Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Restaurantansatte har større problemer med alkohol

Ansatte i utelivet drikker mer enn andre, og mest drikker kvinner under 30, viser ny forskning.
10 September 2012 - 13:46

Såkalt problemdrikking er vanlig blant ansatte på skjenkesteder. Det viser en ny studie ved universitetet i Stockholm som er publisert i Scandinavian Journal of Public Health.

Den konkluderer blant annet med at 60 prosent av de 600 restaurantansette som deltok i studien lå over risikonivået for bruk av alkohol, skriver nettstedet til Actis, rusfeltets samarbeidsorgan.

Særlig kvinner under 30 år drakk mye, men hele 82 prosent av de spurte drakk mer enn det som regnes som risikonivå for alkohol. De alkoholrelaterte problemer var heller ikke begrenset til en liten gruppe ekstreme drikkevaner: De fleste av problemene ble funnet blant de 90 prosent som drakk minst. Dette bekrefter det såkalte «forebyggingsparadokset», som innebærer at moderate forbrukere, som gruppe, produserer mer alkoholrelaterte skader, for eksempel vold og ulykker, enn de som drikker mest, skriver actis.no.

– Konklusjonen er at restaurantansatte er en risikogruppe i når det gjelder alkoholbruk, og forebyggende tiltak bør rettes mot alle ansatte, sier professor Thor Norström ved Universitetet i Stockholm.

Fakta om undersøkelsen:

Resultatene er basert på data om alkoholbruk blant nesten 600 restaurantansatte.

Dataene ble samlet inn gjennom kartleggingsverktøyet AUDIT. AUDIT består av en rekke spørsmål som skal måle nivå på drikking, og hvilke problemer det forårsaker.

Spørsmålene ble besvart skriftlig i forbindelse med kurs om ansvarsfull alkoholservering i regi av STAD (Stockholm forebygger alkohol og narkotikaproblemer) i 2009. Artikkelen «Hazardous drinking among restaurant workers» ble publisert online i Scandinavian Journal of Public Health 4. september 2012.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her