Resept på hippe matpakker

Skolen er i gang landet over. Og det på godt og vondt, for mange av våre håpefulle finner dessverre ut at matpakka til tider er gørr kjedelig. Her får du gode tips og spennende oppskrifter som kanskje kan friste.

Vi vet i dag at det er en sammenheng mellom mat, sunnhet og innlæringsevne. Flere måltider jevnt fordelt utover dagen ser ut til å ha fordel både for den ernæringsmessige kvaliteten på det som settes til livs, barnas trivsel og skoleprestasjoner.

Men skoleelevers spisevaner er dessverre ikke slik anbefalingene tilsier. Flere barn enn tidligere dropper frokost og mange har heller ikke med matpakke på skolen.

Sakte men sikkert sniker både hamburgere og brus seg inn i skoledagens meny. Det jobbes fra ernæringshold med å prioritere skolemåltidet slik at alle har en mulighet til å få et sunt og riktig måltid i løpet av skoledagen.

Skolebarn har et lavt inntak av frukt og grønt, noe det jobbes aktivt med å få øket. Abonnement på frukt og grønt samt skolemelk er med på å påvirke de unges spisevaner til det bedre.

Problemet er at mange naturligvis, på lik linje med oss voksne, blir lei av de samme skivene med det samme pålegget hver dag. Skolemåltidet skal som alle andre måltid være en opplevelse, en lyst og nytelse. Derfor kan det være godt med en forandring på innholdet i matpakken. Ta herved oppfordringen og gi barna en god skoledag!

Cheeseburger med salami

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

1 stor burgerbolle
(se egen oppskrift her )
1 ts smør
1 ss ketchup
2 - 4 salatblader
2 skiver kryddersalami eller annen salami
3 tynne ringer løk
noen skiver slangeagurk
noen skiver tomat
2-3 skiver ost

Fremgangsmåte

Del brødet i to og smør på smør og ketchup. Riv salaten grovt og legg den i brødet sammen med kjøtt, løkringer, agurkskiver og ost.

Pakk cheeseburgeren inn i matpapir og legg den i en matboks sammen med en serviett.

Et eple er en god avslutning. Server ¼ liter melk til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Burgerbolle

Antall porsjoner

6 stk.

Ingredienser

25 g smør
1½ dl kaldt vann
1½ dl lettmelk
25 g (½ pk) gjær
1 ts salt
2 dl (100 g) sammalt hvete fin
ca. 4½ dl (250 g) hvetemel

Pensling: melk
Pynt: sammalt mel

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, 15 - 20 minutter.

Smelt smøret i en kjele, dra kjelen fra varmen og ha i vann og melk. Blandingen skal være lunken, ca. 37°C. Smuldre gjæren i en bolle og hell i væsken. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett salt og mel og rør deigen grundig sammen slik at den blir glatt og smidig. Bruk så mye mel at deigen ikke klisser og elt deigen godt.

Del deigen i 6 stykker og form dem til boller. Rull hver bolle flat, ca. 10 cm i diameter. Legg brødene på bakepapir på stekeplate og sett dem lunt dekket med plast, ca. 15 minutter.

Pensle med melk og dryss på litt grovt mel før steking. Avkjøles på rist.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Minipizzaer i matpakken

Ingredienser

4 halve frosne minipizzaer
(se egen oppskrift her )
- 100 g agurk i skiver

Fremgangsmåte

Ta minipizzaene direkte fra fryseren om morgenen. Pakk dem inn i matpapir. Pakk agurkskivene inn for seg.

Legg pizzaene og agurkskivene i matboksen sammen med en serviett. Server ¼ liter melk til

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Minipizza

Ingredienser

2 bokser tunfisk i vann
1 dl maiskorn fra boks
2 dl tomatpuré
1 ss tørket oregano
¾ ts salt
1 gul paprika
15 cherrytomater
12 pitabrød (12 cm i diameter)
150 g pizzaost eller annen revet ost

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. 10 minutter uten ost, med ost ytterligere 8 minutter.

La tunfisk og mais renne av seg i en sikt. Rør sammen tomatpuré, oregano, salt og pepper. Mos tunfisken med en gaffel og bland den med tomatsausen. Rens og skjær paprikaen fint, tomatene i fire. Legg pitabrødene på to stekebrett med bakepapir. Smør på tomatblandingen og fordel mais, paprika og tomater oppå.

Stek pizzaene midt i ovnen først uten ost. Ta ut stekebrettet og dryss på osten. Stek videre til osten er gyllen. Avkjøl på rist, del i to og frys med bakepapir imellom.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tortillaruller med kremost

Ingredienser

2 tortillaer (25 cm i diameter)
ca. 4 ss kremost naturell eller Snøfriskost
1 gul eller rød paprika

Fremgangsmåte

Smør osten på tortillaen, rens paprikaen og finhakk den. Dryss paprikabitene over osten. Skjær tortillaene i kvarte stykker og rull dem sammen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

1 appelsin
1 dl rosiner

Pakk tortillarullene hver for seg i matpapir. Skrell gjerne appelsinen hjemme og pakk den i en plastpose. Pakk rosinene i et kremmerhus av matpapir. Legg maten sammen med en serviett i matboksen.

Osteomelett i brød
En fransk osteomelett er en lekker rett til lunchen, for eksempel med en velkrydret pølseskive eller to sammen med godt brød, gjerne landbrød.

Omelett

Antall porsjoner

2

Ingredienser

6 egg
6 ss melk
100 g revet ost, gjerne Norvegia eller Jarlsberg
salt og nykvernet pepper
1-2 ss smør til steking
2 stk. vårløk, finsnittet
2-4 skiver pølse, gjerne pastrami eller kryddersalami

Fremgangsmåte

Pisk egg og melk med halvdelen av osten, litt salt og friskkvernet pepper.

Varm smøret i en liten panne, hell eggeblandinegn over og stek omeletten ved svak varme. Løft i blandingen med en gaffel. Når den er gyllen og sammenhengende drysses den snittede vårløken og resten av osten over.

Tips:
Denne kan med fordel lages kvelden i forvegen og pakkes i en plastboks, gjerne delt i 4 snipper. Smør smør på 8 brødskiver og pakk dem i matpapir. Når lunchen spises legges en omelettsnipp mellom to brødskiver, gjerne sammen med sprø salatblad og tomat i skiver. Server 1/4 l melk til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pizzasnurrer i matboksen

Ingredienser

3 frosne pizzasnurrer (se oppskrift her )
1 gulrot
3 sherrytomater eller 1 vanlig tomat

Fremgangsmåte

Ta pizzasnurrene direkte fra fryseren om morgenen. Pakk dem i matpapir. Pakk skrelt gulrot, gjerne noe oppdelt, og tomater inn også.

Legg pizzasnurrer og gulrøtter/tomater i matboksen sammen med en serviett. Server ¼ l melk til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pizzasnurrer

Antall porsjoner

20 stk.

Ingredienser

50 g (1 pk.) gjær
3 dl skummet melk
2 ss smeltet smør
1 ts salt
ca. 500 g hvetemel

Fyll:
1 glass/boks (ca. 70 g) tomatpuré
¼ ts salt
nykvernet pepper
100 g kokt skinke, finhakket
2 røde paprika, i små biter
½ løk, finhakket
100 g pizzaost eller annen revet ost

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. 20 minutter.

Smuldre gjæren i bakebollen, smelt smøret og varm melken til den er lunken. Hell blandingen over gjæren og rør til den er oppløst. Tilsett salt og så mye mel at deigen blir passe fast og elt den godt. Ha deigen på bakebordet og rull den til et rektangel, ca. 35x40 cm.

Smør tomatpuréen på deigen og dryss på salt og pepper. Fordel skinken over deigen, paprika, løk og ost. Rull sammen fra den lange siden til en rulade. Skjær den i ca. 20 stykker. Legg snurrene på bakepair på stekeplate og la dem heve under plast på lunt sted ca. 20 minutter. Stek dem midt i ovnen. Avkjøles på rist. Legg pizzasnurrene med papir imellom i plastbokser egnet til frysing. Frys dem.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bagel med kremost og kalkun

Ingredienser

1 bagel eller annet brød/rundstykke
1 stilk selleri
sprø salatblader eller brønnkarse
ca. 3 ss kremost
4 skiver kalkunpålegg

Tilbehør:
50 g slangeagurk
1 banan

Fremgangsmåte

Del bagel/rundstykke i to. Skjær sellerien i tynne skiver og vask salaten. Smør kremost på degge deler av bakverket, legg på selleri, salat og kalkunpålegg.

Pakk det inn i matpapir, pakk agurk og banan for seg. Legg maten i en matboks sammen med en serviett. Server ¼ l melk til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Astrid Hals

Forsiden akkurat nå

Til toppen