samme.
Disse påstandene blir hardnakket imøtegått av Record Vinimport selv. Og i følge Lindorff er det ikke registrert noen betalingsanmerkinger siden 2005. Hva har du å si til dette?

- Til dette vil jeg først si at dette er et tendensiøst konstruert spørsmål. Dere blander sammen hendelser, spørsmål og lager kunstige sammenligninger for å forsvare egen journalistikk fremfor å få frem en balansert sak. Først av alt: Vi er ikke to journalistiske parter som driver enkildejournalistikk her i en konkurranse om hvem som er verst. Sammenligningen er kunstig. Dere driver enkildejournalistikk og er journalister i saken. Jeg er en kilde og part i saken. Vi har ikke samme rolle i saken. Et forkurs i journalistikk hadde fått dere til å se det.

- Ser dere forskjellen? La meg i stedet få dele den retoriske lapskausen opp i ett spørsmål om gangen og så ta dem i riktig tur og orden. La oss først si noe til beskyldningen om Apéritifs enkildejournlistikk. La oss deretter si noe om Lindorff har noe som helst med saken å gjøre, for så å si noe om påstandene om atferden til Records Vinimport er riktige.

- Det er fakta og ingen beskyldning at Apéritif driver enkildejournalistikk her. Ser vi hvordan Apéritif selv forteller de har laget saken, kan man ikke si annet. Saken kommer fra én kilde - en restauratør som har en reaksjon på et importørbytte som de trykker uredigert og uten kontroll av påstandene. Han er dessuten en av Apéritifs faste smakere (se red anm. nederst i saken). Resten av saken kommer fra rykter ifølge Apéritifs egen artikkel. Det eneste journalistiske arbeidet har vært å publisere et åpent brev fra en kilde, gjengi rykter og så sette et spørsmålstegn bak ryktet.

- La meg minne dere om Redaktørplakaten her som sier "Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder."

- Apéritif har ikke kontaktet Red & White, meg eller Leitz i saken for tilsvar eller kommentar. Når Apéritif anklager aktører for manglende etikk i saken, er dette foreløpig den eneste etikken som beviselig er brutt i saken. Journalistiske metoder brukes tradisjonelt for å belyse saker, sjekke rykter mot fakta og kontrollere egen innbilningskraft. Apéritif lykkes ikke med noen av øvelsene. Apéritif endrer til og med bylinen - ja selve teksten i ettertid på nettet for å pynte på produktet. Den profesjonelle pressen har da også reagert og stilt Apéritif kritiske spørsmålstegn til denne mildest talt originale journalistiske metoden. Som forsvar har redaktøren selv svart at de ble ferdig med saken en sen nattestime og syntes det var uhøflig å kontakte oss for ett svar klokken tre på natten. Deretter publiserte de saken. Denne saken dreide seg ikke om en forestående invasjon av fedrelandet Norge, hvor umiddelbar publisering er presserende. Kritisk dømmekraft er åpenbart en vanskelig øvelse en sen nattestime i et vinforum. Man venter med å publisere til saken er belyst og sjekket i de fleste redaksjoner. Apéritif lovet videre den profesjonelle pressen at de skulle kontakte oss åpenbart for å slippe flere kritiske spørsmål til metoden. Det gjorde de ikke og de har latt saken rulle lenge uten på noen som helst måte å gjøre et arbeid med å sjekke saken og fakta. Så gjengir de andre presseforum som har basert seg på ryktene de selv har satt ut.

- Så til dette underlige spørsmålet om Lindorff og betalingsanmerkninger. Om årsaken til importørskiftet hadde vært uredelig økonomisk atferd fra Cordtsen mot Leitz, faller Apéritifs sak i filler, og det vet de. Her er Apéritif igjen helt ukritisk til en kilde. Cordtsen avviser at han har oppført seg urederlig økonomisk mot Leitz med å henvise til at han ikke har anmerkninger i Lindorff (se red anm. nederst i saken). I stedet for å be om Cordtsens regnskaper eller kontakte Leitz, for uttalelser og dokumentasjon, gjør man det man kan for å gripe etter halmstrå som kan dekke egen vinkel.

- Alle som har drevet med økonomisk journalistikk vet at en dårlig betaler ikke nødvendigvis får anmerkninger. Leitz og Cordtsen har, som Arne Ronold utførlig beskriver, et langt vennskap bak seg som har gjort at Leitz har strukket seg langt og vært høflig mot sin venn. Også dette har en etikk i seg. En norsk importør har ingen rett til å skalte og valte med økonomien til et tysk vinfirma og arbeidernes lønn etter eget forgodtbefinnende. Det er faktisk oppsiktsvekkende at Apéritifs Aase Jacobsen ikke har såpass god kontakt i markedet at hun har fanget opp dette for lengst. Halve importør-Norge har fanget det opp og minst syv importører har tatt kontakt med Johannes Leitz på grunn av det, sier Johannes Leitz selv.

- Johannes Leitz har en mor som er meget syk og Johannes Leitz tilbringer mye av tiden med sin mor, dette kombinert med kulturforskjeller og oversettelsesprosesser, har gjort at han har valgt å holde en lav profil så langt. Når denne situasjonen er avklart, vil han fortelle sin side av saken.

- Ser du ingen betenkeligheter ved at Leitz byttet representasjon i Norge samtidig med at du som en av landets mektigste vinjournalister som dessuten har utvist stor begeistring for denne produsenten, skiftet beite?

- Som journalist hadde jeg selv syntes dette var en god sak og forsøkt å dekke den. Men i DN hadde man også vært tvunget til å ta seg bryet med å sjekke rykter og spekulasjoner mot fakta og fått uttalelser fra alle parter.

- Jeg hadde min siste store Leitz-artikkel lenge før jeg ble tilbudt jobb i Red & White. Så vel Aase Jacobsen i Apéritif, som Arne Ronold i Vinforum, som andre norske vinjournalister, har skrevet pent om vinene til Leitz. Til spørsmålet samtidighet mellom mitt og Leitz' beiteskifte, så er dere forvirret av sammenfallet i tid, og det kan jeg forstå. Det var minst syv importører som var i kontakt med Leitz. Red & White var i kontakt med Leitz lenge før jeg ble tilbudt jobb i selskapet. Det er bare å lese Vinforum eller Finansavisen så ser du det. Leitz hadde forlatt Cordtsen uansett. Lengst i forhandlingene var Christopher Moestue som i lang tid, og spesielt før sommeren 2010, var i møter med Leitz, før det hele endte hos Red & White.

- Leitz-saken har satt lys på at forholdene i importørbransjen ikke er helt renslige. Mange importører ønsker en endring velkommen. Det etterlyses blant annet etiske retningslinjer.

- Høres veldig bra ut, men jeg etterlyser enda mer at norske vinjournalister følger samme etiske retningslinjer som resten av norsk presse. Når både Vinforum og Apéritif driver enkildejournalistikk og ikke kontakter andreenn sine egne "venner" og annonsører blir det litt journalistisk skjevt. Det skal bli spennende fremover å se anmeldelsene på vinene til Leitz og til andre tyske produsenter, spesielt når den veldig vanskelige årgangen 2010 kommer på markedet. Vi skal ikke glemme at Johannes Leitz er kåret til årets vinmaker i Tyskland.

- Som gammel "vaktbikkje" regner jeg med at du stiller deg bak ønsket om en slik opprydding?

- Jeg stiller meg bak kravet om at pressen skal være vaktbikkje, men ikke blodhund slik som i denne saken hvor man bare har fulgt ett spor, bjeffet høyt og fulgt flokken. Enkildejournalistikk er en ting, men når andre vinjournalister, for øvrig uten utdanning innen journalistikk, går ut på Facebook og "liker" Vinforums enkildejournalistikk sier det sitt om kvaliteten på "korpset".

- Hvordan ser du det i lys av at Red & White har meldt seg ut av Kvalitetsimportørene på grunn av denne saken? Er den en akseptabel "kamel" for en tidligere journalist å svelge?

- Dette er noe administrerende direktør Torgrim Frafjord gjorde før jeg begynte i Red & White, men som jeg etterpå har sett all kommunikasjon på. Foreningens leder Edward Falckenberg har opptrådt som aktør på vegne av Kjell Cordtsen. Han har både skrevet flere mailer til Johannes Leitz og vært mottaker av mailene fra Kjell Cordtsen til Johannes Leitz. En leder av en nøytral forening som tar side for ett av medlemmene mot et annet, handler uklokt og bør skjønne at de som da rammes ikke finner seg i en slik behandling. Som følge av det har foreningen mistet sine største og viktigste medlemmer og er i dag redusert til en miniorganisasjon som Vinmonopolet ikke behøver å ta særlig hensyn til. Snakk om å ta hensyn til kvalitet.

- Hva kommer du som ansatt i Red & White til å gjøre for at etikken i bransjen blir bedre?

- Red & White jobber ut i fra at man ikke skal stjele produsenter fra andre. Men når noen produsenter tar kontakt for å skifte fordi de er utilfredse med sin nåværende importør, så er det vel ikke noe rart at man snakker sammen og eventuelt blir enige. Det er for øvrig veldig merkelig at ingen i norsk vinpresse har fått med seg et annet stort produsentskifte den siste uken. Er det fordi Red & White ikke er involvert, er det fordi Moestue ikke er involvert eller den gamle pressemannen Kjell Cordtsen? Det viser bare hvor lite interessert norsk vinpresse er i det som skjer rundt dem så lenge de ikke får alt servert på et sølvfat.

Red. anm:
"Cordtsen avviser at han har oppført seg urederlig økonomisk mot Leitz med å henvise til at han ikke har anmerkninger i Lindorff, sier Tom Marthinsen."

Denne opplysningen samt fullt regnskap kan alle og enhver hente ut fra proff.no for noen tiere eller fra Brønnøysundregisteret.

"Det er fakta og ingen beskyldning at Apéritif driver enkildejournalistikk her. Ser vi hvordan Apéritif selv forteller de har laget saken, kan man ikke si annet. Saken kommer fra en kilde - en restauratør som har en reaksjon på et importørbytte som de trykker uredigert og uten kontroll av påstandene. Han er dessuten en av Apéritifs faste smakere, sier Tom Marthinsen."

Torstein Østenstad sendte over sitt åpne brev til Apéritif parallelt med at det ble jobbet med saken i redaksjonen og har ingen sammenheng med at han sitter i Apéritifs smakspanel.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her