Rett til topps i Priorato

Det er sjelden at noen lykkes så til de grader på første forsøk som her.
Aase E. Jacobsen
15 Oktober 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

2006 er riktignok ikke Mas Altas første årgang, men den spede begynnelsen til dette samarbeidsprosjektet var så sent som i 1999. De første årene ble vinene laget "på legd" i en lånt vinkjeller. Fra og med 2008 disponerer ekteparet Christine og Philippe Vanhouette, som står for den daglige driften, en hypermoderne vinkjeller. Men det er vinmarkene som er viktigst. De disponerer over 35 hektar til sammen, og ikke hvilke som helst vinmarker.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tåler mye
Av druer fra over 100 år gamle vinstokker lager de sammen med to kjente ønologer fra Rhône, Michel Tardieu og Philippe Cambie, den fantastiske vinen Mas Alta la Creu Alta 2006 (59850).

Svindyr, men verd pengene, for sjelden har jeg smakt en slik dybde i frukten som her. En enorm munnfølelse som holdes oppe av strålende syre samt gode runde og tydelige tanniner, en smak som varer usedvanlig lenge.

Den skiller seg fra andre påkostete Priorato-viner ved at den har så god friskhet. Dermed føles den aldri tung, du får lyst på et glass til, noe som ikke alltid er tilfellet med så konsentrerte viner. Det gjør dessuten at den er en svært god matvin, men den stiller store krav til kraft i maten, og du kan gjerne kjøre på med mye krydder.

Flott frukt til felles
Den er selvsagt fremstilt med maksimal ressursinnsats. Konsentrasjonen er stor fra før av gitt vinstokkenes alder og det ekstreme llicorella-jordsmonnet. Men den forsterkes av en uhyre streng utvelgelse av druene som inngår, som for øvrig er av typen cariñena (disse er eldst), garnacha og noe syrah.

 
 
 
 
 
 
 
 
Mas Alta lager også viner i litt mer akseptable prisklasser. Som Mas Alta la Basseta 2006 (59845) og Mas Alta Artigas 2006 (59851). De har den flotte frukten til felles med sin storebror, men druene kommer fra litt yngre planter, men begge har fortsatt en viss porsjon med druer fra 100 år gammelt materiale.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her