Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Foreløpig leder ribbe som nordmenns favorittjulemiddag, men pinnekjøttelskerne blir det stadig flere av. Og det er lett å forstå, for mens ribba krever er årvåken kokk, lager pinnekjøttet seg nesten selv.

Dette drikker du til ribbe

Dette drikker du til pinnekjøtt

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Klassisk ribbe med sprø svor

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

2 kg tynnribbe
2 ss salt
1 ss pepper
 
Slik lager du surkål
Slik lager du rødkål
 

Fremgangsmåte

Sjekk at ribbeina er saget over eller få slakteren til å gjøre det for deg.

Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.

Svoren rutes med en skarp og spiss kniv ca ½ cm ned i spekket. Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere.

Krydre ribba godt, målene over er et utgangspunkt, noen ønsker mer, andre mindre. Ribba bør helst krydres et par dager før den stekes.

Når ribba skal stekes:
Sett ovnen på 230 grader. Legg en asjett i bunnen på en langpanne, legg ribba over slik at asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og svoren blir lettere sprø.

Hell 2-3 dl vann i pannen og dekk med aluminiumsfolie. Sett ribba i ovnen og la den steke i ca 30-45 minutter.

Fjern folien og skru ned ovnen til 200 grader og stek videre ca. 1½ time. Sjekk vannet innimellom, og fyll eventuelt på med vann om nødvendig.

Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Skulle ikke dette være tilfellet kan du sette ribba øverst i ovn under grillen eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.

Ta ribba ut av ovnen og la den hvile på et lunt sted i minimum 30-45 minutter er enda bedre. Da vil væsketapet bli mindre når du skjærer opp.

Hell stekesjyen og fettet fra ribba over i en liten kjele og server den som stekesjy.

Serveres med surkål , rødkål , medisterkaker og gode poteter.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Perfekt pinnekjøtt

Tilberedningstid

4 timer

Ingredienser

Beregn ca. 350-500 g pinnekjøtt pr. person

Vossakorv

Hjemmelaget rotmos

Fremgangsmåte

Til å lage pinnekjøtt trenger du en vid kjele og trepinner eller en rist. Del evt. ribba mellom hvert ribbein. Legg bitene i rikelig med kaldt vann natten over. Bytt vann en gang.

Legg en metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med underlaget.

Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok opp og la dampe under lokk til kjøttet løsner fra bena (minst 2 timer, gjerne det dobbelte). Pass nøye på så det ikke koker tørt!

Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet i en langpanne og sett under grillen i ca. 5 minutter. Pølsene kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Serveres på varme tallerkener med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, sjy, kokte poteter og sennep.

Alt om den gode julematen finner du her

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen